Nairo Quintana potrdil premoč na gorski uri resnice: Zmaga za "družino"

Nairo Quintana potrdil premoč na gorski uri resnice: Zmaga za "družino"
30.05.2014 AVTOR: D. Z.
Nairo Quintana je dobil gorski kronometer na Cimo Grappa in tako še povečal prednost v skupnem seštevku.

Tokrat je bila na dirki po Italiji na sporedu posamična vožnja na čas. A ne tista tipična, namenjena specialistom za tako preizkušnjo, ampak gorska. Kolesarji so morali premagati nekaj manj kot 27 kilometrov dolgo pot.

Začela se je v Bassanu del Grappi. Ta kraj leži na vsega 123 metrih nadmorske višine. Cilj pa je bil na vrhu vzpona Cima Grappa (Crespano del grappa). Ta leži na 1712 metrih nadmorske višine. Kolesarji so morali najprej prevoziti slabih osem kilometrov ravnine - v kraju Semonzetto je bilo tudi prvo merjenje vmesnega časa -, potem pa se je začel pravi vzpon s strmim zaključkom. Kronometer namenjen pravim gorskih kolesarjem.

Prvi se je s progo soočil Jetse Bol, ki je startal ob 13:15 uri. A ni bil prvi, ki je prečkal ciljno črto, saj ga je pred vrhom uspel prehiteti Avstralec Michael Hepburn. Eden izmed zgolj dveh »preživelih « članov Orice GreenEdge je postavil čas 1:17:21. Kasneje se je izkazal Stefano Pirazzi, ki je progo premagal v eni uri desetih minutah in 11 sekundah. Prvi, ki se je spustil pod to mejo je bil Tim Wellens, ki je tako prevzel vodstvo.

A tisti najboljši so bili še na startu. Ryder Hesjedal je s progo opravil pod pričakovanji, tudi zato, ker je imel težave s kolesom in ga je moral zamenjati. Tudi Rafal Majka je precenil enega izmed ovinkov. Sicer ni padel, a je izgubil ogromno časa, ko se je reševal iz ograje. Kasneje ni več našel pravega ritma, ujel in prehitel ga je celo konkurent Fabio Aru, ki je startal tri minute za njim.

Najbolje je s kronometrom opravil prav vodilni v skupnem seštevku Nairo Quintana, ki je v zaključku strl domačega aduta Fabia Aruja. Quintana je pot premagal s časom 1:05:37, Aru pa je za njim zaostal za 17 sekund. Tretji Rigoberto Uran je zaostal za minuto in 16 sekund. Zanimivo, večina najboljših se je odločila, da bo v tej preizkušnji zamenjala kolesa. Začeli so s kolesi za kronometer, potem pa na vzponu nadaljevali z navadnimi. Tudi prvi trije, le da se je zdelo, da je to menjavo z največjo lahkoto opravil prav Movistar Naira Quintane, ki je zamenjal celo čelado.

V skupnem seštevku je uspel obdržati drugo mesto, le da zdaj za rojakom Quintano zaostaja za več kot tri minute. Tretji je zdaj Aru. Quintana je po lanskem drugem mestu na dirki po Franciji, ko je bil tudi najboljši na gorskih ciljih in najboljši med mladimi kolesarji, zdaj na dobri poti, da dobi zanj prvo tritedensko preizkušnjo.

»Tour mi je omogočil, da sem pokazal, kdo je Nairo Quintana, na tem Giru pa to potrjujem. Svet zdaj ve, da se na tritedenskih dirkah lahko borim za zmago, « je po drugi etapni zmagi na letošnjem Giru dejal Quintana. Obenem je poudaril, da mu je ta vzpon pisan na kožo in da je imel tokrat še prav poseben motiv: »Moral sem zmagati, še posebej zato, ker me je iz Kolumbije prišla bodriti tudi moja družina. To mi je dalo še dodatno prestavo. «

Pri Movistarju pa so pokazali, da so se na kronometer zelo dobro pripravili. Menjava kolesa je potekala mirno in hitro. Do tam je Quintana za Uranom zaostajal za 16 sekund, potem pa je že na naslednjem vmesnem času postavil najboljši čas. »Bil sem miren, saj sem vedel, da bo menjava kolesa prinesla prednost. Na to sem se dobro pripravil, « je zbranim novinarjem še dejal Quintana. »Danes sem se odlično počutil in to sem tudi izkoristil. Mislim, da sem ljudem ponudil tisto, kar so si želeli videti. «

Dirka po Italiji, 19. etapa

1. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 1:05:37
2. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:17
3. Rigoberto Uran Uran (Kol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 1:26
4. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar 1:57
5. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 2:24
6. Franco Pellizotti (Ita) Androni Giocattoli 3:22
7. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 3:28
8. Sebastian Henao Gomez (Kol) Team Sky 3:48
9. Tim Wellens (Bel) Lotto Belisol 4:00
10. Dario Cataldo (Ita) Team Sky 4:10
54. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida 7:45
140. Luka Mezgec (Slo) Giant-Shimano 13:26
142. Borut Božič (Slo) Astana 13:45

Dirka po Italiji, skupni vrstni red

1. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 79:03:45

2. Rigoberto Uran Uran (Kol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 3:07
3. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 3:48
4. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar 5:26
5. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 6:16
6. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 6:59
7. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 9:25
8. Wilco Kelderman (Niz) Belkin Pro Cycling Team 9:29
9. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin Sharp 10:11
10. Robert Kišerlovski (Hrv) Trek Factory Racing 13:59
39. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida 1;31:22
129. Borut Božič (Slo) Astana 3:51:12
145. Luka Mezgec (Slo) Giant-Shimano 4:15:25

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ