Michal Kwiatkowski ugnal zvezdnike, Grega Bole 42.

Michal Kwiatkowski ugnal zvezdnike, Grega Bole 42.
28.09.2014 AVTOR: D. Z.
Poljak Michal Kwiatkowski je veliki zmagovalec in novi svetovni prvak. Povsem zasluženo, po samostojnem pobegu. Najboljši Slovenec je bil Grega Bole na 42. mestu.

255 kilometrov in šest Slovencev
Svetovno prvenstvo v Ponferradi je končano. Tako kot je to že običajno, je bil zadnji dan rezerviran za najprestižnejšo dirke. Med sabo so se pomerili člani. V glavnini je bilo tudi šest Slovencev. To so bili Jure Kocjan, Jan Polanc, Kristjan Koren, Grega Bole, Luka Mezgec in Kristjan Fajt.

Skupaj s preostalo skupino so se ob 10. uri zjutraj podali na kar 254,8 km dolgo pot. Kar štirinajstkrat so morali prevoziti naporen, 18,2 km dolg krog, v katerem sta bila dva vzpona. Najprej položnejši in daljši, potem pa še kratek, a strm Mirador. Sledil je samo še spust in krajša ravnina proti cilju.

Trasa, ki je vsem vlivala upanje
Na startu so se pojavili zares različni tipi kolesarjev. Od hribolazcev, kot so Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde in Joaquim Rodriguez do sprinterjev, kot so Nacer Bouhanni, Andre Greipel in John Degenkolb. Vsi so nekako upali, da se bo dirka razpletala po njihovem okusu. Tudi sprinterji so namreč bili prepričani, da krog le ni tako zahteven, kot so mnogi predtem napovedovali.

Večji del dirke so zaznamovali štirje ubežniki. To so bili Zydrunas Savickas, Matija Kvasina, Carlos Quintero in Oleksandr Polivoda. Privozili so si že več kot 15 minut prednosti, a ubežna skupina je bila vseeno premajhna, da bi lahko računala na končni uspeh. V ozadju so se pred Poljaki prvi podali v resen lov za ubežniki. Že takrat smo lahko slutili, da se kapetan Michal Kwiatkowski dobro počuti.

Sledili so napadi velesil
Kolesarje je dolgo oviral tudi dež, Poljaki pa se za to niso zmenili in so uspešno zmanjšali razliko do ubežnikov. Pet krogov pred ciljem pa so Michalovi pomočniki popustili in takrat so pobudo prevzeli Italijani. Ti so želeli dirko narediti čim težjo. Tudi deževati je spet pričelo precej močneje. Dobre tri kroge pred ciljem je bila akcija ubežnikov končana in sledil je napad nove skupine.

To so bili Giovanni Visconti, Peter Kennaugh, Tim Wellens, Christopher Juul Jensen, Carlos Quintero, Michael Albasini, Edvald Boasson Hagen, Tony Martin, Daniel Navarro, Simon Geschke, Rein Taaramae, Sep Vanmarcke in Giampaolo Caruso. Privozili so si dobrih 20 sekund prednosti in takrat so se v lov za njimi podali Avstralci in Francozi, medtem ko je v ospredju s samostojno akcijo poskušal Tony Martin.

V zadnji krog v glavnini še nekateri sprinterji
A Nemčev napad je bil neuspešen. Predvsem Italijani so nadaljevali z agresivno dirko in v ospredju se je izoblikovala nova skupina. De Marchi, Gautier, Andersen. Tik pred vstopom v zadnji krog jih je ujel še Vasilij Kirijenka in takrat so v ozadju Španci prevzeli pobudo pri lovljenju. Poskrbeli so za hudo selekcijo, medtem ko je bil od Slovencev v skupini samo še Grega Bole.

15 km pred ciljem so imeli ubežniki vsega 19 sekund prednosti in dirka je bila še zelo odprta, saj so bili v glavnini še praktično vsi favoriti, tudi nekateri sprinterji, kot so Matthews, Degenkolb, Bouhanni … Potem so Belgijci prevzeli pobudo in kolesarji so se vse bolj približevali zadnjemu vzponu.

Kwiatkowski sam proti cilju
A, ko so se za zadnji napad pripravljali favoriti, je sedem kilometrov pred ciljem ostro napadel Michal Kwiatkowski. Sledil je še spust in vzpon na Mirador. Kwiatkowski je hitro ujel preostale ubežnike. Valgren in De Marchi sta mu še poskušala slediti, a ob tretjem pospešku je Poljak ostal sam. Ob vzpenjanju na Mirador je imel dovolj prednosti, da ga favoriti, ki so pričeli z napadi, niso mogli več ujeti.

V lovu za Poljakom se je izoblikovala skupina, v kateri so bili Valverde, Gerrans, Gilbert, Breschel, Gallopin, Van Avermaet. Ker sta tu bila dva Belgijca, se je nekdanji svetovni prvak Gilbert žrtvoval in narekoval oster ritem. V želji, da bi Kwiatkowskega ujel in da iz ozadja ne bi prišli sprinterji. Belgijcu prvega cilja ni uspelo uresničiti. Kwiatkowski je imel dovolj moči in na koncu časa, da se je lahko pri 24 letih veselil neverjetne zmage. Prve za Poljsko. Za piko na i izjemni sezoni, ko se je že na aprilskih klasikah vseskozi vseskozi uvrščal med prvo peterico.

Gerransu sprint, Valverdeju nova medalja
Sledil je sprint za drugo mesto, ki je pripadel prvemu favoritu dirke Simonu Gerransu. Tretji je bil domači adut Alejandro Valverde. Osvojil je že šest medaljo na svetovnih prvenstvih, a ostaja brez zlate. Od Slovencev sta samo Grega Bole in Kristjan Fajt prišla do cilja. Bole je bil najboljši, zasedel je 42. mesto.

»Na zadnjem vzponu sem se odlično počutil in hvaležen sem lahko reprezentančnim kolegom in njihovemu delu. Šel sem na zmago in pripravljen sem bil tvegati, medtem ko so nekateri taktizirali in čakali na zadnji vzpon, « je po cilju dejal Kwiatkowski, sicer član belgijskega moštva Omega Pharma Quick Step. »Pred dvema dnevoma sem gledal dirko mlajših članov in vedel sem, da je mogoče na tak način priti do zmage. Naredil sem svoje in privozil sem si dovolj prednosti. To je neverjetno, « je še dodal Poljak.

Ponferrada, člani, cestna dirka, 254,8 km
1. Michal Kwiatkowski (Pol) 6:29:07
2. Simon Gerrans (Avs) 0:01
3. Alejandro Valverde (Špa)
4. Matti Breschel (Dan)
5. Greg Van Avermaet (Bel)
6. Tony Gallopin (Fra)
7. Philippe Gilbert (Bel) 0:04
8. Alexander Kristoff (Nor) 0:07
9. John Degenkolb (Nem)
10. Nacer Bouhanni (Fra)
11. Fabian Cancellara (Švi)
12. Ben Swift (VB)
13. Sonny Colbrelli (Ita)
14.. Michael Matthews (Avs)
15. Ramunas Navardauskas (Lit)
16. Daryl Impey (Jar)
17. Maciej Paterski (Pol)
18. Bauke Mollema (Niz)
19. Warren Barguil (Fra)
20. Michael Valgren Andersen (Dan)
42. Grega Bole (Slo) 0:38
72. Kristjan Fajt (Slo) 6:11
Odstopili so: Jure Kocjan, Kristjan Koren, Luka Mezgec, Jan Polanc

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ