Minimalna plača pri ženskah ne obstaja

Minimalna plača pri ženskah ne obstaja
21.12.2011 AVTOR:
Pat McQuaid je na zdaj že precej oddaljenem svetovnem prvenstvu dejal nekaj, kar je pošteno razburilo nekatere vrhunske kolesarke.
Med profesionalnimi kolesarji velja pravilo, da jim morajo njihovi klubi zagotoviti vsaj minimalno plačo. Ta znesek mora prejeti prav vsak kolesar. V ženskem kolesarstvu pa pogoj o minimalni plači ne obstaja. to je dejstvo, ki se ga vsi zavedajo.

Vendar je McQuaid na svetovnem prvenstvu to kruto dejstvo še podžgal z besedami, da žensko kolesarstvo ni dovolj razvito, da bi Mednarodna kolesarska zveza tudi pri ženskah uvedla pravilo minimalne plače.

"V moškem kolesarstvu imamo dogovor, vendar žensko ni dovolj razvito. Mislim, da še nismo na tem nivoju," je dejal McQuaid. S temi besedami so novinarji soočili svetovno prvakinjo Giorgio Bronzini, ki je bila jasna: "Ženske nismo nič manj pomembne kot moški." Ogorčena je bila tudi tretja na svetovnem prvenstvu Ina Yoko Teutenberg:

"Zakaj govorijo to? To je velika neumnost. V zadnjih letih smo videli, da tudi žensko kolesarstvo postaja vse bolj in bolj profesionalizirano. Nivo se je dvignil. Če nisi dobro pripravljena, potem dirke preprosto ne moreš dobiti. Ne vem, zakaj si moški zaslužijo minimalno plačo, ženske pa ne. Živimo v 21. stoletju, zato bi morale obstajati enake pravice za vse."

Tudi prva zvezdnica ženskega kolesarstva Marianne Voss se je strinjala s predhodnicama. Kot razlog je navedla, da ravno tako trenirajo kot moški: "Resda je žensko kolesarstvo mlajše, vendar postaja vse bolj profesionalizirano. Da bi postalo še boljše, bi morali uvesti minimalno plačo."

foto: sirotti
Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ