Nova skupina Shimano DURA-ACE R9200

Nova skupina Shimano DURA-ACE R9200
08.09.2021 AVTOR: Vladimir Dovla, Foto: Irmo Keizer / Andreas Dobslaff - Shimano

Konec je z romantiko, kabli se poslavljajo v celoti. Novi prestavni skupini Shimano Dura-Ace in Ultegra, bosta odslej na voljo le še v elektronski obliki z 12 zobniki zadaj.

Nova DURA-ACE prinaša nov merilnik moči, Servo-Wave zavore in nove karbonske obročnike.

Za vse tiste, ki pri doseganju maksimalnih izkoristkov na kolesu, ne želijo iskati kompromisov, so pri Shimanu po že kar nestrpnem pričakovanju javnosti, lansirali novo elitno pogonsko-zavorno skupino DURA-ACE. Serija R9200, kakršno je njeno uradno ime, bo odslej na voljo kot 12-redni pogonski sklop, izključno v elektronski izvedenki Di-2. Na voljo bo tako z novimi disk zavorami, kot tudi nič kaj evolucioniranimi obročnimi zavorami. Največ novosti prinaša prestavni sklop s hitrejšim menjalnikom, na voljo je nova, večja kombinacija sprednjih zobnikov (54-40T), hkrati s tem pa tudi nov zadnji zobnik, z večjim razponom zob (11-34T).


Prestavni sklop

Eno najbolj pričakovanih novosti v skupini prinaša prestavni sklop, ki so ga pri Shimanu popolnoma revizirali. Z novim elektromotorčkom v obeh menjalnikih so skrajšali čas premikanja med zobniki, pri prednjem menjalniku za 45%, pri zadnjem pa kar za 58%. Obljubljajo tudi natančnejše prestavljanje. Prestavni ročici sta popolnoma brezžični, ki ju poganjata dve gumbni bateriji CR1632. Ti naj bi zdržali do dve leti uporabe na kolesu. Menjava je enostavna, z odvitjem enega vijaka na ročici Še boljši sistem so vzpostavili pri obeh menjalnikih, ki ju z baterijo po novem povezuje nov, tanjši kabel, ki zagotavlja stabilno in hitro povezavo med vsemi tremi enotami. Zanesljivost prestavljanja zagotavlja nov čip v zadnjem menjalniku, ki je manj energijsko potraten, hkrati pa je bolj imun na motnje zunanjih naprav. S tem je zadnji menjalnik postal tudi krmilna enota, ki tako ne potrebuje več namenskega prostora v krmilu, okvirju, pod sedežno oporo ipd. Preko zadnjega menjalnika poteka tudi polnjenje baterije, dvojček (zadnji in prednji menjalnik) pa naj bi med polnjenji zdržal cca. 1000 km. Na voljo je tudi popolnoma žična (elektronska) verzija, ki na baterijo priklopi še obe zavorno-prestavni ročici. Slednji je moč konfigurirati z aplikacijo E-TUBE, preko katere lahko nastavimo sinhronizacijo prednjega in zadnjega menjalnika, se odločimo ali bomo s pritiskom prestavljali po eno prestavo ali morda več itd. Nova je tudi oblika ročic, ki prinaša prestavne gumbe za šprinterje, klančarje, hkrati pa tudi daljše stranske tipke, ki so sedaj lažje dostopne med držanjem krmila na spodnjem delu.

Novi sta dve zadnji kaseti 11-30T in 11-34T, ki prinašata novo vpetje Spline, a pozor – ta JE kompatibilen s starejšim sistemom Spline. V praksi to pomeni, da lahko uporabniki prejšnje generacije brezskrbno presedlate na novejša zadnja verižnika z optimiziranim območjem prestavljanja med 6, 7 in 8 zobnikom, ki ga prinaša tehnologija Hyperglide+, ki jo poznamo že z gorske skupine XTR. Prestavljanje pod obremenitvijo tako za DURA-ACE ne predstavlja nikakršnega problema. Skupaj z novim zadnjim verižnikom 11-34T prihaja tudi nov sprednji komplet 54-40T, ki klasiko 53-39T pošilja na smetišče zgodovine (na voljo sta še kombinaciji 50-34T in 52-36T). Na voljo sta dve gonilki – FC-R9200-P z obojestranskim merilnikom moči in klasika (FC-R9200). Obe sta zadržali votlo aluminijasto konstrukcijo.


Zavore

Pri Shimanu trdijo, da hitrost nima smisla, če je ne zmoremo brzdati. Na zavore tako iz gorsko-kolesarskega sveta prihaja dobro znana tehnologija SERVO WAVE, ki so jo na zakrivljene zavorne ročice pred časom prenesli lani s predstavitvijo nove gravel skupine GRX. Kljub 10% povečanju razmaka med zavornima ploščicama, ki naj bi zmanjšal možnosti za morebitno drgnjenje rotorja ob ploščice, hkrati pa serviserjem oljašal in pohitril namestitev obročnika, zavora sedaj zavoljo sistema SERVO WAVE »ugrizne« prej. Po tem, ko ploščice zgrabijo rotor, so pri Shimanu poteg ročice podaljšali za 13%, kar vpliva na boljše doziranje zavorne moči. Mehaniki se bodo razveslili nove lokacije odprtine za zračenje zavor, saj ta omogoča zračenje brez odvijanja čeljusti z okvirja.


Obročniki

Na koncu velja nekaj besed nameniti tudi popolnoma novim karbonskim obročnikom, ki so bolj aerodinamični, bolj togi v območju pesta, in seveda lažji. Na voljo so v treh profilih, 36 mm, 50 mm in 60 mm. Največ pozornosti naj bi požela 50 mm verzija (C50), ki je celo bolj aerodinamična od 60 mm predhodnika (C60-TU), hkrati pa kar za 165 g lažja od predhodnega 40 mm visokega modela. C60, torej nova 60 milimetrska verzija je namenjena predvsem sprinterjem, s kratico HR (High-Rigidity) pa razen aeordinamike obljublja še togost, k čimur svoj delež doprinašajo tudi debelejše, 1,8 mm napere. Na nižjih verzijah so uporabljene 1,5 mm napere. Novo zadnje pesto je narejenu po vzoru gorskega brata XTR in je kar za 63% bolj togo od predhodnika. Nanj bo žal možno namestiti le nove 12-redne kasete. Kot omenjeno, bomo obratno lahko na starejša pesta namestili tudi nove 12-redne kasete. Naj se dirka prične!


Video predstavitev

Značke: Trgovina
Ključne besede:
Shimano Dura-Ace Di2
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ