Nadzorovanje telesne temperature, najbolj varovana skrivnost pelotona

Nadzorovanje telesne temperature, najbolj varovana skrivnost pelotona
19.03.2024 AVTOR: Sporočilo za javnost, foto: Pia-Sophie Nowak (@piarazzi)

Do nedavnega je bilo le malo znanega o tem, v kolikšni meri lahko vročina ovira telesno zmogljivost najuspešnejših športnikov na svetu.

Senzor telesne temperature CORE je najnatančnejši neinvazivni nosljivi pripomoček za neprekinjeno spremljanje temperature jedra, ki je na voljo na trgu. Uporabnikom zagotavlja podatke v realnem času z merjenjem temperature jedra telesa, temperature kože, indeksa toplotnega napora in ocene toplotnega napora. Njihovo delo s profesionalnimi kolesarskimi ekipami spreminja pristope k termoregulaciji ter načinu treniranja in dirkanja kolesarjev, zlasti v času pred olimpijskimi igrami v Parizu, ki bodo po napovedih zelo vroče, in Dirke po Franciji, ki bo vedno bolj vročinski izziv.


Foto: @oskarito1997


CORE uradno sodeluje z 10 ekipami
CORE je uradni partner 10 ekip v profesionalnem moškem in ženskem pelotonu To pomeni, da več kot 230 kolesarjev uporablja senzor CORE za optimizacijo svojega treninga in zmogljivosti. Ekipe, ki jih CORE uradno podpira z zagotavljanjem senzorjev so:
- BORA - hansgrohe
- Human Powered Health
- Ceratizit
- Soudal-Quickstep (moški in ženske)
- Lidl-Trek (moški in ženske)
- Movistar (moški in ženske)
- Canyon//Sram

Ekipe UCI ProTour
- Q36.5
- Bingoal

Foto: Movistar (@movistar_team)


Tekmovanje za najhladnejšega
Zaradi partnerstev CORE s profesionalnimi ekipami športni znanstveniki zbirajo ogromne količine podatkov. CORE podpira svoje partnerske ekipe pri analizi teh podatkov in zagotavlja opažanja trenerjem ekip. Rezultati so številni: optimizacija prilagajanja kolesarjev na neugodno vročino in obvladovanje toplotnega stresa skozi celotno sezono, povečanje zmogljivosti na hladnejših dirkah s prednostmi prilagajanja (podobno kot pri višinskih treningih), optimizacija opreme za zmogljivost.
Primer tega dela v praksi je, kako ekipe preizkušajo termoregulacijske lastnosti svojih oblačil, optimizirajo hidracijo glede na potrebe posameznega športnika in uporabljajo hladilne inovacije, kot so ledeni jopiči. CORE med tekmovalno sezono zagotavlja tudi celodnevne povratne informacije in priporočila, ki pomagajo pri hitrem sprejemanju odločitev.

Foto: CORE (@corebodytemp)


Podpredsednik in vodja podjetja Core, Ross McGraw
"Praktično celoten profesionalni peloton je CORE uvrstil v svoj tehnološki sklop, ne le na vročih dirkah, temveč za spremljanje podatkov o temperaturi jedra telesa na vseh treningih in tekmovanjih. Vrhunski kolesarji in ekipe vedo, da s povečanjem temperature telesa izgubljajo moč. Neka študija je pokazala, da se moč zmanjša za 5 % na vsako enoto povečanja temperature telesa. V drugi raziskavi je bilo navedeno 2,5-odstotno povečanje mase hemoglobina po treningu v vročini. Pri takšnem vplivu je lahko CORE pogosto razlika med tem, ali je tekmovalec na prvimi ali na zadnjem mestu."

Dan Lorang, glavni trener za zmogljivost pri podjetju BORA - hansgrohe
"Uporaba sistema CORE za spremljanje temperature jedra telesa kolesarjev Bora - hansgrohe je spremenila pravila igre. Uporaba senzorjev CORE ima velik vpliv na razvoj posebnih postopkov ogrevanja pred dirkami, optimalnega vnosa tekočine in na našo izbiro oblačil. Bolje lahko razumemo razlike med prilagajanjem in odzivanjem kolesarjev na vročinske razmere ter izvajamo ključne protokole za izboljšanje njihove zmogljivosti na kolesu."

Foto: CORE (@corebodytemp)



Dr. Puck Alkemade, CORE

"CORE lahko uporabljamo za izboljšanje športne zmogljivosti v vseh pogojih. Z merjenjem temperature jedra lahko izvajate prilagojene strategije hlajenja in sprejemate odločitve o tempu med treningom in tekmovanjem. Senzorji CORE športnikom omogočajo izvajanje toplotnega treninga pri ustrezni toplotni obremenitvi za optimizacijo prilagajanja na toploto in zmogljivosti v vročih razmerah. Ne le to, utemeljeno domnevamo, da lahko toplotni trening izboljša vzdržljivostne zmogljivosti v hladnejših razmerah - opaziti ga je mogoče zaradi izboljšanja VO2 max, ki je verjetno posledica povečanja volumna plazme. Ta znanstvena opažanja spreminjajo način, kako športniki trenirajo in tekmujejo, in to je resnično vznemirljiv čas za sodelovanje pri najsodobnejši tehnologiji športnih dosežkov."

V prihodnosti si CORE še naprej prizadeva izboljšati uporabnost aplikacije CORE za neprofesionalne športnike, ki želijo preprosto razumeti, kako se njihovo telo odziva na toplotni stres in kako izboljšati svojo športno zmogljivost. Posodobitve uporabnosti bodo objavljene spomladi 2024, v začetku poletja pa bo sledila uvedba novih funkcionalnosti, osredotočenih na prikaz ustreznih podatkov. Aplikacija CORE je na voljo v angleščini, španščini, francoščini, nemščini in japonščini.


Foto: CORE (@corebodytemp)


O PODJETJU CORE

CORE je oddelek družbe greenteg AG, ki zagotavlja strokovno znanje in tehnologijo za toplotno upravljanje v športu. Senzor CORE je merilnik temperature jedra telesa v realnem času z naprednim švicarskim senzorjem Calera za prenos toplotne energije, ki zagotavlja natančnost na medicinski ravni. Je edina nosljiva rešitev, ki športnikom omogoča stalno spremljanje natančnih podatkov o temperaturi jedra telesa brez potrebe po zaužitem ali vstavljenem termometru.
Družba greenteg AG s sedežem v Zürichu proizvaja in dobavlja senzorje za prenos toplotne energije, ki se poleg športa uporabljajo tudi v številnih drugih aplikacijah, vključno z medicinsko uporabo, fotoniko, meritvami toplotne učinkovitosti v gradbeništvu ter zdravjem in varnostjo na delovnem mestu.
www.corebodytemp.com

Značke: Trgovina
Ključne besede:
trening CORE
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ