Movistar in Sky: Ponujeni milijon in tritedenske dirke

Movistar in Sky: Ponujeni milijon in tritedenske dirke
09.10.2014 AVTOR: D. Z.
Kolesar, ki bi se za zmago boril na vseh tritedenskih dirkah v isti sezoni? Unzue in Brailsford ponudbi Olega Tinkova ne nasprotujeta, vendar sta previdna ...

ODZIV BINCENZA NIBALIJA
Prek twitterja je svoje mnenje izrazil tudi Vincenzo Nibali. Zmagovalec dirke po Franciji se je Olegu Tinkovu vseeno vsaj nekoliko postavil po robu: "Če bi bil v koži Olega Tinkova, bi ta milijon evrov uporabil za sestavo ekipe z mladimi kolesarje. Za boljšo prihodnost." Tinkov mu je seveda odgovoril: "Zakaj? Lahko naredim oboje."

Oleg Tinkov je s ponudbo, o kateri smo že pisali – torej, da bi četverici Nibali, Contador, Froome, Quintana podelil milijon evrov, če bodo v sezoni 2015 nastopili na vseh treh tritedenskih dirkah – očitno pošteno razburkal kolesarsko javnost. Pisali smo že o odzivu Patricka Lefevreja, menedžerja moštva Omega Pharma Quick Step.

Zdaj sta se na besede Olega Tinkova odzvala tudi menedžerja moštev Sky in Movistar. Torej Dave Barilsford in Eusebio Unzue. Računata lahko na Frooma in Quintano. »Trenutno se mi to zdi dobra in spoštovanja vredna ideja. Vse skupaj bomo mirno analizirali. Seveda bom govoril z njim. Prisluhniti moraš vsem idejam, pa čeprav se zdijo čudne, « je bil prvi odziv Eusebia Unzueja, ki bo v naslednji sezoni veliko stavil na mladega Naira Quintano.

Kolumbijec okreva po poškodbi, ki jo je staknil ob padcu na španski Vuelti, lahko pa se pohvali s tem, da je letos dobil italijanski Giro. Naslednje leto se vrača na Tour de France, kjer je lani osvojil drugo mesto. Pa bo Unzue od mladega kolesarja zahteval nastop na Giru in Vuelti? »Mislim, da nastopanje na vseh treh dirkah ne sme biti zanimivo zgolj zaradi denarja. Morajo biti tudi druge stvari. Prioriteta mora biti športni vidik, « je poudaril Unzue.

Za BBC je svoje mnenje podal tudi glavni mož Skya Dave Brailsford. »Spremljati najboljše kolesarje, kako se med sabo borijo na ključnih dirkah je nekaj, kar si vsi želijo videti. S fizičnega vidika, pa je to zahtevna naloga. « Unzue je kasneje dodal, da zgolj nastopiti na vseh treh dirkah v eni sezoni, ne bi bilo nič posebnega. Spomnimo. Adam Hansen je nastopil in tudi končal zadnjih deset znamenitih dirk.

»Vprašanje je, če so najboljši kolesarji sposobni tekmovati na vseh treh dirkah. Fizično bi to morda bilo izvedljivo, vendar tista koncentracija. Tri mesece na praktično 120 odstotkih. S psihološkega vidika se zdi zelo težko, težje kot s fizičnega vidika. « A Unzue je še zaključil:

»Lahko bomo videli, da lahko nekdo dobi Tour, a je lahko stoodstotno pripravljen samo na eni izmed treh dirk, medtem ko je zanj nemogoče biti konkurenčen na ostalih dveh. Morda bo nekdo lahko odlično nastopil na dveh dirkah in na tretji povprečno. Morda pa bo nekdo lahko dober na vseh treh. Do zdaj tega še nismo videli in zato nimamo pravih referenc, vse dokler tega nekdo ne bo poskusil. Ko se bo to zgodilo, bomo imeli prve prave podatke. «

Značke: Dirka po Italiji, Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ