MOHOpedija, Matej Mohorič predstavil svojo prvo knjigo.

MOHOpedija, Matej Mohorič predstavil svojo prvo knjigo.
22.06.2022 AVTOR: Uredništvo, Foto: Tit Košir

V prijetnem ambientu kongresnega centra na Brdu pri Kranju smo pospremili izid biografije Mateja Mohoriča, ki jo je spisal sodelavec revije Bicikel Uroš Buh, izdala pa naša matična založba Aktivni mediji.

Dogodek je bil odlično obiskan, vodila pa ga je novinarka Katarina Braniselj, ki je tudi sama navdušena kolesarka. Povabilu so se odzvali vsi večji mediji, o predstavitvi biografije pa so poročali tako v oddajah Svet na Kanalu A, 24ur POP tv-ja in Športu na RTV Slovenija. Med povabljenimi gosti so izstopali podžupan občine Kranj Janez Černe, predsednik kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović, generalni menedžer ekipe Bahrain Victorious Milan Eržen in drugi.

Od leve proti desni: predsednik kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović, Mateja Kos, Filip Tišma

Od leve proti desni: podžupan občine Kranj Janez Černe, Samo Rugelj, Matjaž Zevnik.

V zanimivem ter dinamičnem pogovoru je poleg Mateja in Uroša sodeloval še pisatelj in alpinist Tadej Golob, ki je bil pri knjigi vpleten kot slogovni urednik. Golob je tudi sam pisec številnih biografij in je dejal da je vsakič komaj čakal naslednje poglavje, zlasti ker je tudi sam kolesar in poznavalec slovenskega kolesarstva.

Od leve proti desni: Uroš Buh, Matej Mohorič, Tadej Golob.

Mohopedija : nedokončana škrbina o kolesarskem življenju in uspehih Mateja Mohoriča je knjižni projekt, ki sta ga z Urošem pripravljala od lanske jeseni, ko si je Matej po končani sezoni lahko vzel čas za izdatne intervjuje. No, prav intervju v naši reviji lani avgusta - potem ko je na Dirki po Franciji osvojil kar dve etapni zmagi - pa je bil prvi povod za idejo o knjigi, na katerega se je slovenski državni prvak v cestni vožnji z navdušenjem odzval. Srečanja in sestanke sta morala nato strniti v slaba dva meseca, saj se je Mohorič s svojo ekipo Bahrain Victorious že v začetku decembra tradicionalno odpravil na prve priprave za novo sezono. Več kot 15 ur posnetega materiala in zgoščenih pripovedi je bilo potem potrebno najprej preliti v besede, nato pa še v zaključeno literarno celoto.


Več o knjigi MOHOpedija >>>



Rezultat je skoraj 300 strani vznemirljivih zgodb o odraščanju, prvih uspehih v matičnem kolesarskem klubu Sava Kranj, pa do prvih večjih zmag na mednarodnem nivoju, kjer sta v zgodnjih letih zagotovo najbolj izstopala naslova svetovnega prvaka v kategorijah U19 in U23. Nadaljnji potek Mohoričeve kariere je kmalu zatem zaznamovala že prva profesionalna pogodba z ekipo Liquigas, v kateri pa v naslednjih dveh letih žal ni našel prave podpore in strokovnega vodstva. A k sreči so se mu začela odpirati nova vrata, težave so bile kmalu pozabljene in novi uspehi na vidiku...

Prva prelomna sezona je bila za Mateja zagotovo tista leta 2018, ko je presedlal v ekipo Bahrain Merida in maja osvojil etapno zmago na Dirki po Italiji, nato svoj prvi naslov državnega prvaka v cestni vožnji, avgusta pa še etapno Dirko po Nemčiji in Binckbank tour.

V naslednjih nekaj letih je v svoj register zmag vpisal še kopico novih, seveda pa zlasti izstopa njegov lanski nastop na Dirki po Franciji, kjer je v majici državnega prvaka osvojil kar dve etapi, s čimer je Mohorič postal eden redkih kolesarjev z zmagami na vseh treh največjih etapnih drikah.

Svojo vztrajnost in neprekosljivost v spustih pa je letos kronal še z zmago na najdaljši klasiki Milano – San Remo, s čimer se tudi konča njegova nedokončana biografija.

Knjigo ahko naročite v spletni knjigarni: www.bicikel.com/trgovina


Značke: Literatura
Ključne besede:
Knjiga
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ