Mikel Landa v rešilcu zaključil letošnji Giro

Mikel Landa v rešilcu zaključil letošnji Giro
12.05.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Giro

Peta etapa dirke po Italiji je poleg zaključnega šprinta, ki je pripadel Calebu Ewanu, prinesla kopico padcev v zaključnih kilometrih. Štiri kilometre pred ciljem je v otok na cesti grdo priletel Mikel Landa in končal letošnji Giro.

Povsem ravninska peta etapa od Modene do Cattolice se je po 177 kilometrih odločala v ciljnem šprintu, a tudi pred zaključkom drame ni manjkalo. V zadnjih 15 kilometrih je prišlo do nekaj grdih padcev, najprej je na tleh pristal Pavel Sivakov, ki jo je grdo skupil, a je uspel sesti nazaj na kolo in prečkati ciljno črto.

Precej huje jo je štiri kilometre pred ciljem odnesel Mikel Landa, ki je zadel enega od cestnih otokov. Padlo je kar nekaj kolesarjev naenkrat, obležal je tudi redar, ki je varoval otok, pa tudi nosilec modre majice Joe Dombrowski in na koncu se je izkazalo, da je bil prav Dombrowski tisti, ki je prvi zadel redarja, padel pa je tudi Francois Bidard.

Najhuje jo je odnesel Landa, ki je dolgo ležal na tleh, na koncu pa v rešilcu zaključil Giro, ki se je zanj včeraj začel tako obetavno - s prepričljivo predstavo v prvi hriboviti etapi. Zagotovo velika izguba za Bahrain Victorious. "Mikel je bil v hudih bolečinah, nismo povsem prepričani, ali si je zlomil zapestje ali ramo, ni pa izgledalo dobro. Sem smo prišli z Mikelom kot glavnim kapetanom, zdaj pa nam ostajata še Pello Bilbao in Damiano Caruso," je na kratko komentiral stanje Lande športni direktor Franco Pellizotti.

V ciljnem šprintu je imel zmagovalec prve šprinterske etape Tim Merlier nekaj težav, popolni »lead-out« pa je izkoristil Caleb Ewan, ki v prvih etapah ni bil pravi, tokrat pa je prikazal izjemno moč in dobil etapo. Drugi in tretji sta bila spet Giacomo Nizzolo in Elia Viviani, Peter Sagan pa je tokrat končal tik pod stopničkami. Tratnik in Mohorič sta zaključila povsem pri repu udeležencev, ker sta čakala na Lando, če bi lahko sam pripeljal do cilja.

Jutri kolesarje čaka gorska etapa s kar 15 kilometrov dolgim ciljnim vzponom na San Giacomo, ki ima povprečni 6-odstotni naklon.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ