Novi Specialized Diverge

Novi Specialized Diverge
24.10.2022 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: Specialized

Ko so lani pri Specializedu predstavili novega Cruxa, ki je (skorajda) v vseh pogledih konkuriral obstoječemu Diverge-u, je bilo jasno, da bo model v novi izvedbi doživel (re)volucijo. In jo je.

Future Shock oz. vzmetena krmilna opora je rešitev, ki jo poznamo že z zadnjih dveh iteracij Diverga, še prej pa so jo pri Specializedu predstavili tudi na cestnem modelu za razdrapane podlage – Roubaix. Kljub temu da sam nisem ljubitelj koncepta “suspend the rider – not the bike” (v prevodu “amortiziraj kolesarja, ne kolesa”), sem bil nad rezultati, ki jih taka filozofija razmišljanja prinaša na cesto, še posebej pa makadam, navdušen.




Udobnejše dejansko je hitrejše (oz. kot to pravijo pri Specializedu »Smoother is faster«). To dogmo so seveda že davno razumeli v gorskem kolesarstvu, v zadnjem času pa končno tudi na cesti in logično, v derivatu cestnega kolesarjenja – makadamkanju, kjer je ta filozofija še izrazitejša. Široki plašči, nizki tlaki, sistemi brez zračnic (tubeless) so principi, ki posredno ali neposredno vplivajo na udobje, bolj, kot je teren razdrapan, pa tudi v hitrejši vožnji, kot bi bila mogoča z nevzmetenim kolesom. Zato ne čudi, da novi Diverge ohranja Future Shock 2.0 pod krmilno oporo, bolj pa je presenetljivo (ali pa tudi ne), da je opremljen z revolucionarnim zadnjim vzmetenjem, ki so ga preprosto poimenovali – Future Shock Rear.

Rešitve zadnjega vzmetenja na cestnih in makadamkarskih smo že videli, tudi pri Specializedu, a Future Shock Rear je iznajdba, ki so jo razvili posebej za Diverga. Pri tem ne gre za klasičen blažilec, kot smo ga vajeni z gorskih koles ali t. i. upogljive obverižne cevi (Flex-stays), temveč za neke vrste vzmeteno podsedežno cev, ki udarcev s terena ne blaži neposredno, temveč, v skladu z zgoraj opisano filozofijo, amortizira kolesarja. Drsnik se tako ne premika neposredno v blažilec, temveč navzven in navznoter, odvisno od smeri udarca in položaja sedenja na sedežu. Future Shock Rear tako opravlja dve nalogi – blaži udarce s terena, hkrati pa pri stoječem poganjanju ne vpliva na togost zadnjega dela.




Novega Diverga bomo bolj podrobno predstavljali v decembrski številki revije Bicikel, kjer bomo posebno pozornost namenili prav rešitvi zadnjega vzmetenja.

Video predstavitev

Značke: Trgovina
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ