Nacer Bouhanni še tretjič na Giru, v zaključku spet padec

Nacer Bouhanni še tretjič na Giru, v zaključku spet padec
20.05.2014 AVTOR: D. Z.
10. etapo na dirki po Italiji je dobil Francoz Nacer Bouhanni. Zanj je to že tretja etapna zmaga na letošnjem Giru.

Na dirki po Italiji je bila na sporedu 10. etapa od Modene do Salsomaggioreja. Dolga je bila dobrih 170 kilometrov. Po dnevu odmora je bila ta preizkušnja namenjena sprinterjem, ki tudi tokrat niso razočarali.

Kaj veliko se preostali kolesarji niso upirali predvidevanjem, da bomo tokrat videli sprint. Kmalu po startu je sicer prišlo do pobega, a v ospredju sta se znašla samo dva kolesarja. To sta bila Andrea Fedi in Marco Bandiera. Oba smo na letošnjem Giru že večkrat videli v podobnih pobegih. Sicer sta tudi tokrat pokazala složno vožnjo, a jasno je bilo, da sama proti glavnini nimata veliko možnosti.

Tudi deset minut prednosti ni bilo dovolj in njun poskus se je končal vsega devet kilometrov pred ciljem. Zato, da so ju ujeli, so bile zaslužne predvsem ekipe, ki imajo v svojih vrstah sprinterje, tudi Giant Shimano. A zaključek ni bil povsem ravninskih. Kolesarji so morali premagati rahel vzpon, kar so ga hoteli izkoristiti člani Skya.

Z narekovanjem ostrega ritma za svojega sprinterja Bena Swifta so želeli izločiti čiste sprinterje, kot sta Elita Viviani in predvsem neustavljivi Nacer Bouhanni, a jim to ni uspelo. Zaključni kilometri v Salsomaggioreju so bili spet zelo zaviti in kilometer pred ciljem je spet prišlo do padca. Tudi tokrat v ospredju glavnine.

Najprej je padel Američan Tyler Farrar, ki je posledično sprožil skupinski padec. Tisti, ki so ostali v ospredju, so tako imeli prosto pot do cilja. Sprint je prvi začel Giacomo Nizzolo. Italijan je želel presenetiti Bouhannija, a je Francoz spet pokazal, da je v izjemni formi. V zaključku je prehitel tudi Nizzola in lahko se je veselil zaslužene zmage. Že njegove tretje na tem Giru. Zanimivo. Prav 20. maja leta 1910 je kot prvi tujec na dirki po Italiji zmagal prav Francoz.

Nizzolo je bil drugi, tretji pa Michael Matthews. Bouhanni je povečal tudi prednost v boju za rdečo majico najboljšega po točkah. Luka Mezgec je bil 15., Jan Polanc 28., Borut Božič pa 89. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Cadel Evans je brez težav obdržal rožnato majico, manj kot minuto zaostanka ima samo še Rigoberto Uran. Najboljši Slovenec je Jan Polanc na 44. mestu.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ