Neverjetno - Revija BICIKEL številka 101

Neverjetno - Revija BICIKEL številka 101
03.09.2021 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: Sirotti, fotomontaža: Marko Jelovšek

Koledarji poletnih športnih disciplin, ki imajo tudi uradno potrjeno mesto na olimpijskih igrah, so se zaradi zamika iger za leto dni prilagodili tej največji športni prireditvi.

Dolga je pot, da se na igre uvrstijo in da lahko nastopijo po svojih najboljših močeh. Med tistimi, ki so lovili vozovnico na ta največji in tudi najdražji športni spektakel, so prav posebno zgodbo spisali ali bolje rečeno odmetali košarkarji na predolimpijskem turnirju in dodobra zagreli ter navdušili vse ljubitelje športa. Z jasnimi kvotami in imeni na vozovnicah so bili kolesarji med bolj mirnimi, seveda če odmislimo dogajanje na Dirki po Franciji, ki je že drugo leto zapored prinesla veliko veselja vsem bolj in manj rednim ljubiteljem slovenskega kolesarstva z drugo zaporedno zmago Tadeja Pogačarja. Če je bila prva zmaga Tadeja na tej najprestižnejši kolesarski preizkušnji popoln šok v pozitivnem smislu, je bilo spremljati dogajanje na letošnji dirki še večji užitek. Pogi je po prvi etapi oblekel majico najboljšega mladega kolesarja. Ko je po osmi etapi oblekel rumeno majico vodilnega na dirki, je ni več slekel vse do Pariza, pred prihodom na Elizejske poljane pa je z dvema etapnima zmagama, skupaj tremi na letošnjem Touru, osvojil še pikčasto majico za najboljšega hribolazca in tako zabeležil drugi zaporedni tris. Neverjetno. Primož Roglič je moral dirko žal zapustiti, če rek v tretje gre rado kaj velja, se nadejamo ponovno izjemne dirke prihodnje leto. Da je bil letošnji Tour ponovno slovenski, je poskrbel z izjemnimi predstavami in dvema etapnima zmagama Matej Mohorič, ki je uredništvu poleg praktičnega presenečenja namenil še izjemno zanimiv pogovor.

Slaba stran vrhunskih dosežkov je ta, da postanejo želje javnosti, posredno tudi zaradi medijev, vse višje. Vsak vrhunski športnik si že sam postavlja vedno višje cilje, ki pa postanejo ob vseh teh dodatnih pritiskih še višji. O teh višavah in velikih pritiskih z vseh strani bi znala veliko povedati športna plezalka Janja Garnbret, od katere so zaradi minulih vrhunskih rezultatov mnogi pričakovali zlato medaljo in ni jih bilo malo, ki so pri napovedovanju števila osvojenih medalj z letošnjih iger poleg njene še neosvojene že dodajali druge. Janja je navdušila in prikazala neverjetne predstave ter res osvojila zlato medaljo. Neverjetno. Nenavadno je bilo spremljati, kako so pred začetkom iger mediji napovedovali in že kar pričakovali olimpijsko odličje tudi od kolesarjev. Laično gledano upravičeno, če sta v cestnem kolesarstvu na lestvici najboljših kolesarjev na svetu prvi in tretji Slovenca. A poznavalec kolesarskega športa ve, kako hitro gre kaj narobe, še najbolj Boštjan Kavčnik, slovenski kolesarski McGiver, nepogrešljiv sopotnik kolesarskih reprezentančnih odprav, ki v pripravljenosti pričakuje, da gre kaj narobe. Tokrat je med intervjujem na srečo vse teklo kot namazano.

Ko se glave še niso ohladile po Dirki po Franciji, smo bili že priča izjemnemu olimpijskemu nastopu slovenskih kolesarjev, ki ga je kronal Tadej Pogačar z osvojenim tretjim mestom in res osvojil tako pričakovano medaljo. S tem neverjetnim uspehom sta se najbrž tudi vsem drugim športnikom, ki so branili barve Slovenije v Tokiu, sprostila nervoza in pritisk, da so lahko nastopili po svojih najboljših močeh.

Ni konec, dokler ni konec, bi lahko zapisali ob nastopu Primoža Rogliča in osvojeni zlati medalji v vožnji na čas. Pred kamerami deluje Primož sproščeno, tudi ko ne gre, in letos mu res ni šlo, praktično gre vsako leto kaj narobe in vedno znova se pobere in vrne močnejši. Neverjetno. Še bolj neverjetna je bila Primoževa vožnja na čas, ki je kar ni želel zaključiti, tudi ko je prečkal ciljno črto in prehitel vse konkurente za več kot minuto. Izjemno!

S stoprvo izdajo revije Bicikel smo zajeli neverjetne uspehe slovenskih športnikov, ki nas povezujejo in združujejo.


KAZALO


OLIMPIJSKE IGRE



BOŠTJAN KAVČNIK

"Morda sem zapečkar, a rad imam Slovenijo in tu se zelo dobro počutim."


MATEJ MOHORIČ

"Ko sem sredi ovinka videl pred seboj betonski zid in pod njim San Sebastian, sem vedel, da preprosto moram potegniti ročno zavoro."


DIRKA PO FRANCIJI

Tadej Pogačar ponovno izjemno


PELOTON

  • Alpecin Fenix z van der Poelovo pravljico v rumenem še enkrat navdušil kolesarski svet
  • Po drugem zaporednem neuspehu na Touru čas za razmislek v »nebeškem moštvu«
  • S pikčasto majico se je (lani) Pogačar včlanil tudi v klub elitne osmerice
  • Kolesarski švicarski nož šele odkriva meje svojih zmožnosti
  • Zgodba o drugih priložnostih: Pogumni, neustrašni in napadalni jih dobijo


OPREMA

  • NDURANZ – napitek, napolnjen z znanostjo
  • ASSOS konfekcija za kolesarke


KOLO

Značke: Literatura
Ključne besede:
revija Bicikel
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ