Nov epski dvoboj: Van der Poel ugnal Van Aerta

Nov epski dvoboj: Van der Poel ugnal Van Aerta
22.01.2023 AVTOR: DZ

Vrnila sta se na ciklokros dirke. Spet sta se soočila in spet uprizorila izjemno predstavo. Mathieu Van der Poel in Wout Van Aert.

Mathieu Van der Poel in Wout Van Aert sta se po umiku s ciklokros dirk - pridružila sta se svojima ekipama na pripravah v toplejših krajih - vrnila na ciklokros dirke. Izbrala sta dirko za svetovni pokal v španskem Benidormu.

Na startu so bili skorajda vsi najboljši - manjkal je le Michael Vanthourenhout - tudi svetovni prvak Tom Pidcock, ki je tako še zadnjič nastopil v mavrični majici pred svetovnim prvenstvom, ki bo 4. in 5. februarja v Hoogerheideju na Nizozemskem. Zdaj pa so se kolesarji soočili na tehnično zahtevni, a suhi progi. Že v prvem krogu je pospešil Van der Poel, ki je bil eden izmed redkih, ki je uspel prevoziti odsek z mivko, kmalu zatem pa je odločno napadel Pidcock, ki je ostale prisilil v lov.

Prvi je prevozil prvi krog. V četrtem krogu pa je odsek z mivko izkoristil Van der Poel, ki je napadel in z napadom nadaljeval. Van Aert se je moral krepko potruditi, da je Nizozemca ujel. Pidcock je pričel popuščati, medtem ko sta se odlično upirala Iserbyt in Sweeck. Van der Poel je spet napadel v šestem krogu, a v sedmem je v ospredje prišel Iserbyt. Le za kratek čas. Sledil je napad Van Aerta.

Sweeck je kasneje prišel v vodsvo, v zadnjem krogu pa smo videli izjemno vožnjo obeh: Van der Poela in Van Aerta. Boj za pozicije je bil neverjeten. Belgijec je napadel na vzponu, Van der Poel je potem poskušal s pospeševanjem na mivki. Van Aert je bil kasneje v vodstvu, jasno pa je bilo, da kdor pride na asfaltiran del prvi, dobi dirko, saj prave ravnine za sprint ni bilo. A potem je Van der Poel na ozkem odseku izkoristil priložnost.

Z odlično potezo je prišel mimo Van Aerta in vodstvo obdržal do cilja. V zadnjem levem ovinku je Van Aert celo zapeljal skorajda v ograjo, a se je uspel rešiti. Van der Poel je slavil zmago. Van Aert je bil drugi, tretji pa Eli Iserbyt. "Vedno je zelo lepo zmagati. Ampak, konec koncev, menim, da je to bila zelo lepa dirka. Bilo je kar nevarno. Spolzko, tako da bi zelo težko vozili hitreje kot smo vozili. Na koncu sva z Woutom uprizorila velik dvoboj. Vesel sem zmage," je priznal Van der Poel.

Obenem je dodal, da ga hrbet tokrat med vožnjo ni oviral. Zdaj seveda upa, da bo tako tudi na bližajočem se svetovnem prvenstvu. Po drugi strani je Van Aert že na startu dejal, da se na ciklokros kolo ni usedel že vse od zadnje zmage 8. januarja. Najprej je priznal, da je vesel, da v zadnjih metrih, ko ga je iz ovinka odneslo proti ograjam, ni padel:

"Še bolj pa sem razočaran, ker mi ni uspelo zmagati. Vedel sem, da bo ključno biti v vodstvu v zadnjem delu zadnjega kroga. Zdaj mi je malce žal. Po vzponu bi moral voziti na polno in poskušati ostati na prvem mestu. Bolj sem se osredočal na to, da bi ostal v ospredju, kot pa da bi šel na polno. Mathieu me je presenetil s prehitevanjem v parku, tega pa nisem mogel več nadoknaditi."

Značke: Ciklokros
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ