Najprej ura resnice. Kakšne bodo razlike?

Najprej ura resnice. Kakšne bodo razlike?
05.09.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Vuelta. Dan počitka je za kolesarji. Zdaj je pred njimi zelo pomembna disciplina. 25,8 km dolga posamična vožnja na čas v Valladolidu. Kaj se lahko zgodi?

Bolj ali manj ravninska vožnja na čas je pred kolesarji na dirki po Španiji. Izmed favoritov za končno zmago lahko največ pridobi Remco Evenepoel. Avgusta je osvojil naslov svetovnega prvaka, pa čeprav mu trasa ni ravno najbolj ustrezala. Tudi tokrat gre za še bolj ravninsko traso kot na svetovnem prvenstvu. Glavni tekemec za zmago bo po vsej verjetnosti Filippo Ganna, a Belgijec se bo boril predvsem s kandidati za rdečo majico.

"Mavrična majica mi bo dala dodatno motivacijo in upam, da nekaj več vatov moči. Cilj je dobiti kronometer in slaviti drugo etapno zmago. Kronometer je na tritedenskih dirkah vedno zelo pomemben in po njem bomo videli, kakšne so razlike. Kronometer bi mi moral izmed vseh kandidatov za visoka mesta najbolj ustrezati. Zato bi bilo lepo, če bi si privozil na primer pol minute prednosti."

To so bile besede Remca Evenepoela ob prvem dnevu počitka. Pri Jumbo Vismi novinarske konference niso imeli. Spregovoril je le športni direktor Grischa Niermann, ki je po ogledu trase priznal, da je zelo hitra, da ni veliko ovinkov in le krajši vzpon. Na kožo naj bi bila pisana prav Evenepoelu. Kolesarji pa naj bi dosegali visoke povprečne hitrosti.

"Prvih pet kilometrov poteka po mestu, potem pa sledi šesto ali sedemsto metrov dolg klanec. Zatem je tu spust. To bo hiter kronometer. Treba bo ujeti pravi ritem, saj ga bomo premagali v 27 ali 28 minutah. Vendar menim, da bodo nastale razlike," je še dodal Evenepoel, ki je na družabnih omrežjih predstavil tudi kolo za vožnjo na čas. Gre za belo Specialized kolo z odtenki mavričnih barv.

Trenutni vrstni red v skupnem seštevku je tak, da Sepp Kuss vodi s 43 sekundami prednosti pred Marcom Solerjem in 1:02 Lennyjem Martinezom. Gre za tri hribolazce, ki jim vožnja na čas vsekakor ni domača. Na četrtem mestu je zdaj Evenepoel, ki zaostaja za 2:22. Potem sta tud Mikel Landa in Primož Roglič z dodatnimi sedmimi sekundami zaostanka. Jonas Vingegaard zaostaja za 2:33. Za manj kot tri minute zaostajajo samo še Enric Mas, Juan Ayuso in Joao Almeida.

"Sepp je eden izmed najboljši hribolazcev na svetu, in če mu uspe dobro odpeljati vožnjo na čas ga bo težko premagati. Vendar pa smo tudi videli, da je v zadnjih dveh gorskih etapah imel težave. Kussa vidim kot outsiderja. Še vedno dirkajo na Rogliča in Vingegaarda, vsekakor pa ne bo lahko dirkati proti trem močnim hribolazcem," je še povedal Evenepoel. Vsekakor bo vožnja na čas podala določene odgovore, kako bi se lahko v nadaljevanju spremenil način dirkanja mnogih kandidatov za vrh.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ