Naslednji Giro se bo že začel spektakularno

Naslednji Giro se bo že začel spektakularno
24.09.2018 AVTOR: DZ, vir: Giro d'Italia

Organizatorji dirke po Italiji so danes potrdili, da se ob Giro 2019 začel v Bologni. Najprej s kronometrom z zahtevnim zaključnim vzponom.

Dirka po Italiji je prva imed treh tritedenskih dirk v sezoni. Zato organizatorji traso tudi pogostokrat prvi predstavijo. Letos sploh še niso določili datuma, kdaj bodo traso zares predstavili, zato pa so zdaj potrdili govorice, da se bo naslednji Giro začel v Bologni. Prav veliko več podatkov niso razkrili, je pa jasno, da se bo dirka začela 11. maja z 8,2 km dolgim posamičnim kronometrom. Nič posebnega, bi mnogi dejali. A kronometer je vsekakor zahteven. Začel se bo v Bologni, kolesarje pa bo popeljal na vrh vzpona San Luca, ki leži na 274 metrih nadmorske višine. Prvih šest kilometrov bo ravninskih, v prvem delu se bo trasa celo nekoliko spuščala.

Potem pa se bo začel zaključni, dva kilometra dolg klanec do razgledne točke nad mestom. Na tem vzponu se vsako leto konča enodnevna dirka Giro dell’Emilia. Gre za vzpon s povprečnim naklonom 9,7 %. Zadnji kilometer bo v vožnji na čas najtežji, naklon najstrmejšega odseka pa je kar 16-odstoten. Giro se je v Bologni do zdaj začel samo enkrat. To je bilo leta 1994, ko je dopoldansko sprintersko etapo dobil Enrio Leoni, popoldanski kronometer pa je pripadel Armandu De Las Cuevasu. Zaenkrat je še jasno, da se bo druga etapa začela v Bologni, kam pa bodo potem kolesarje popeljali organizatorji še niso razkrili.

So pa razkrili, da se bo karavana po devetih dneh dirkanja vrnila v pokrajino Emilia-Romagna. Deveta etapa bo namenjena posamični vožnji na čas. Ta se bo začela v mestu Riccione in končala v San Marinu. Dolga bo 34,7 km. Tudi ta bo še kako zahtevna. Po vstopu v San Marino se bo namreč začel vzpon. Kolesrji bodo v zadnjih 15 kilometrih premagali dobrih petsto metrov nadmorske višine, cilj bon a 648 metrih nadmorske višine. Sledil bo prvi dan počitka, 21. maja pa se bo dirka nadalejvala z deseto etapo od Ravenne do Modene. Ta bo dolga 147 kilometrov, namenjena pa naj bi bila sprinterjem. Enajsta etapa se bo začela v Carpiju. Kako se bo nadaljevala ostaja skrivnost.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ