Mohoričev program: Dirka po Sloveniji in Franciji

Mohoričev program: Dirka po Sloveniji in Franciji
26.05.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti, vir: RTV Slovenija

"Z optimizmom gledam naprej, na dirko po Franciji. Upam, da tam dobim svojo priložnost in da se ta naša smola v sklopu cele ekipe konča," je za RTV Slovenija dejal Matej Mohorič.

Matej Mohorič je po padcu v deveti etapi odstopil z dirke po Italiji. Padec je bil zares spektakularen, a na srečo ni pustil velikih posledic. Kot poroča RTV Slovenija je Mohorič že začel s treningi. Spomin na padec pa je še kako živ.

"Narobe je šlo marsikaj. take stvari se včasih zgodijo. Ampak, se mi zdi, da je to taka splošna smola, ki se ti lahko zgodi, ko greš po stopnicah ali pa na avtocesti ali pa na kolesarski dirki. Smola je bila ta, da smo v ovinek pripeljali prehitro in mi je odneslo zadnji obroč. To sem sicer potem ujel, ampak medtem ko sem kolo ujel, me je prestavilo bolj v levo. Posledično sem zapel v jašek za vodo, ki je bil na notranji strani ovinka. Kolo mi je obrnilo in s prvim obročem sem zadel ob robnik, tako da me je potem katapultiralo v zrak. Naredil sem preval in potem dokaj zmerno udaril ob tla, tako da posledice niso hude in lahko zdaj že začnem s treningom za Tour."

Mohorič je za RTV Slovenija še dejal, da se sploh ni zavedal, kako hud se je zdel padec, saj je poletel čez balanco: "Sam se nisem zavedal, da sem naredil preval. Čutil sem, da mi je kolo ušlo, in da sem ga ujel. Čutil sem, da sem z levo stranjo ob nekaj zadel. Mislil sem, da sem pač samo zdrsnil in padel, nisem pa vedel, da sem naredil salto. Zato se mi padec ni zdel nič posebnega. Bil sem predvsem zelo razočaran nad sabo, nad tem, da bom manjkal v tisti etapi. Nisem si predstavljal, da bom moral zaradi tega odstopiti, ker se mi ni zdelo tako hudo. Tudi bolelo me ni preveč. Potem sem nekaj časa na ograji čakal na kolo. Videl sem, da me boli desno stopalo. Imel sem še odrgnine na desni nogi."

Potem pa se je vse spremenilo. Na posnetkih smo videli, da ga je športni direktor že čakal z rezervnim kolesom, a odlčitev je kmalu padla: "Ko je prišel Štangelj z novim kolesom, mi je mehanik rekel, da se vidi, da imam podrgnjeno čelado, da sem se udaril v glavo. To se mi je zdelo malo čudno, ker nisem nikoli izgubil zavesti. Ponavadi, ko imaš pretres možganov se tega zavedaš. Se mi je zdelo, da ni prehudo. Vseeno sem videl, da je kolo v razsulu in sem si rekel, da je bil padec očitno kar hud in je morda bolje, če se ustavim. Še posebej, če sem se udaril v glavo. So nam pa res že zabičali, da se s pretresom možganov ni za hecat. Tako smo se takoj odločili, da se raje usedem na tla in počakam še nekaj časa. Ko sem se usedel, je ta šok prišel za mano, tako da smo se odločili, da z dirko ne nadaljujem."

Zdaj je Mohorič že na kolesu. Razmišlja o vrnitvi. Po vsej verjetnosti bo lahko nastopil tudi na dirki po Sloveniji: "Dirka po Sloveniji prvotno ni bila v programu. Mislil sem nastopiti samo na državnem prvenstvu. Zdaj pa bom po padcu na dirki po Italiji verjetno imel dovolj časa, da se pripravim tudi na dirko po Sloveniji. Če bo temu tako, bom tam verjetno tudi nastopil."

Seveda pa je zdaj glavni cilj dirka po Franciji. Nadoknaditi želi izgubljeno. Čakajo ga težki treningi, predvsem pa bi še kako rad pomagal kolegom na dirki po Italiji. Izgubili so kapetana Mikela Lando, a navdušuje Damiano Caruso. Vsaka pomoč bi Italijanu prav prišla: "Izgubil sem skoraj celo dirko po Italiji, kar je bilo tistih etap, ki so meni ustrezale. Poleg tega smo prišli z zares odlično ekipo in Caruso se v skupnem seštevku še vedno vrhunsko drži, tako da mi je zares vsakič, ko popoldne gledam dirko nekosnčno žal, da me ni več tam. Ampak, to je življenje, to je šport in take stvari je treba sprejeti. Z optimizmom gledam naprej, na dirko po Franciji. Upam, da tam dobim svojo priložnost in da se ta naša smola v sklopu cele ekipe konča. Da nam uspe dobro odpeljati dirko po Franciji."

In seveda še logično vprašanje. Bo zdaj imel kaj več strahu na spustih. Vemo, da velja za enega izmed najboljših spustašov v karavani. Se bo kaj spremenilo? "Mislim, da ne bo nobenega strahu. Padec ni bil posledica nespretnosti, ampak posledica smole. Kolo mi je zdrsnilo. To je bila moja napaka. Sem jo pa popravil in ujel kolo. To, da me je prestavilo v levo in da je bil potem tam ravno v tistem trenutku jašek, to je izven mojega dometa, tako da mislim, da ta tehnika ti vseeno ostane. Jaz nisem hiter zato, ker bi veliko tvegal. Tudi mi ni bilo všeč, da smo šli tako hitro dol, ker se s tako vožnjo na času ne pozna oziroma na dejanski skupni hitrosti. Hitreje je, če greš skozi ovinke bolj elegantno. Z nižjo hitrostjo skozi ovinek in z višjo izhodno hitrostjo. Mislim, da to nima nobene povezave, in da bo še vedno, če bom jaz na čelu težko slediti. Če bo pa kdo drugi na čelu, potem lahko pa tudi jaz naredim napako, tako kot se je zgodilo na Giru."

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ