Novi Stumpjumper EVO – še zmogljivejši!

Novi Stumpjumper EVO – še zmogljivejši!
07.10.2020 AVTOR: Vladimir Pakrac, Foto: Specialized

Zdaj z več hoda, s še bolj spustaško geometrijo, a hkrati z obilico nastavljivosti in le v 29 colski verziji s karbonskim okvirjem in vsemi dobrotami, ki jih ta prinaša.

Po tem, ko je Specialized ob predstavitvi aktualne generacije Stumpjumperja v nabor po dolgem času vrnil tudi izpeljanko EVO, smo ljubitelji tovrstnih koles z zanimanjem spremljali, kako ga bo trg sprejel. Šlo je namreč za enega prvih odklonov od tipične segmentacije koles, ki smo jih še do nedavnega delili na »običajna« vsegorska in enduro kolesa. Ločnica med njimi je bila jasna – enduro ima več hoda in hkrati občutno bolj spustaško geometrijo. Od prihoda zdaj že prejšnje generacije EVO-ta so se stvari precej zapletle in zdi se, da trende že nekaj časa narekujejo »agresivna vsegorska kolesa« - torej s podobno količino hoda kot tradicionalna kolesa, a z ekstremno spustaškimi geometrijami. In če je bil predhodnik znanilec tega vala, novi EVO vso stvar pelje še dlje – ali pa tudi ne – pri Specializedu s kopico nastavitev odločitev prepuščajo vam!

Ena izbira je sicer bila odvzeta – novi Stumpjumper EVO je odslej na voljo le v 29 colskih karbonskih različicah. Naknadno bo sicer možno dokupiti člen pri zadnjem blažilcu, ki bo osmislil tudi uporabo 27,5" obročnika (t.i. »mullet setup«). Količina hoda se je povečala za 10 mm (zadaj sedaj 150, spredaj 160 mm).

Uporaba karbona je nekoliko znižala težo okvirja, prinaša pa tudi povečan prostor za shranjevanje orodja in ostalih drobnarij – SWAT. Temu so sedaj pri Specializedu dodali še namenski mehurjast bidon, ki ga lahko pospravite v okvir.

Sedaj pa k najboljšemu – novi Stumpjumper EVO je na voljo kar v šestih velikostih (S1 – S6), ki temeljijo na zdaj že dobro poznani Specializedovi filozofiji – velikost izberi glede na steg (»reach«) in medosno razdaljo, ne glede na višino sedežne cevi. Če torej običajno vozite velikost M (S3) lahko poleg priporočene velikosti, izberete S2 za bolj živahno in odzivno kolo, ali velikost S4 za bolj stabilno in umirjeno kolo pri višjih hitrostih.

Kot že omenjeno pa novi EVO prinaša kopico drznih in opaznih nastavitev. »Šalčke« krmilnega ležaja, ki z rotacijo spremenijo kot krmilne cevi niso nič novega, a običajno ponujajo le malenkostne spremembe geometrije. Rotacija vložka krmilnega ležaja pri novem EVO-tu kot krmilne cevi spremeni kar za 1º. Če to pomnožimo še s tremi dodatnimi možnostmi nastavitve ploščka v obverižnih ceveh, pa dobimo kar 6 različnih možnosti geometrije, ki vplivajo na višino gonilne osi, kota krmilne cevi, dolžino obverižnih cevi itd. Stumpjumperja si sedaj vsakdo lahko uredi po svojem okusu v le nekaj minutah.

Novi Stumpjumper EVO bo sicer na voljo v petih različicah – Comp, Expert, Evo, Evo Pro, S-Works, na voljo pa bo tudi zgolj okvir, a le v butični različici S-Works. V uradni najavi ga sicer ni, a na spletu so se pojavile tudi fotografije različice Evo LTD, ki bo na voljo v mešani konfiguraciji (27,5 colski obročnik zadaj, 29' spredaj), z vzmetnim blažilcem in novo Rock Shoxovo vilico Zeb.

Na voljo 2021:











Značke: Trgovina, Gorsko
Ključne besede:
Specialized
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ