Michael Rogers po vrnitvi že blesti

Michael Rogers po vrnitvi že blesti
21.05.2014 AVTOR: D. Z.
Michael Rogers je slavil zmago v 11. etapi dirke po Italiji. Slovencev ni bilo v ospredju, Cadel Evans pa je pred kronometrom obdržal rožnato majico.
Collecchio je gostil start 11. etape na dirki po Italiji. Ta se je po kar 249 kilometrih končala v Savoni. Vmes so morali kolesarji premagati tudi dva vzpona druge kategorije. Prvega kmalu po začetku dirke.

To je bil vzpon na Passo Cento Croci, vrh katerega leži na 1058 metrih nadmorske višine. Vrh zadnjega vzpona Naso di Gatto leži na dobrih sedemsto metrih nadmorske višine. Kolesarji so ga premagali po prevoženih že več kot 220 kilometrih. Sledil je samo še dolg spust in pet kilometrov ravnine proti cilju v Savoni.

Na startu je bilo še 180 kolesarjev, med katerimi tudi trije Slovenci. Jan Polanc, Borut Božič in Luka Mezgec. Startal ni nosilec rožnate majice v prvem tednu Michael Matthews. Že takoj po startu je prišlo do številnih napadov, a ubežna skupina se nikakor ni uspela izoblikovati. In po prvi uri je povprečna hitrost znašala kar 49,8 km/h.

Po 61 kilometrih so napadli Bongiorno, Geniez, Quemeneur, Deignan, Roche, Rovni, Arredondo in Moser. Tri kilometre do vrha prej omenjenega vzpona druge kategorije so se tem kolesarjem pridružili še Colbrelli, Zardini, Quintero, Cardoso, Morabito, Bono, Herrada, Finetto, Malacarne, Thurau, Geschke, Gusev, Cataldo in Sivcov.

Na vrh vzpona je prvi prikolesaril Julian Arredondo, ubežniki pa so imeli dobre pol minute prednosti. V spustu so v glavnini padli Hermans, Mori, Puccio, Vermote, Ratto, Ulissi, Malori ... Zaradi poškodb je odstopil tudi Avstralec Luke Durbridge. Kasneje se je 23-članska ubežna skupina nekoliko zamenjala.

Nekateri so popustili, drugi so se iz glavnine uspeli preseliti med ubežnike. Tako so v ospredju bili Mourey, Moser, Bongiorno, Barbin, Quemeneur, Sicard, Thurau, Monsalve, Moreno, Vorganov, Preidler, Deignan, Roche in Rovni. V spustu je prišlo tudi do večjih razlik v glavnini in izmed favoritov je v prvi večji skupini ostal samo nosilec rožnate majice Cadel Evans.

A potem so se te skupine polovile, v ospredju pa je 14 ubežnikov imelo že več kot pet minut prednosti. V lov za njimi so se podali kolesarji Androni Venezuele in razlika se je zmanjšala na vsega tri minute. Ko je padel Steve Morabito, pomočnik Cadela Evansa, se niso zmenili niti na Evansove pozive, naj upočasnijo ritem. A Morabito je kasneje uspel ujeti glavnino.

Do cilja je bilo še 70 kilometrov, povprečna hitrost pa je bila skoraj 44 km/h. 40 kilometrov pred ciljem so kolesarji Andronija razliko zmanjšali na vsega minuto in 15 sekund in takrat so se jim v tem lovu pridružile še preostale ekipe. Ob vznožju zadnjega vzpona so imeli ubežniki samo še 40 sekund prednosti in na presenečenje mnogih je bila to spet odprta dirka.

V ospredju je napadel najboljši na gorskih ciljih Arredondo, ki je tudi vrh tega vzpona prečkal kot prvi. V glavnini pa je za selekcijo skrbel Samuel Sanchez, še eden izmed močnih Evansovih pomočnikov. V spustu so ritem narekovali kolesarji moštva Omega Pharma Quick Step in ubežnike so dokončno ujeli dobrih 20 kilometrov pred ciljem.

Kmalu zatem je napadel Michael Rogers. Avstralec se vrača, potem ko je zaradi lanske afere s Clenbuterolom - UCI ga je kasneje spoznal za nedolžnega - izpustil prvi del sezone. Očitno pa je že v pravi formi. 15 kilometrov pred ciljem je imel že 40 sekund prednosti. V ozadju pravega sodelovanja pri lovi nismo videli in Rogers je obdržal prednost tudi ob vstopu v zadnjih deset kilometrov.

Pet kilometrov kasneje je imel še pol minute prednosti. To je bilo dovolj. Tudi v zaključku je zdržal in se veselil prestižne zmage. Sprint za drugo mesto je dobil kolesar Giant Shimana Simon Geschke. Sledili so še Battaglin, Kelderman, Brambilla, Moser, Hesjedal ... Slovencev v prvi skupini 40 kolesarjev ni bilo.
Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ