Na gori velikega dvoboja kmalu kip Marca Pantanija

Na gori velikega dvoboja kmalu kip Marca Pantanija
14.02.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Montecampione. Leto 1998. Marco Pantani je tam naredil velik korak proti končni zmagi na dirki po Italiji. In tam bodo do septembra pripravili kip v čast pred 16 leti preminulemu kolesarju.

Marco Pantani je umrl 14. februarja 2004. Za sabo je imel vzponov in padcev polno kariero. Še vedno pa se ga vsi spominjajo po izjemnih predstavah na vzponih. V karieri je med drugim dobil dirko po Italiji in dirko po Franciji. Kot zadnjemu do zdaj mu je to uspelo v isti sezoni. To je bilo leta 1998. Na dirki po Italiji je hud boj za zmago v zadnjih dneh bil s Pavlom Tonkovom. Odločilna je bila 19. etapa s ciljnim vzponom na Montecampione.

Dan prej je Tonkov v sprintu Pantanija ugnal na vrhu vzpona Alpe di Pampeago. Italijan je bil v rožnatem, a je potreboval večjo prednost pred Rusom, saj je bil predzadnji dan na sporedu še kronometer. Razlika med njima je bila 27 sekund. Potem pa 243 kilometrov dolga etapa. Za konec pa vzpon na Montecampione. Kmalu po začetku klanca je Pantani ostro napadel, sledil pa mu je lahko le Tonkov. Rus mu pri narekovanju ritma ni pomagal in nadaljevala sta v ostrem ritmu.

Pantani je pospeševal, Tonkov pa sledil. Vse do strmejših zadnjih treh kilometrov. Tam je Pantani spet pospešil, Tonkov pa ni mogel več slediti. Na koncu je izgubil 57 sekund. Vsi ostali so zaostali za več kot tri minute. Pantani je kasneje blestel tudi v zadnji vožnji na čas in je tisti Giro dobil. Na Montecampioneju pa se je odvijala zares izjemna borba.

In zdaj so sporočili, da bodo na vrhu tega klanca postavili poseben spomenik v spomin na Marca Pantanija. Ta bo visok kar šest metrov. Naredil ga bo Mattia Trotta. Spomenik spada med poskuse, da bi Montecampione in okoliške hribe promovirali in številnim kolesarjem sporočili, da so tudi v okolci doline Camonica lepi vzponi. Kip bo upodabljal Pantanija s široko razprtimi rokami. Tako je namreč proslavil zmago na vrhu tega vzpona. Kip bodo razkrili 5. septembra 2020.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ