Matej Mohorič v pobegu dneva, Matteo Trentin do zmage

Matej Mohorič v pobegu dneva, Matteo Trentin do zmage
26.05.2016 AVTOR: D. Z.
18. etapa na dirki po Italiji. Ubežniki uspešni. Bežal tudi Matej Mohorič. Zmagal Matteo Trentin. Pred odločilnima etapama brez sprememb.

18. etapa na dirki po Italiji je bila najdaljša. Kolesarji so morali premagati kar 244 kilometrov. Etapa je potekala od Muggia do Pinerola. Etapa je bila bolj ali manj ravninska in pričakovali smo uspešen pobeg. Na koncu pa je za popestritev poskrbel vzpon druge kategorije na Pramartino. V rožnati majici je etapo začel Steven Kruijswijk, ki ima varne tri minute naskoka pred Estebanom Chavesom. Potem pa so na startu še trije Slovenci. Po odstopu Luke Mezgeca zaradi poškodbe, na dirki vztrajajo še Grega Bole, Matej Mohorič in Primož Roglič.

Kmalu po startu se je v pobegu izoblikovala skupina 24 kolesarjev. Med temi je bil tudi Matej Mohorič. Pridružili pa so se mu še Axel Domont (AG2R-La Mondiale), Davide Malacarne (Astana), Stefan Kung, Daniel Oss (BMC), Moreno Moser, Ramunas Navadauskas (Cannondale), Gianluca Brambilla, Matteo Trentin (Etixx-QuickStep), Olivier le Gac (FDJ), Andrey Solomennikov (Gazprom-Rusvelo), Roger Kluge (IAM Cycling), Sacha Modolo (Lampre-Merida), Pim Ligthart (Lotto-Soudal), Genki Yammamoto, Gianfranco Zilioli (Nippo-Vini Fantini), Nikias Arndt, Alberto Timmer (Giant-Alpecin), Christian Knees (Team Sky), Pavel Brutt, Jay McCarthy, Ivan Rovny (Tinkoff) in Julen Amezqueta Moreno (Wilier Triestina-Southeast).

V tej skupini ni bilo kolesarja, ki bi posebej ogrožal rožnato majico, tako da je LottoNL Jumb narekoval ritem, ki je v glavnini vsem ustrezal, ubežniki pa so si brez težav privozili dovolj prednosti, da so lahko na koncu med sabo obračunali za zmago. Razlika je znašala že skoraj 15 minut. Ta skupina je skupaj pripeljala ob vznožje prej omenjenega edinega kategoriziranega vzpona. Pramartino je dolg 4,6 km, naklon najstrmejšega odseka pa znaša ar 17-odstotkov. Matteo Trentin je poskrbel za glavno selekcijo, sledila sta Gianluca Brambilla in Moreno Moser.

Brambilla in Moser sta potem nadaljevala sama in skupaj prečkala gorski cilj. Na tehnično zahtevnem spustu se je v ozadju izobliovala skupinica Arndt, Rovny, Modolo in Trentin. Na nekategoriziranem vzponu je napadel Moser, iz ozadja pa je par ujel še Trentin. V zaključku pa je prav Trentin pokazal največ moči in se je veselil zmage. Že četrte za moštvo Etixx Quick Step. Moreno Moser je bil drugi, tretji pa Gianluca Brambilla. Sledili so Modolo, Arndt, Rovny, Busato … Matej Mohorič je zasedel 18. mesto.

Skupina z najboljšimi se je borila za 24. mesto. Ta skupina je zaostala za 13 minut in 24 sekund. Alejandro Valverde je dobil boj favoritov, med katerimi pa ni prišlo do razlik. V tej skupini so bili še Kruijswijk, Majka, Nibali, Chaves, Zakarin, Jungels, Pozzovivo, Uran, Roche, Amador, Kangert, Montaguti … Izmed kandidatov za najboljšo deseterico je več kot štiri minute izgubil Fuglsang. Pred odločilnima etapama ima Kruijswijk še vedno tri minute prednosti pred Chavesom in 3:23 pred Valverdejem. Sledijo Nibali, Zakarin, Majka, Jungels, AMador, Pozzovivo, Sivcov, Uran …

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ