Mohorič začel, Mader pa dokončal izjemno etapo za Bahrain

Mohorič začel, Mader pa dokončal izjemno etapo za Bahrain
13.05.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Giro, Bahrain Victorious

Kolesarji Bahrain Victoriousa so na izgubo Mikela Lande odgovorili na najboljši možni način - z etapno zmago Gina Maderja na San Giacomu. Bernal še enkrat pokazal svojo moč, Valter v rožnatem.

Šesta etapa letošnje dirke po Italiji je bila za kolesarje vnovič neusmiljena, pričakala sta jih dež in močan veter. Od štarta je napadel Matej Mohorič, po odstopu Mikela Lande so se pri Bahrain Victoriousu osredotočili na pobege, z Mohoričem pa se je v napad podal še Gino Mader.

Kasneje sta se v ospredju pobegu pridružila še izkušena Dario Cataldo in Bauke Mollema, Mohorič pa je večino dneva preživel na čelu dirke in ščitil Maderja, ki je boljši hribolazec od slovenskega kolesarja. Mohorič se je vnovič izkazal, na spustih je bil vodič za mladega Švicarja, na ravnini pa gonilna sila, moči mu je zmanjkalo šele ob vznožju zadnjega vzpona 13 kilometrov pred ciljem.

Tudi v ozadju pa smo spremljali napeto dirko, predvsem po zaslugi Ineosa in izjemnega Filippa Ganne. V zadnjih kilometrih vzpona na Forco di Presto okrog 60 kilometrov do cilja je pihal močan veter, kar je Ineos izkoristil in razbil glavnino na več delov, v ozadju pa je ostal tudi nosilec rožnate majice Alessandro de Marchi.

Na spustu, ki je sledil, je Ganna navil ritem in skupine v ozadju niso imele nikakršne možnosti, da še ujamejo priključek s pelotonom. V ospredju je Mader na najbolj strmem delu vzpona 4 kilometre pred ciljem pospešil, se otresel Catalda in Molleme in tokrat zdržal do ciljne črte, ohranil je 12 sekund naskoka za prvo zmago v svoji profesionalni karieri, za katero ima ogromno zaslug tudi Mohorič.

Pestro je bilo tudi v skupini s favoriti, najprej je napadel Daniel Martinez, ki je bil le »zajček« za Egana Bernala, ki je na Giro očitno prišel v izjemni formi. Pospeškom Bernala so lahko sledili le Giulio Ciccone, Dan Martin in odlični Remco Evenepoel, ki so si do cilja privozili dobrih 15 sekund pred zasledovalno skupino s Simonom Yatesom, Hughom Carthyjem, Aleksandrom Vlasovim, Damianom Carusom, Marcom Solerjem, Martinezom in presenetljivo tudi Attilo Valterjem.

Madžar v dresu Groupame FDJ je po zaslugi le 29 sekund zaostanka oblekel rožnato majico vodilnega na Giru, v skupnem seštevku ima zdaj 11 sekund naskoka pred Evenepoelom, ki se nezadržno bliža vrhu.

Jutri je pred kolesarji nova ravninska etapa od Notaresca do Termolija.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ