Neobremenjeno - revija Bicikel.com plus

Neobremenjeno - revija Bicikel.com plus
07.10.2020 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: Sirotti

Vsak kolesar na startu piše svojo zgodbo vse do cilja, tako zmagovalec kot poraženec, ravno tako prvouvrščeni kot zadnjeuvrščeni.

Zelo majhen del te zgodbe delijo z nami. V to so primorani zmagovalci posamezne etape, pa še to zaradi obveznosti do organizatorja in medijev. Mnogim v tistem trenutku ni ravno do odgovarjanja na vprašanje »Kako se počutite?«.

Morebiti se boste spomnili desete etape na letošnjem Touru s sprinterskim zaključkom. Če ste spremljali izjavo zmagovalca etape, sem prepričan, da vam je ostal v spominu. Sam Bennett po vprašanju novinarja, kao se počuti, ni mogel dolgo zadrževati čustev. Sam je začel z zahvaljevanjem najbližjim, kolesarjem iz ekipe, vodstvu za izkazano zaupanje ter se komaj še zbral, da je odgovoril na naslednje vprašanje.

Precej podobno sem se počutil pri urejanju izdaje, ki je pred vami. Vse to, kar so prikazali Primož Roglič, Tadej Pogačar ter drugi trije slovenski kolesarji Jan Polanc, Luka Mezgec in Matej Mohorič na letošnji Dirki po Franciji, je težko izraziti v besedah. Zapisati izjemno, nepredstavljivo, fantastično, pravljica, je preprosto premalo. Po pregledovanju vsega slikovnega in video materiala se mi vedno znova orosijo oči. Od začetka, ko sem začel spremljati kolesarstvo še v času Ullricha in Armstronga, ko sem stiskal pesti za Tadeja Valjavca in Janija Brajkoviča, sem se težko znebil občutka, da samo talent ni dovolj. Če nekoliko pretiravam, je bilo videti tako, kot da peloton vozi z nenapisanim pravilom, da mora prišlek v tej eminentni druščini obrniti dovolj veliko količino kilometrov in dirk, da mu je dovoljeno zmagati. Tako sem spremljal neuresničene sanje in cilje slovenskih kolesarjev v preteklosti. Zadnja leta pa nova generacija kolesarjev ta stereotip iz leta v leto bolj ruši, še posebej pa je to pospešeno storil Primož Roglič.

V karavano, predvsem pa v svoj klub in posredno v reprezentanco je Primož Roglič ponesel svežo, neobremenjeno miselnost in s tem “okužil” vse okoli sebe, da mu zaupajo in sledijo. Kar naenkrat smo začeli razmišljati in, kar je še bolj pomembno, so začeli tako razmišljati in predvsem verjeti kolesarji in kolesarke, da Slovenci nismo dobri samo za pomočnike, temveč, da lahko zmagujemo. Primož Roglič vliva zaupanje, da Slovenci lahko vodijo in so lahko kapetani. Z vsem tem »filmom« se je razvijal Tadej Pogačar. Imel je slovenskega kolesarja, ki je vsem dokazal in to vedno znova dokazuje, da se da, saj kjer pride na start Primož Roglič, se peloton zaveda, da je prišel zmagat. Mladostna razposajenost, nagajivost ter odločnost vodijo Tadeja Pogačarja in zanj praktično ni ovir in meja. Če bo, pač bo, če ne, pač ne. A popustil ne bo. Omejitev je samo trenuten vzpon, kolikor ga je še pred njim.

Vso to pozitivno klimo je bilo večkrat občutiti in tudi ponos, da je na letošnjem Touru v pelotonu pet Slovencev, ki so si namenili slovensko besedo, nasmeh ter se bodrili kljub temu, da so imeli vsak svoje cilje in zadolžitve v ekipi. Ponovno smo na nogah kot narod, združeni, in trenutki razočaranja v športu so prav tako del tega.

Prikazani trenutki in dosežki so zdaj že del zgodovine in ta mozaik smo zapolnili tudi v uredništvu z izdajo posebne številke, ki je pred vami. Težko bo še kakšna zmaga tako nabita s čustvi, kot je bila ta dvojna slovenska zmaga dveh preprostih kolesarjev, ki želita biti najboljša in priti prva čez ciljno črto. A življenje je tudi mene do zdaj že naučilo, da nikoli ne reci nikoli.

Iskrene čestitke Tadeju Pogačarju in Primožu Rogliču ter seveda Luki Mezgecu, Janu Polancu in Mateju Mohoriču za tritedenski triler, nabit s čustvi!


Iz vsebine:

Fotolov: Utrinki dirke v sliki

Pogovor s Tadejem Valjavcem

Dirka po Franciji in kolesa

Etapa po etapo


Kazalo:

16 Tadej Valjavec
Tour je gladiatorska arena, kamor se poraženci vračajo

24 Kolesa Dirke po Franciji
Od francoskega jekla do italijanskega karbona

30 Zmagovalno kolo
Colnago V3Rs

32 21 etap … 21 zgodb
34 1. etapa
38 2 .etapa
42 3. etapa
46 4. etapa
50 5. etapa
52 6. etapa
54 7. etapa
56 8. etapa
60 9. etapa
64 10. etapa
66 11. etapa
68 12. etapa
72 13. etapa
74 14. etapa
76 15. etapa
80 16. etapa
84 17. etapa
88 18. etapa
92 19. etapa
94 20. etapa
98 21. etapa

102 Tour v številkah

104 Zmagovalci v objektivu

106 Denarni sklad

108 Zmagovalci

110 Mejniki

114 Jalova prevlada

120 David Črmelj

Tour skozi oči novinarja

Značke: Literatura, Dirka po Franciji
Ključne besede:
revija Bicikel.com plus
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ