Med izbranci, ob dveh Slovencih in drugi v zgodovini

Med izbranci, ob dveh Slovencih in drugi v zgodovini
12.05.2023 AVTOR: DZ, vir: CyclingStatistics

104 kolesarji so do zdaj v zgodovini etapne zmage dosegli na vseh treh tritedenskih dirkah. Zadnji med njimi je včerajšnji zmagovalec Mads Pedersen. Sem spadata dva Slovenca. Roglič in Mohorič.

Statistika marsikaj razkrije, vsekakor pa so nekateri podatki nadvse zanimivi. Med njimi je vsekakor tudi podatek o tem, kdo je že slavil etapne zmage na vseh treh tritedenskih dirkah. V zgodovini je to uspelo 104 kolesarjev. Včeraj sta bila v resni igri za tak podvig dva kolesarja.

Ubežnik Simon Clarke je to zgrešil za malenkost, zato pa je vse skupaj znal izkoristiti Mads Pedersen. Z zmago se je vpisal med izbrance, med katere spadata tudi Primož Roglič in Matej Mohorič. Roglič je prvo zmago prav na Giru dosegel leta 2016, prvo na Touru leta 2017 in potem 3. septembra 2019 še na Vuelti. Matej Mohorič je ta izkupiček dopolnil z zmago na dirki po Franciji leta 2021. Takrat je dobil kar dve etapi.

Če je Rogliču to uspelo kot 97. kolesarju po vrsti, je bil Mohorič 102. Uspeh je dopolnil 2. julija 2021. Za njim je naslednje leto uspelo Rigobertu Uranu. Kolumbijcu je do 7. septembra 2022 manjkala zmaga na Vuelti. In tu je zdaj Mads Pedersen. Pridružil se je elitnim izbrancem. Poleg tega pa mu je uspel še en podvig. Z zmagami na tritedenskih dirkah je začel šele lani na dirki po Franciji. 15. julija je dobil 13. etapo do Saint Etienna.

Potem je odšel na dirko po Španiji. Dobil je kar tri etape. Prva izmed teh je bila tudi tu 13. Ta podvig mu je uspel 2. septembra v Montilli. Zdaj pa je bil že v šesti etapi uspešen še na Giru. Torej, 11. maja. Med prvo zmago na Touru in in zdaj prvo na Giru je minilo manj kot eno leto. Natančneje, za to je porabil vsega 301 dan. Samo enemu kolesarju je uspelo tak “trojček” doseči prej. Daniele Bennati je med letoma 2007 in 2008 potreboval vsega 292 dni.

Kaj pa tisti, ki so za to porabili največ časa? Številke so kar neverjetne. Na vrhu te lestvice je mojster za klasike Roger De Vlaeminck. Potreboval je kar 5046 dni, kar je skoraj 14 let. Sledijo Mario Cipollini (2848 dni), Alejandro Valverde (4636 dni), David Millar (3984 dni), Francesco Moser (3972 dni) in Lucien Van Impe (3965 dni). Statistiko so ponudili na spletni strani Cycling Statistics.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ