Najboljšemu po točkah še etapa

Najboljšemu po točkah še etapa
02.09.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

13. etapa dirke po Španiji ni bila posebej zahtevna, je pa zato imela zahtevnejši zaključek, tako da čisti sprinterji niso prišli do zmage. Dobil jo je Mads Pedersen, Primož Roglič 9.

13. etapa od Ronde do Montille je bila dolga 168 kilometrov. Po profilu je bila sicer razgibana, a šlo je za krajše, nezahtevne vzpone, tako da smo lahko pričakovali veliko skupino kolesarjev v zadnjih kilometrih.

Zato pa je bil zaključek zahtevnejši. Zadnji kilometer in pol je potekal v vzpon, zadnjih tristo metrov je bil naklon 5-odstoten. Nič posebnega, a dovolj, da so bile hitrosti nižje od tistih pravih sprinterskih zaključkov. Sicer pa smo najprej videli pobeg trojice kolesarjev. Poskušali so Julius van den Berg, Ander Okamika in Joan Bou. Moštvo Quick Step, ki brani rdečo majico Remca Evenepoela tokrat ni imelo ekstremno veliko dela.

Pobudo pri lovu so prevzeli člani moštev BikeExchange (Kaden Groves), Trek Segafredo (Mads Pedersen) in Cofidis (Bryan Coquard). Razlika med glavnino in ubežniki ni bila nikoli višja od treh minut in pol, tako da je bilo bolj ali manj jasno, da ubežnikom danes ne bo uspelo priti v zaključek v ospredju. V zadnjih 50 kilometrih so se lovu pridružili še kolesarji Alpecin Deceunincka (Tim Merlier) in Bore Hansgrohe (Danny Van Poppel).

Kmalu po vstopu v zadnjih deset kilometrov je glavnina ujela še zadnja dva ubežnika Bouja in Okamiko. Sledila je priprava na sprint in potem sam zaključek. Prvi je napadel Pascal Ackermann petsto metrov pred ciljem. Izkazalo se je, da je to bilo prezgodaj. Mads Pedersen je bil pozoren na vse. Zaključek mu je zelo ustrezal in vsi so vedeli, da se bo boril za zmago. Nekdanji svetovni prvak, ki nosi zeleno majico najboljšega po točkah je pokazal, da je najmočnejši.

Slavil je prepričljivo zmago. Drugi je bil Coquard, tretji pa Ackermann. Odlično se je v tem zaključku znašel tudi Primož Roglič, ki je zasedel deveto mesto, Jan Polanc je bil 26. in tik za vodilnim Remcom Evenepoelom. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Evenepoel še vedno prepričljivo z 2:41 prednosti vodi pred Rogličem. Sledijo Enric Mas, Carlos Rodriguez, Juan Ayuso, Wilco Kelderman, Miguel Angel Lopez, Joao Almeida in na devetem mestu Jan Polanc.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ