Najpomembnejši dan: 6 vzponov

Najpomembnejši dan: 6 vzponov
06.11.2020 AVTOR: DZ

Še en dan. Še ena zahtevna etapa. Če ne štejemo nedeljske "formalnosti" le še sobota loči Primoža Rogliča od novega izjemnega podviga - druge zaporedne zmage na dirki po Španiji.

Primož Roglič nadaljuje z izjemnimi predstavami na dirki po Španiji. V petkovi etapi je zasedel drugo mesto, a dejstvo je, da so oči favoritov za končno zmago usmerjene v sobotno etapo. Govorimo o 178,2 km dolgi 17. etapi. Zadnja gorska.

A vsekakor zares zahtevna in trasirana tako, da jo bo težko nadzorovati. Sequeros bo gostil start, cilj pa bo na vrhu vzpona Alto de La Covatilla. Kolesarji bodo morali premagati šest kategoriziranih klancev, zaključni je ekstra kategorije.

Prvi je prve kategorije, vmes pa so še trije tretje in predzadnji druge kategorije. Prvi klanec se bo začel po 39 kilometrih dirkanja. Dolg je dobrih deset kilometrov in in pretirano strm. Predvsem pa ger za enakomeren naklon.

Vsekakor pa bo predstavljal poligon za prve resnejše napade. Sledil bo spust in razgiban del čez serijo treh vzponov tretje kategorije. Potem pa odločilni zaključek. Kapetani svojih ekip bodo poskušali na prvem vzponu vsekakor v beg poslati pomočnike.



Jumbo Visma bo vsekakor pod hudim pritiskom. Cilj pa bo tudi ohraniti čim več čim bolj spočitih pomočnikov do vznožja predzadnjega klanca. Ta se bo začel po prevoženih 140 kilometrih. Takrat bodo kolesarji prišli v mestece Banos de Montemayor.

Sledilo bo 12 kilometrov vzpona do 1320 metrov visokega vrha vzpona na Alto de la Garganta. Naklon je v povprečju manj kot pet odstoten, a moramo upoštevati dejstvo, da bo za kolesarji na vrhu več kot 150 kilometrov dirkanja v tej etapi.

Polega tega pa je za njimi že 16 etap. Sledil bo krajši spust, pa spet krajši vzpon in potem prihod do vznožja zaključnega klanca. Alto de la Covatilla leži na 1965 metrih nadmorske višine. Klanec je dolg 11,4 km, povprečni naklon pa je 7,1-odstoten.

Zdi se, da so resni kandidati za zmago samo še vodilni Primož Roglič, Richard Carapaz in Hugh Carthy. Če bi kdo iz ozadja želel priti na oder, bo skorajda zagotovo moral napasti že zelo zgodaj. Predvsem pa lahko pričakujemo zelo napadalno vožnjo Movistarja, pa tudi Ineosa.

Carapaz je obljubil, da se bo do zadnjega boril za rdečo majico. Sicer pa je Covatilla že petkrat gostila karavano dirke po Španiji. Prvič leta 2002, pa tudi leta 2006. Takrat v šesti etapi. Danilo Di Luca je v zaključku premagal Janija Brajkoviča. Slednji je dva dni kasneje oblekel zlato majico vodilnega v skupnem seštevku. Daniel Martin je bil tukaj najboljši leta 2011, zadnjič pa je Vuelta na ta vzpon zavila pred dvema letoma. Zmagal je Benjamin King.



17. etapa, 7. november: Sequeros - Alto de La Covatilla, 178,2 km (ciljni vzpon)
Alto Portillo de Las Batuecas, na 49,1 km: dolžina 10,1 km, povprečni naklon 6,5 %, 1. kategorija
Alto de San Miguel de Valero, na 88,3 km: dolžina 12 km, povprečni naklon 3,4 %, 3. kategorija
Alto de Cristobal, na 103,2 km: dolžina 6,2 km, povprečni naklon 4,7 %, 3. kategorija
Alto de Penacaballera, na 134,6 km: dolžina 4,6 km, povprečni naklon 5,3 %, 3. kategorija
Alto de la Garganta, na 152 km: dolžina 12 km, povprečni naklon 4,8 %, 2. kategorija
Alto de la Covatilla, na 178,2 km: dolžina 11,4 km, povprečni naklon 7,1 %, ekstra kategorija

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ