Ob dnevu za ubežnike se je Landa približal Rogliču

Ob dnevu za ubežnike se je Landa približal Rogliču
29.05.2019 AVTOR: DZ

Na dirki po Italiji je za kolesarji 17. etapa. Dobil jo je Francoz Peters. Med favoriti za vrh je prišlo do manjših razlik. Mikel Landa se je za 19 sekund približal Rogliču, a razlika ostaja velika.

Na dirki po Italiji je za kolesarji že 17 etapa. Ta se je začela v kraju Commezzadura v dolini Val di Sole. Potem pa so kolesarji prevozili 181 kilometrov, vse do biatlonskega središča Anterselve. Kolesarji so morali najprej premagati vzpon na Mendolo. Sledil je spust in pstopno vzpenjanje. Sledil je vzpon na Elvas, potem na Terento. Po spustu pa še zaključni klanec do 1635 metrov visoke Anterselve.

Že vnaprej je bilo jasno, da bo to dan za ubežnike. Tega so se vs zavedali in tako se jih je v ospredju zbralo skoraj 20. Med njimi so bili tudi Valerio Conti, Nans Peters, Thomas De Gendt, Tanel Kangert, Koen Bouwman, Esteban Chaves in tudi Davide Formolo, ki je bil z zaostankom 11:51 najnevarnejši v skupnem seštevku. Skupina se je izoblikovala po 40 kilometrih poskusov. Po 90 kilometrih so si privozili šest minut prednosti.

Jasno je postalo, da se bodo ubežniki udarili za zmago, medtem ko so favoriti čakali na zaključni klanec. Do biatlonskega središča je kolesarje vodil 9,2 km dolg vzpon s 5,7-odstotnim povprečnim naklonom. Od šestega do osmega kilometra je bil vzpon skoraj 10-odstoten. Na koncu so morali kolesarji narediti še zavoj po biatlonskem stadionu.

Še pred začetkom vzpona je 16 kilometrov pred ciljem napadel Peters. Francoz, ki je predtem nosil tudi belo majico najboljšega med mladimi je nadaljeval v samostojnem pobegu. Ostali se niso odzvali dovolj hitro. Na koncu se je Chaves podal v lov za njim, vendar je bilo prepozno. Član moštva AG2R La Mondiale se je veselil prestižne zmage pred Chavesom in Formolom. Favoriti so se udarili tri kilometre pred ciljem, ko je napadel Mikel Landa, ki je trenutno četrti v skupnem seštevku.

Odgovora na njegov napad ni bilo. Landa je bil 19. Privozil pa si je 19 sekund pred Rogličem. Tudi Carapaz je uspel odščipniti sedem sekund Nibaliju in Rogliču. Jan Polanc je za zmagovalcem zaostal za 5:53. Za Lando pa za 1:26. Skupni seštevek? Richard Carapaz ima zdaj 1:54 prednosti pred Nibalijem in 2:16 pred Rogličem. Sledijo Landa, Mollema, Lopez, Majk,a Yates, Sivakov, Formolo in na 11. mestu Jan Polanc. Zaostaja za 9:20.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ