Najboljši kolesar po točkah na vse tritedenske dirke

Najboljši kolesar po točkah na vse tritedenske dirke
29.01.2016 AVTOR: D. Z.
Vsekakor presenečenje za mnoge. Alejandro Valverde je razkril program dirk. Klasike in ? vse tri tritedenske dirke.

Okvirni program Alejandra Valverdeja:
Challenge de Mallorca (29. do 31. januar)
Volta  a Valenciana (3. Do 7. februar) … še pod vprašajem
Clasica de Almería (13. februar)
Vuelta a Murcia (14. februar)
Vuelta a Andalucia (17. do 21. februar) … še pod vprašajem
Strade Bianche (5. marec)
Tirreno-Adriatico (9. – 15. marec)
Milan-San Remo (19. marec)
Dwars door Vlaanderen (23. marec)
E3 Harelbeke (25. marec)
Tour of Flanders (3. april)
Amstel Gold Race (17. april)
Valonska puščica (20. april)
Liege-Bastogne-Liege (24. april)
Giro d'Italia (6. do 29. maj)
Špansko državno prvenstvo
Tour de France (2. do 24. julij)
Clasica San Sebastian (30. julij)
Olimpijske igre, cestna dirka (6. avgust)
Vuelta a Espana (20. avgust do 11. september)

Mojster za enodnevne dirke
Alejandro Valverde je bil lani spet najboljši kolesar po točkah na najprestižnejši lestvici World Toura. Že četrtič v karieri. To mu je uspelo v letih 2006, 2008, 2014 in 2015. Izjemen dosežek. Valverde je v karieri slavil zmage na številnih dirkah, izjemen je predvsem na aprilskih enodnevnih klasikah. Pohvali se lahko, da je trikrat dobil Liege-Bastogne-Liege in dvakrat Valonsko puščico. Pa dvakrat avgustovsko klasiko San Sebastian …

Dobil je tudi že dirko po Španiji, medtem ko je na dirki po Franciji lani prvič prišel na oder za zmagovalce. Ob tretjem mestu se je na Alpe d'Huezu razjokal od veselja. Na Touru je do zdaj dobil štiri etape. Mojster za enodnevne dirke, ki se odlično znajde tudi na tritedenskih, torej. Nič čudnega, da je nepogrešljiv član Movistarja. Ta ekipa je imel nedavno uradno predstavitev pred novo sezono in Valverde je bil ob Nairu Quintani najbolj izpostavljen kolesar.

Prvič na dirko po Flandriji

V olimpijskem letu pa bo njegov program dirk nekoliko drugačen. Prvič v karieri se želi preizkusiti na dirki po Italiji, očitno pa namerava odpeljati vse tri tritedenske dirke. Sezono začne v teh dneh, na treh enodnevnih dirkah na Majorki. Februarja bo nastopil na dirki po Murciji in na enodnevni dirki Clasica Almeria.

»Še razmišljamo, ali bi odpeljal še eno etapno dirko v februarju. Z Eusebiom se bom o tem še pogovoril, če bi nastopil na dirki Volta a Valenciana. Alternativa je dirka po Andaluziji, « je dejal Valverde. Marec bo za Valverdeja zelo naporen. Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Milano-Sanremo ter dve 'tlakovani' klasiki Dwaars door Vlaanderen in E3 Harelbeke. Pri 25 letih, le nekaj dni pred proslavljanjem 36 rojstnega dne, bo prvič nastopil na dirki po Flandriji.

Že pri 36 letih prvič na Giro

Potem pa serija 'njegovih' klasik. Amstel Gold Race, Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege. Brez morebitnega nastopa na prej omenjenih etapnih dirkah bo tako pred Girom Valverde imel okrog 20 startov. Na italijansko preizkušnjo želi priti s tisto pravo 'svežino' v nogah.

Neverjetno naporen program bo nadaljeval z nastopom na državnem prvenstvu tik pred odhodom v Francijo. Na Tour de France. Nova tritedenska preizkušnja in po prihodu v Pariz bo sledil nastop na klasiki San Sebastian, ki jo je dobil že dvakrat. In potem tako želene olimpijske igre. Cestna dirka bo njegov glavni cilj drugega dela sezone. Iz programa pa ni izključil niti španske Vuelte.

Vsekakor naporen program, če mu ga bo uspelo izpeljati. Zanimiva je predvsem odločitev, da nastopi na italijanskem Giru, pa čeprav mnogi trdijo, da je najboljša priprava na olimpijske igre zgolj Tour de France. Giro pred Tourom pa vsekakor poskrbi za določeno utrujenost, v primerjavi s tistimi, ki maj ponavadi preživijo na pripravah na visoki nadmorski višini.
Značke: Dirka po Italiji, Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ