Nepoznan, a zastrašujoč zaključni vzpon

Nepoznan, a zastrašujoč zaključni vzpon
02.09.2021 AVTOR: DZ, vir: La Vuelta

Pred kolesarji na dirki po Španiji je ena izmed najtežjih etap letošnje preizkušnje. Primož Roglič in mnogi drugi so jo označili tudi za kraljevsko. Predvsem zaradi zelo zahtevnega zaključnega klanca.

Na dirki po Španiji bo Primož Roglič z ekipo Jumbo Visma, ki se je v 17. etapi zelo izkazala branil rdečo majico. A pred Rogličem je vsekakor zelo zahtevna 18. etapa. Mnogi trdijo, da je kraljevska. Kolesarji bodo morali premagati štiri kategorizirane vzpone.

Dva prve, enega druge in za konec vzpon ekstra kategorije. Prvi vzpon se bo začel po dobrih 40 kilometrih dirkanja. Že predtem se bodo kolesarji postopoma vzpenjali, a cesta bo postala strmejša po 44 kilometrih. Sledil bo vzpon na Puertu de San Llaurienzu. 1347 metrov visok vrh bodo kolesarji prekačli po 54 kilometrih dikranja. Po spustu bo sledil vzpon na Altu de La Cobertoria. Vrh leži na 1173 metrih nadmorske višine. Prečkali ga bodo po 94 kilometrih dirkanja.

Potem pa spust v La Polo in skoraj 30 kilometrov ravnine do začetka predzadnjega vzpona - Altu la Sega o del Cordal. Gre za klanec druge kategorije, torej najlažji klanec dneva. Začel se bo v La Vegi. Na vrhu bodo na voljo odbitne sekunde. Po 140 kilometrih dikranja bo sledil še spust in takoj po spustu zaključni klanec - Alto d’El Gamoniteiru. Cilj bo na 1770 metrih nadmorske višine. Organizatorji očitno iščejo “sorodnike” znamenitemu Angliruju.

Gamoniteiru je dolg 14,6 km, povprečni naklon pa je kar 9,8-odstoten. Angliru je poznan po zelo strmih odsekih, na poti proti vrhu Gamoniteira ni tako strmega odseka, je pa naklon vseskozi - izjemi sta prva dva kilometra in odsek med sedmim in devetim kilometrom - več kot desetodstoten. Kolesarji se bodo kolesrili tudi po betonu in tik pred ciljem je najstrmejši del. Govorimo 17-odstotnem naklonu. Karavana na dirki po Španiji tega vzpona še ni obiskala.

Vzponi v 18. etapi
Puertu de San Llaurienzu (na 54,1 km): dolžina 9,9 km, povprečni naklon 8,6 %, nadmorska višina 1347 m, 1. kategorija
Altu de La Cobertoria (na 94,4 km): dolžina 7,9 km, povprečni naklon 8,6 %, nadmorska višina 1173 m, 1. kategorija
Altu la Sega o del Cordal (na 140,7 km): dolžina 12,2 km, povprečni naklon 3,8 %, nadmorska višina 790 m, 2. kategorija
Altu d’El Gamoniteiru (na 162,6 km): dolžina 14,6 km, povprečni naklon 9,8%, nadmorska višina 1770 m, ekstra kategorija

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ