Najprej najvišja točka Gira, potem še Risoul

Najprej najvišja točka Gira, potem še Risoul
27.05.2016 AVTOR: D. Z.
Giro gre po poti Toura. Tudi v 19. etapi, saj bo cilj na Risoulu. Tu je bil cilj etape na Touru 2014. Kolesarji bodo šli tudi prek najvišje točke letošnjega Gira.

Cima Coppi
19. etapa na 99. diri po Italiji bo vsekakor še kako zahtevna. Bo tudi predzadnja zahtevnejšega etapa, v kateri bi lahko prišlo do kakšnih sprememb. Etapa se bo začela v Pinerolu. Prvi del bo potekal v Italiji, potem pa bodo kolesarji zavili v Francijo. Na sporedu bosta dva kategorizirana vzpona. Najprej znameniti Colle dell 'Agnello.

Z 2744 metri nadmorske višine bo to tudi najvišja točka letošnje dirke po Italiji, kar pomeni, da je razglašen za Cimo Coppi. Vrh bo po prevoženih 106 kilometrih. Vzpon je dolg kar 21,3 km, povprečni naklon pa znaša 6,8 %. Na dveh mestih je naklon 15-odstoten. Na vrhu bodo kolesarji prečkali tudi mejo s Francijo. Sledil bo spust vse do 150 kilometra. Potem pa zaključni vzpon na Risoul. V tem kraju se je že končala tudi 14. etapa dirke po Franciji. Bilo je leta 2014.

Zaključek v Franciji
Torej na dirki, na kateri je povsem prevladoval Vincenzo Nibali. Etapo je takrat dobil Rafal Majka. Oba, tako Majka kot Nibali sta tudi na letošnjem Giru, a nihče nima več realnih možnosti za končno zmago. Risoul leži na 1862 metrih nadmorske višine. Gre za vzpon prve kategorije. Dolg je 12,9 km, povprečni naklon pa znaša 6,9 %.

Najstrmejši je zaključni del vzpona, kjer je naklon tudi 10-odstoten. Vsekakor bo to ena izmed zadnjih priložnosti za spremembe v skupnem seštevku. Da bi kdo prevzel rožnato majico je po prepričljivih predstavah Stevena Kruijswijka skorajda nemogoče. Nizozemec ima kar tri minute prednosti pred Chavesom in še 23 sekund več pred Valverdejem.

Značke: Dirka po Italiji, Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ