Namesto napada Roglič na Bondoneju reševal svoj Giro

Namesto napada Roglič na Bondoneju reševal svoj Giro
23.05.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Giro

Monte Bondone, velikan nad Gardskim jezerom, je končno prinesel pravi spopad favoritov. Rezultat pa ne tak, kot smo želeli – Joao Almeida in Geraint Thomas sta se otresla Rogliča.

Današnja 16. etapa s petimi kategoriziranimi vzponi se je končala na Monte Bondoneju, več kot 22 kilometrov dolgim vzponom (6,5 % naklon) nad Gardskim jezerom, kjer je letošnji Giro končno eksplodiral.

Na prejšnjih vzponih je Jumbo Visma narekovala ritem na čelu dirke, veliko dela je opravil Edoardo Affini, ubežniki pa tokrat nikoli niso imeli večje prednosti, ki bi jim zagotavljala boj za etapno zmago. Že na vznožju Bondoneja je bilo jasno, da bo zmaga tokrat pripadla enemu od favoritov.

Za Jumbo Vismo se je dirka odvijala odlično, Rohan Dennis je z dolgo menjavo na čelu dodobra razredčil skupino, nato so na čelo za nekaj kilometrov prišli še kolesarji UAE Emirates in Jayco AlUle in v ospredju je ostala le elitna peterica – Primož Roglič, Sep Kuss, Geraint Thomas, Joao Almeida in Eddie Dunbar.

Za narekovanje hudega tempa se je odločil Almeida, za slovenske navijače pa je prišel šok, ko je Thomas pokril skok Almeide, Roglič pa ni uspel držati njunega tempa. Razlika je na začetku bliskovito naraščala, do konca vzpona so bili še dobri štirje kilometri in zdelo se je, da lahko Giro Rogliču spolzi iz rok.

Zahvala za sprejemljiv zaostanek gre izjemnemu Kussu

Na srečo je imel ob sebi izvrstnega Kussa, ki je s tempom ohranjal Rogliča na sprejemljivem zaostanku, tudi dvojica v ospredju je kljub zglednemu sodelovanju začela popuščati. Tri kilometre pred ciljem, ko se je cesta že precej poravnala, je zaostanek Rogliča znašal dobrih 20 sekund.

V zaključku je Kuss omagal in Roglič je sam šel do cilja, dal je vse od sebe in na koncu omilil svoje izgube na 25 sekund. Etapo je dobil Almeida, ki je v šprintu premagal Thomasa, je pa Britanec spet oblekel rožnato majico. Zdaj ima 18 sekund naskoka pred Almeido, Roglič pa je trenutno na 29 sekundah zaostanka.

Dirka je za Rogliča še vedno odprta in če je bil to njegov slab dan na letošnji dirki, potem še vedno lahko postane zmagovalec rožnate pentlje. Naslednji vzponi, ko bo dirka zavila v Dolomite, bodo precej bolj strmi in tako po meri Rogle, najprej pa celo karavano čaka zelo lahka 17. etapa, ko se bo cesta cel čas spuščala, zagotovo bo jutri odločal šprint.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ