Narava nudi srečo brezplačno - Revija BICIKEL številka 96

Narava nudi srečo brezplačno - Revija BICIKEL številka 96
04.11.2020 AVTOR: Boštjan Svete, naslovnica: Sirotti

Tudi v oktobru si je kolesarstvo podredilo medijski prostor. Gorskim kolesarjem se je sezona pospešeno odvrtela znotraj enega meseca s prireditvami za svetovni pokal ter svetovnim prvenstvom.

Prav na slednjem je Monika Hrastnik s tretjim mestom dosegla prvo medaljo za gorsko kolesarstvo v najelitnejši konkurenci.

Vse od leta 1978 se ni ponovilo, da bi se istočasno odvijali dve tritedenski preizkušnji. Po spremenjenem tekmovalnem koledarju smo del tega spektakla od dvajsetega oktobra naprej, ko se je začela Dirka po Španiji in ko se je zaključevala že šestnajsta etapa na Dirki po Italiji. V pobegu dneva je sodeloval Jan Tratnik in z odštevanjem kilometrov je naraščal optimizem, da bo Traniku uspelo osvojiti prvo etapno zmago na eni od treh največjih dirk. V napetem zaključku z odločilnim pospeševanjem, ko se je v Tratnikovo korist res razpletla etapna zmaga, je bila v zaključevanju tudi že uvodna etapa španske Vuelte. Ekipa Jumba-Visme s Primožem Rogličem na čelu, ki je tokrat prvič s startno številko 1 v pelotonu na tritedenskih preizkušnjah, v zaključku ni bila tako prepričljiva. Posebnost skrajšane dirke s prvotnih 21 na 18 etap je bila takoj prva gorska etapa, ki je upravičila napovedi, da se bodo kapetani ekip za končno razvrstitev pomerili v zaključku, ubežnikom pa ne bo dopuščeno, da si privozijo večjo prednost. Ne pomnim, kdaj se je tritedenska preizkušnja začela tako odločno in napadalno med glavnimi favoriti.

To je letos za mnoge kolesarje tudi zadnja dirka, v kateri si z dobrim nastopom lahko še zagotovijo pogodbo za prihodnje leto. Kar je še dodaten razlog, da je dirko zelo težko nadzorovati, ker ima še več kolesarjev kot običajno lastne interese. Zaključek etape je bil videti, kot da bi gledali deja vu gorskih etap iz preteklega meseca na Dirki po Franciji. V zaključku zvesti pomočnik Kuss in Roglič proti drugim. Morebiti na videz rutinirano, a predvsem izjemno odločno je Primož Roglič odsprintal pred konkurenco ter zmagal uvodno prvo etapo. Po lanski zmagi na Dirki po Španiji je tako znova oblekel rdečo majico vodilnega. Zabrneli so mobiteli, obvestila in objave na družabnih omrežjih ter preverjanje zgodovinskih podatkov. Dvajsetega oktobra je tako po zaslugi Jana Tratnika in Primoža Rogliča postala Slovenija tretja država po Italiji in Belgiji, ko so na isti dan na dveh različnih tritedenskih preizkušnjah kolesarji iz iste države zabeležili zmago. Je potrebno sploh še kaj dodati?

Po tako s čustvi polnem popoldnevu je bila nujno potrebna sprostitev. Makadamkanje v naravi se je ponudilo samo po sebi. Svojo pot res išče proti tej vse bolj privlačni obliki kolesarjenja tudi tekmovalen šport. V celoti dvomim, da jo kdaj osvoji, saj je njen čar ravno sproščenost, ki jo ponuja na stranpoteh, ki vabijo k raziskovanju in sprostitvi. Makadamkanje predstavljamo skozi oči treh popolnoma različnih sogovornikov, ki jih vse povezujejo navzven zakrivljeno krmilo, široki plašči ter torba ali dve na okvirju. Ponovno pridemo do spoznanja, da kolesarji slej kot prej podležemo in ne moremo ostati samo pri enem kolesu. Morebiti je rešitev za to dilemo zdaj ravno kolo za makadamkanje, v ta namen smo zbrali pregled šestih predstavljenih modelov z opisi na spletni strani.

V obdobju, ko so v specializiranih kolesarskih trgovinah ponovno najbolj iskan izdelek pametni trenažerji (neverjetno, a resnično – vsi, ki pridejo na zalogo, so v trenutku prodani), namenite vsaj del dneva naravi. Ljudje precenjujemo učinek sreče, ki nam ga nudijo stvari, in podcenjujemo učinek sreče, ki nam jo nudi narava brezplačno.


Spektakel na Pohorju

Spektakel na Dirki po Italiji

Vzporednica najboljših dveh kolesarjev na svetu.

Prestopi za sezono 2021

Jure Rupnik, Lachlan Morton, Matic Vojsk, različni pogledi na makadamkanje.


Kaj je dobro vedeti pred nakupm kolesa za makadamkanje?

Vozili smo, kolesa za makadamkanje:


Bergamont Grandurance 5

Cube Nuroad Pro Hpa

Pinarello Grevil 507

Pivot Vault

Specialized Diverge Comp Carbon

Scott Addict Gravel 30

Značke: Literatura
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ