Matej Mugerli: Organizator in zmagovalec uvodnega ciklokrosa

Matej Mugerli: Organizator in zmagovalec uvodnega ciklokrosa
08.11.2016 AVTOR: D. Z.
"Sam vsega skupaj ne bi mogel izpeljati," je po opravljenem uvodnem ciklokrosu v novi sezoni ? govorimo o ciklokrosu Pantal Cerknica ? priznal organizator in zmagovalec med člani Matej Mugerli.

"Če imaš dobro ekipo, ni problem "
Sezona slovenskega pokala v ciklokrosu se je tokrat začela v Cerknici. S ciklokrosom Pantal Cerknica, ki so ga izpeljali v industrijski coni v Podskrajniku, natančneje na tamkajšnjem peskokopu. Kot organizator se je predstavil aktivni kolesar Matej Mugerli.

“Če imaš dobro ekipo, ni problem. Sam vsega skupaj ne bi mogel izpeljati. Še posebej v zadnjih dneh ne. Tu je zahtevno trasiranje proge. Priprava prostora za razglasitev in za sprejem, ko kolesarji pridejo na tekmovanje. Tudi za sponzorje potrebuješ več časa. Da jih obvestiš, da se z njimi sestaneš. Brez pravega stika je težko. Vsakemu moraš stvar predstaviti, v nasprotnem primeru to ni to, ” je priznal Matej Mugerli.

"Že nekaj časa sem želel nekaj narediti "
Ogromno pomoči pri organizaciji, predvsem pri trasiranju proge so mu nudili predvsem kolesarji glavnega sponzorja Pantala in tudi PGD (prostovoljno gasilsko društvo) Cerknica.

“Sicer smo sprva imeli v mislih drugi datum, vendar smo se potem odločili za sam začetek sezone. Že nekaj časa sem želel tukaj nekaj narediti. Da malce kolesarstvo malce zaživi, kajti kolesarjev, še posebej rekreativnih je veliko. Ampak, zakaj se ne bi združili in nekaj tudi naredili. Taka stvar nas poveže skupaj in obenem še druge pritegne zraven, ” je še pojasnil Mugerli. Trasa v peskokopu se je izkazala za izjemno.

"Idealna trasa "
Kulisa je bila lepa, gledalci so lahko videli večji del proge, z zahtevnostjo pa so bili zadovoljni tudi udeleženci. Teh bi sicer lahko bilo več, a v dneh pred dirko so vremenoslovci opozarjali, da bo vikend zaznamovalo hudo deževje:

“Te vremenske napovedi zagotovo vplivajo na število tekmovalcev. Če bi bilo napovedano sonce, pa čeprav ga potem na dan dirke ne bi bilo, bi bilo verjetno več prijavljenih. Ampak, vedno so govorili, da bo dež. Na koncu ga skorajda ni bilo. Vreme je bilo za ciklokros idealno. ” In očitno tudi trasa. Izkazala se je za zahtevno, vendar zelo raznoliko: “Idealna trasa. Poligon imaš praktično že vnaprej postavljen. Tvoja naloga je, da vse skupaj trasiraš. Nekateri pravijo, da je bila zahtevna, drugi pa, da so take pač tiste prave proge za ciklokros. 

"Cilj je bil startati "
In potem je tu zmagovalec med člani. Na koncu se je, zanimivo, zmage veselil prav Matej Mugerli, ki je nastopil na sploh prvi ciklokros dirki.

“Sam sem se za nastop odločil 45 minut pred startom. Preostali so rekli, da bodo pač prevzeli moje delo, tako da sem bil prost. Cilj je bil startati. Potem pa te navijači ob progi pritegnejo. Na koncu mi je še uspelo zmagati. Sicer je vse skupaj malce hecno, da sem kot organizator še zmagal. Ampak, takih navijačev nisem želel razočarati. ” Zanimivo. Kolo za ciklokros je dobil v zadnjem trenutku, zgolj za dirko.

Naslednji nastop? "Če bom dobil kolo ... "
Prav zato ne ve, če bo kot tekmovalec letos nastopil še na kakšni taki dirki: “Ne vem, če bom šel. Če bom dobil kolo, bom šel. Danes sem si kolo izposodil. Za naslednjo dirko bi ga moral nekje dobiti, saj je vseeno boljše, da nastopiš na tem kolesu kot na gorskem. 

Raje razmišlja že o naslednjem ciklokrosu, ki ga namerava organizirati. To naj bi bil zaključna dirka v letošnjem pokalu. Sredi januarja bo v Vrtojbi, natančneje v Orehovljah. Prepričan pa je, da bo tudi cerkniški ciklokros še kdaj gostil kolesarje: “Seveda bo. Zato pa smo ga poimenovali prvi ciklokros Pantal Cerknica. V želji, da je to zgolj prvi in da potem zares zaživi. Kar nekaj sponzorjev je namreč reklo, da želijo zraven, vendar pa samo pod pogojem, da bi taka dirka postala tradicionalna. 

V naslednji sezoni pri Amplatz BMC
Še prej pa ga čaka nova tekmovalna sezona, tokrat prvič v dresu avstrijskega moštva Amplatz BMC. “Že nekaj časa smo se pogovarjali. Pred dvema, tremi leti so me kontaktirali. Zdaj pa sem se odločil, da bom vsaj eno leto pri njih, ” je pojasnil Mugerli.

Morda pa bo zdaj celo nekoliko spremenil način priprave na novo sezono. Seveda tako, da  bi v trening vključil tudi ciklokros: “Kar se treninga tiče je dobro, da se treningi iz sezone v sezono spreminjajo. Tega še nisem počel. Pač, v treningu moraš nekaj spremeniti, mu nekaj dodati. Mislim, da je to lahko samo pozitivno. Rezultate pa bom videl med sezono. Zato bi se rad udeležil še kakšne take dirke. 

Značke: Ciklokros, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ