Mikel Nieve zmagal, majica v Kostariko ... Mohorič in Bole bežala

Mikel Nieve zmagal, majica v Kostariko ... Mohorič in Bole bežala
20.05.2016 AVTOR: D. Z.
'Slovenska' etapa se je predvsem zaradi navijačev izkazala za 'slovensko'. Dobil pa jo je Mikel Nieve. Rožnat majico je prevzel Andrey Amador. Dolgo v ospredju Matej Mohorič in Grega Bole.

Ogromno slovenskih zastav
13 etapa na dirki po Italiji je potekala med Palmanovo in Čedadom. To je bila gorska etapa s štirimi kategoriziranimi vzponi. Najprej Montemaggiore (Matajur), potem Crai. Po ravninskem odseku pa v zaključku še Cima Porzus in Valle. Potem pa spust in krajša ravnina do cilja. Etapa je bila pisana na kožo ubženikom, medtem ko smo lahko pričakovali tudi kakšen nevarnejši napad med najboljšimi.

Na startu so bili tudi štirje Slovenci, ki so lahko uživali podporo številnih navijačev. Kar lepo število se jih je zbralo tako na startu kot na cilju, predvsem pa ob sami progi. Slovenskih zastav je mrgolelo! Rožnato majico je branil Bob Jungels, vendar je bilo jasno, da jo bo Luksemburžan le stežka zadržal. Takoj po startu je prišlo do številnih napadov, a prava ubežna skupina se nikakor ni uspela sestaviti. Potem pa se je v ospredju izoblikovala večja skupina kolesarjev.

Velika ubežna skupina
V njej je bil najbolj nevaren rožnati majici Diego Ulissi, ki je za Jungelsom zaostajal za 2:47. Tu sta bila še Matej Mohorič, ki je moral opraviti ogromno dela pri narekovanju ritma, in Grega Bole. Prvi je Montemaggiore prečkal Stefan Denifl. Avstrijec je dobil tudi naslednji gorski cilj na Craiju, potem pa je počakal prve zasledovalce.

Tudi po obeh vzponih je Matej Mohorič narekoval oster ritem in skrbel, da v ozadju Etixx Quick Step ubežnikov nikakor ni uspel ujeti. Razlika je ob vznožju vzpona Cima Porzus znašala dobri dve minuti. Sledil je napad Mikela Nieveja. Lani drugemu na dirki po Sloveniji je sledil Joe Dombrowski, ki pa je potem popustil. Nieve je nadaljeval v samostojnem pobegu. Na vrhu vzpona je imel pol minute naskoka pred Viscontijem in Dombrowskim.

Nieve rešil Skyev Giro
Sledil je še dobrih šest kilometrov dolg vzpon na Valle. Nieveja pa nihče ni več uspel ujeti. Na vrhu je imel 45 sekund prednosti pred Viscontijem. Španec se je v Čedadu lahko veselil tretje etapne zmage na tritedenskih dirkah. Tudi na Giru je že bil najboljši. Za Sky je to vsekakor olajšanje, saj so vse stavili na MIkela Lando, ki pa je zaradi bolezni odstopil.

Giovanni Visconti je bil drugi, preostali ubežniki so bili ujeti. Najboljši izmed Slovencev je bil Grega Bole na 53 mestu. Matej Mohorič je bil 71., Primož Roglič 78. in Luka Mezgec 100. Kaj pa bitka najboljših za vsako sekundo? Etixx Quick Step se je znašel v pasti in pobega niso uspeli nevtralizirati. Sicer tudi Diego Ulissi ni zdržal ritma, a vseeno je vse skupaj Boba Jungelsa preveč utrudilo, da bi na zaključnih vzponih lahko sledil najboljšim.

Na zadnjem vzponu številni napadi
Prav na predzadnjem vzponu (Cima Porzus) so ritem pričeli narekovati člani Astane. Jungels se je hitro znašel v težavah. A vseeno je uspel slediti vse manjši skupini. Na spustu proti zadnjemu vzponu (Valle) je napadel Andrey Amador, a Vincenzo Nibali je prepoznal nevarnost in odgovoril. Hitro sta si na zavitih cestah privozila manjšo prednost. A tudi to ni bilo dovolj. Sledil je še zadnji vzpon. Prvi pravi napad je izvedel Esteban Chaves.

Takrat je popustil Jungels. Dokončno je odpadel, ko je pospešil še Alejandro Valverde. Potem pa še Nibali. Mnogi so začasno popustili, a uspeli ujeti priključek. Amador je to skupino ujel tik pred zaključno sedem kilometrov dolgo ravnino. Tako si je zagotovil rožnato majico, prvo za Kostariko. Ta skupina z najboljšimi se je udarila za tretje mesto. To je pripadlo Nibaliju, ki je po zaslugi bonifikacij v skupnem seštevku prehitel. Prvi je zdaj Amador, drugi Jungels. Sledijo Nibali, Valverde, Kruijswijk, Majka, Zakarin, Chaves, Uran in Fuglsang.

Vzponi v 13. etapi
Montemaggiore (985 m): 1. kategorija, dolžina 8,3 km, povp naklon 9,3 %
Crai (813 m): 2. kategorija, dolžina 8,8 km, povp naklon 6,4 %
Cima Porzus (910 m): 1. kategorija, dolžina 8,8 km, povp naklon 8,2 %
Valle (682 m): 2. kategorija, dolžina 6,2 km, povp naklon 7,8 %

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ