Navidezno kolesarjenje - Revija BICIKEL številka 102

Navidezno kolesarjenje - Revija BICIKEL številka 102
09.11.2021 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: Sirotti

Kolesarjenje v zaprtih prostorih in e-dirkanje se je strmo povzpelo na začetku leta 2020.

Globalna pandemija nas je prisilila, da smo ostali doma in tako upočasnili širjenje virusa. Sledile so odpovedi prireditev na prostem, od lokalnih skupinskih voženj do profesionalnih kolesarskih dirk. V mesecih, ko nalaganje datotek z navideznih platform običajno upade, je spletni ponudnik trenerskih storitev Training Peaks zabeležil 500-odstotno povišanje števila naloženih datotek z Zwifta v primerjavi z istim obdobjem v letu 2019.

Ni trajalo dolgo, da so kolesarji in organizatorji začeli prirejati svoje navidezne dirke na različnih platformah. Tudi profesionalne ekipe niso ostale križem rok. Hitro so spoznale, da so navidezne skupinske vožnje in e-dirke priložnost, da se navijači povežejo s profesionalnimi kolesarji, ekipa pa pridobi večjo vrednost pri pokroviteljih. Navidezno dirkanje bo v prihodnosti v profesionalnem kolesarstvu verjetno postalo stalnica. Med pandemijo covid-19 so profesionalci merili moči na »etapni dirki« Zwift Tour for All. Vse bolj pogosto se omenja, da bi e-dirke lahko postale olimpijski šport. V ne tako daljni prihodnosti se nam bo verjetno ponudila možnost, da prečkamo ciljno črto na pravi Dirki po Franciji. Seveda ne bomo tekmovali kot člani pelotona, se bomo pa primerjali z najboljšimi kolesarji na svetu v najslovitejši kolesarski dirki na svetu.

Čeprav so trenažerji in sobna kolesa v fitnesih prisotni že desetletja, se je nova revolucija kolesarjenja v zaprtih prostorih začela z razvojem pametnih trenažerjev. Okorne trenažerje so zamenjale naprave, ki lahko spremljajo in nadzorujejo upor, ki ga čuti kolesar, dodajajo se možnosti zavijanje in simulacija vzpenjanja in spuščanja. Z urejenimi spletnimi povezavami so različne platforme vzpostavile navidezna družabna okolja. S povezovanjem kolesarjev s celega sveta so omogočene skupinske vožnje v navideznih svetovih. Težaško samotno vrtenje na glasnem trenažerju pa je vse bolj oddaljen spomin.

Letni kolesarski števec že počasneje nabira kilometre in zdaj je tudi že čas, ko bo kolo deležno večjega letnega servisa. Če nimate možnosti upoštevati pravil, koliko koles ima kolesar (hudomušen odgovor v kolesarskih krogih se glasi vedno n+1) in ste zdaj že prevzeli zimsko vadbo na pametnem ali navadnem trenažerju, je bilo kolo verjetno že deležno servisa in je nameščeno v kolesarski »mučilnici«. Te dni pri založbi Aktivni mediji izdajamo knjigo Kolesarjenje pod streho, ki bo v pomoč vsem, ki se srečujete z vadbo v zaprtih prostorih prvič, tistim, za katerimi je uvodno leto kolesarjenja in bi želeli vaditi bolj usmerjeno z vadbenim načrtom in bolj izkušenim, pa bo bo dobrodošlo branje za osvežitev znanja. Avtor, izkušeni trener Joe Friel, v tej knjigi ne gradi gradov v oblakih. Namesto tega predstavi vse, kar morate vedeti, da boste od kolesarjenja v zaprtih prostorih imeli kar največ in da boste v njem tudi uživali. Kot trenerju mu je jasno, da je tehnološki napredek v kolesarjenju na trenažerju v zadnjih 10 letih nekoč drugorazredno možnost povzdignil v osnovno orodje, ki lahko ponudi številne prednosti pred treningi zunaj.KAZALO - BICIKEL 102

Heli Bike


Tadej Pogačar ponovno izjemno


Svetovno prvenstvo - Flandrija. Kolesarstvo je prišlo domov.


Jernej Švab:
"Stalno se izobražujem na področju manualne terapije."


Dirka po Španiji
Aleš Šilec:
"Vsak ima pravico do užitka na pravilno nastavljenem kolesu!"


KNJIGA:
Kolesarjenje pod streho

Značke: Literatura
Ključne besede:
revija Bicikel
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ