Nikias Arndt vendarle do zmage, Vincenzo Nibali junak treh tednov

Nikias Arndt vendarle do zmage, Vincenzo Nibali junak treh tednov
29.05.2016 AVTOR: D. Z.
Pa jo je vendarle konec. 99. dirke po Italiji. Največji junak Vincenzo Nibali, zadnjo etapo do Torina pa je dobil Nikias Arndt.

Izničili zaostanke za miren dan najboljših
Cuneo je gostil start zadnje etape na dirki po Italiji, cilj pa je bil v Torinu. Kolesarji so morali premagati 163 ravninskih kilometrov. Stvari pa so že bile jasne. Vincenzo Nibali je že lahko proslavljal drugo zmago v skupnem seštevku na dirki po Italiji. Giro je dobil že leta 2013. Zdaj se lahko pohvali s štirimi zmagami na tritedenskih dirkah.

Ta je bila vsekakor priborjena na izjemen način. Potem, ko je bil že v izgubljenem položaju, je v petkovi in sobotni etapi prišel do neverjetnega preobrata. Kolesar Astane se je tako lahko veselil težko priborjene zmage. Drugi je bil Esteban Chaves, tretji pa Alejandro Valverde. Španec je prvič nastopil na Giru in že v krstnem nastopu dobil etapo in dirko končal na stopničkah. Je eden izmed redkih kolesarjev, ki se vse tri tritedenske dirke končal med prvimi tremi. Obenem pa je Valverde predvsem mojster za enodnevne ardenske klasike.

Nizzolu odvzeli zmago
Ko so kolesarji prišli na zaključne kroge v Torino, so organizatorji sporočili, da zaradi dežja in spolzkih cest ne bodo upoštevali zaostankov. To je pomenilo, da so morali kolesarji zgolj priti do cilja, rezultati pa so ostali taki, kot pred etapo. So pa imeli sprinterji še zadnjo priložnost za dokazovanje. V zaključku je bil najhitrejši Giacomo Nizzolo.

A Italijan je v sprintu spremenil smer in s tem zaprl Sacho Modola. Kasneje so Nizzolu zmago odvzeli, zmage pa se je lahko veselil Nikias Arndt. Matteo Trentin je bil drugi, tretji pa Sacha Modolo. Nizzolo ostaja brez etapne zmage, zato pa je osvojil rdečo majico najboljšega po točkah. Prepričljivo, saj je zbral 209 točk, drugi Trentin jih je zbral 184. Najboljši v zbiranju točk na gorskih ciljih je bil Mikel Nieve, ki je prav v zadnji gorski etapi modro majico prevzel Damianu Cunegu.

Rogličeva zmaga
Nieve je zbral 152 točk, Cunego pa je ostal pri 134. Belo majico za najboljšega med mladimi kolesarji je prepričljivo osvojil Bob Jungels. Kolesar Etixx Quick Stepa, ki je nosil tudi rožnato majico je skorajda za pol ure ugnal Sebastiana Henaa, v skupnem seštevku pa je bil šesti. Najboljša ekipa je bila Astana, ki je za nekaj manj kot sedem minut ugnala Cannondale.

Tretji Movistar je zaostal za 21 minut. Kaj pa Slovenci? V prvi vrsti moramo izpostaviti Primoža Rogliča. Kolesar LottoNL Jumba je pomagal Stevenu Kruijswijku. Zablestel pa je na dveh kronometrih. Najprej na uvodnem na Nizozemskem. Tam je zgolj za dobro stotinko sekunde zaostal za rožnato majico. Osvojil je drugo mesto. Potem pa je prepričljivo dobil dobrih 40 kilometrov dolg kronometer v Chiantiju. Izjemno za krstni nastop na tritedenski dirki, ki jo je končal na 58. mestu.

Mezgec prvič ni končal Gira
Luka Mezgec je moral zaradi poškodbe roke odstopiti tik pred prvo sprintersko priložnostjo zanj. Sprva je pomagal Calebu Ewanu, ki je pred začetkom pravih vzponov odstopil. Mezgec pa je upal, da bo lahko izkoristil še preostali dve sprinterski priložnosti v zadnjem tednu. V tretjem poskusu tako prvič ni končal Gira.

Grega Bole je Giro začel slabše pripravljen, saj zaradi poškodbe ličnice, ki jo je staknil ob padcu na klasiki Amstel Gold Race ni mogel trenirati. Vseeno mu je Giro uspelo zaključiti na 133. mestu. Matej Mohorič je prvi Giro končal na 97. mestu. Odlično je opravljal vlogo pomočnika v sprintih, obenem pa se je izkazal tudi z dolgimi pobegi. Lani je nastopil na dirki po Španiji, ki pa je ni končal, letos je tako končal svojo prvo tritedensko dirko.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ