Na prvenstvu s črno piko Van Aert navdušil domače gledalce

Na prvenstvu s črno piko Van Aert navdušil domače gledalce
01.02.2016 AVTOR: Matej Zalar
Novi svetovni prvak v ciklokrosu je postal Wout Van Aert, ki je izkoristil slab dan in kopico napak prvega favorita Mathieuja Van der Poela. Nys na zadnjem prvenstvu 4.

Posnetek celotne dirke

 

Belgijski navijači v Zolderju so po sobotnem razočaranju na ženski dirki, kjer Sanne Cant ni upravičila statusa favoritinje, naslov pa je šel v roke Nizozemke Thalite De Jong, na svoj račun prišli v nedeljo. Wout Van Aert je na krilih podpore domačih gledalcev premagal težave in si na zadnjem vzponu privozil mavrično majico svetovnega prvaka. Lars Van der Haar je zaostal le pet sekund, na navdušenje domačinov pa je na oder za zmagovalce stopil tudi Kevin Pauwels.

Dirka se je začela udarno, na nekdanjem dirkališču formule ena so imeli prestavo več Van der Haar, Van der Poel in Van Aert. V ozadju je Kevin Pauwels zaostajal 20 sekund, v lovu na vodilne je bil blizu tudi Sven Nys. Ker sta imela Nizozemca številčno premoč, se je Van Aert postavil na čelo ubežne trojice in zmanjšal tempo. Tako je bilo na koncu četrtega od osmih krogov v igri za zmago še 10 kolesarjev.

Nato se je zgodil incident, ki bi skoraj odločil dirko. Na strmem odseku, ki ga kolesarji premagujejo peš, je Van der Poel tvegal in ga želel prepeljati kar s kolesom. Tik pod vrhom mu je zmanjkalo zaleta, zato je skočil s kolesa in pristal natančno na prvo kolo Van Aerta. Čevelj se mu je zataknil med napere in oba sta potrebovala kar nekaj časa, da sta nadaljevala z vožnjo.

Larsu Van der Haaru se je ponujala izjemna priložnost, saj je v ospredju sam vozil zmagi naproti. Takrat pa so svojo najslabšo stran pokazali belgijski navijači, ki so Nizozemca pljuvali in vanj metali kozarce s pivom. Ravnanje, ki mu je botrovala obilica alkohola v krvi, je resnično sramotno in meče slabo luč na celotno prvenstvo.

Van der Poela je nesreča povsem zmedla in hitro je naredil še nekaj napak, njegov zaostanek pa je narasel na več kot pol minute. Vozil je na osmem mestu. Medtem pa je Van Aert spoznal, da ga bo do zmage peljala le še vožnja na vse ali nič. Ujel je šampionski ritem in pokazal vožnjo, s kakršnimi je z lahkoto zmagoval v prvi polovici sezone. Pri tem mu je močno pomagal tudi Laurens Sweeck, ki je narekoval tempo v lovu za vodilnim Van der Haarom. Razlika je ob vstopu v predzadnju krog znašala le še 12 sekund, zato se je Nizozemec odločil, da vzame novo kolo in pripravljen dočaka zaključni boj z Van Aertom.

Van der Poel je razliko zmanjšal na 17 sekund, nato pa kar nekoliko obupal, zato sta ga prehitela tudi Kevin Pauwels in veteran Sven Nys. Van Aert in Van der Haar pa sta igrala taktično igro in odločitev o zmagovalcu pustila kar nekaj časa viseti v zraku. Nazadnje je na zadnjem strmem vzponu Van Aert silovito pospešil, kar je bilo preveč tudi za borbenega 24-letnega evropskega prvaka.

Belgijski navijači so dobili razlog za veselje, saj je na eni najbolj razburljivih dirk v sezoni pred njihovimi očmi slavil njihov kolesar, hkrati pa je svetovno prvenstvo še enkrat pokazalo, da gre za specifično dirko, kjer pretekli rezultati ne pomenijo kaj dosti. Prvenstvo, ki ga bo zaznamoval prvi primer mehanskega dopinga v zgodovini kolesarstva, je s tem dobilo izjemen zaključek, ki je vsaj nekoliko izbrisal madež dopinga in barbarstvo domačih gledalcev.

 
Značke: Ciklokros, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ