Matej Mohorič: Prihranil moč še za morebitno zadnje pospeševanje

Matej Mohorič: Prihranil moč še za morebitno zadnje pospeševanje
15.05.2018 AVTOR: D. Z.
"Pričakoval sem, da se mi bo Denz pripeljal vštric, vendar ga ni bilo," je med drugim o izjemnem sprintu, ki mu je prinesel etapno zmago dejal Matej Mohorič.

Veliki junak 10. etape na dirki po Italiji Matej Mohorič je potrdil, da je o tej etapi že dlje časa razmišljal in cilj mu je kljub povsem drugačnemu poteku od pričakovanj uspelo doseči.

"To etapo sem nekako označil že pred Girom, saj je res ustrezala mojim karakteristikam. Taktika je bila, da sem bil član pobega dneva. " A vse je spremenilo dejstvo, da je na presenečenje mnogih na prvem vzponu popustil Esteban Chaves. Kolumbijec, sicer drugi v skupnem seštevku je ostal v ozadju. Preostali konkurenti pa so to želeli izkoristiti.

"Na žalost pa je v ozadju Chaves odpadel iz glavne skupine, tako da so ekipe, ki se borijo za skupno uvrstitev narekovale hiter ritem. Po polovici dirke so nas tudi ujeli. Imel pa sem dobre noge, tako da sem na vrhu zadnjega vzpona spet napadel in poskušal pridobiti prednost pred zaključkom. To mi je tudi uspelo. Etapne zmage sem vesel. Zase in za ekipo Bahrain Merida. "

Seveda so bili s potekom zadovoljni tudi pri Bahrainu Meridi, saj se njihov kolesar Domenico Pozzovivo bori za visoka mesta v skupnem seštevku. Chaves pa je v preteklosti že dokazal, da je na najtežjih vzponih lahko še kako nevaren. S tem pa je zdaj ekipa Mitchelton Scott izgubila tudi taktično prednost, saj so imeli prva dva kolesarja v skupnem seštevku:

"Druge ekipe so ga nekako eliminirale iz boja za skupno uvrstitev, ker bi bil v tretjem tednu zelo nevaren. Tudi nam je to šlo na roko, saj se Domenico odlično počuti in mislim, da lahko v skupni razvrstitvi visoko poseže. Posledično je bil ritem zelo hiter in smo bili na koncu vsi utrujeni. " Ubežnike je zato glavnina tudi ujela, a Mohorič ni popuščal. Izkoristil je novo priložnost za napad. Seveda pa je moral najprej dobiti dovoljenje:

"Ko sem videl, da je napadel Davide Villella, sem po radiu ekipo vprašal, če grem lahko zraven. Dali so mi zeleno luč in priložnost sem izkoristil. " Na koncu se je v zadnje kilometre podal skupaj z Nicom Denzom. "Nisem bil ravno najbolj samozavesten glede sprinta. Zato sem se tekmecev poskušal otresti že prej, vendar mi ni uspelo. Villella je v zadnjih kilometrih popustil, medtem ko je Denz ostal vse do konca z mano. Na koncu sem poskušal čim bolje izkoristiti svoje prednosti v sprintu. "

Predvsem pa je pokazal, da je krepko močnejši od konkurenta, saj je sprint začel s prvega mesta: "Odločil sem se, da bom sprint začel s prvega mesta. Mislim, da po tako dolgi in težki etapi ni ravno najbolje začeti sprinta iz ozadja, saj lahko tam tudi ostaneš. Poleg tega sem videl, da je Denz že zelo utrujen. Morda še bolj kot sem bil sam. Sem se pač tako odločil. Pričakoval sem, da se mi bo Denz pripeljal vštric, vendar ga ni bilo. Če bi slučajno prišel, sem imel pripravljeno še tisto zadnje pospeševanje. "

Po lanski etapni zmagi na dirki po Španiji je zdaj slavil še na drugi tritedenski dirki: "Mislim, da je ta zmaga še več vredna, ker tista je bila dosežena iz pobega dneva, ko se za zmago bori le nekaj kolesarjev. Zelo sem vesel. Mislim, da sem letos v karieri naredil še korak naprej. " V nadaljevanju pa bo moral pomagati Domenicu Pozzovivu, ki je trenutno najboljši Italijan v skupnem seštevku. Na četrtem mestu za vodlnim Simonom Yatesom zaostaja za natančno minuto: "Domenico bo v naslednjih etapah prioriteta, ker se počuti odlično. Mislim, da lahko v skupnem seštevku poseže visoko. Zagotovo pa bodo priložnosti tudi za etapno zmago. "

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ