Ob morju za vroč začetek s štirimi Slovenci

Ob morju za vroč začetek s štirimi Slovenci
25.08.2023 AVTOR: DZ, foto: Vuelta a Espana / Charly Lopez

Vročiča pred zagotovo izjemno dirko po Španiji je že tu. Kolesarji - tudi kar štirje Slovenci - so že zbrani v Barceloni. Danes so opravili z uradno predstavitvijo.

Plaza del Mar je gostila slavnostno predstavitev kolesarjev manj kot dva dneva pred uradnim začetkom tritedenske dirke po Španiji. “Danes smo izpolnili naše sanje. Barcelona se vrača na mesto, ki si ga kot velika prestolnica športa zasluži,” je v nagovoru dejal župan Barcelone Jaume Collboni. Eden izmed najbolj izpostavljenih kolesarjev in belgijski veliki up, pa tudi aktualni zmagovalec dirke po Španiji Remco Evenepoel pa je priznal:

“Španske ceste so vedno brutalne.” Obeta se izjemna dirka s številnimi zvezdniki. Tu so zmagovalci zadnjih petih tritedenskih dirk. Torej, Primož Roglič, Jonas Vingegaard in že omenjeni Evenepoel. “Španija je država, s katero sem se hitro ujel. Tu veliko treniram in všeč so mi te ceste. Vedno so brutalne in kar kličejo kolesarje,” je še dejal Evenepoel, obenem pa se je seveda obregnil ob močno Jumbo Vismo. V njej nastopata tudi Primož Roglič in Jan Tratnik:

“Soočil se bom z najboljšimi kolesarji za tritedenske dirke v zadnjih mesecih. Ciljam na etapne zmage in uvrstitev med prve tri v skupnem seštevku. Težko je reči, da boš zmagal tritedensko dirko, saj se lahko v vsakem trenutku zgodi ogromno stvari. Tudi sam sem to že izkustil. Če bi dobil tri ali štiri etape, dirko pa končal na 12. mestu bi to zame bila še vedno uspešna Vuelta. Ogledal sem si nekatere etape in jih prevozil v tekmovalnem ritmu. Še posebej Angliru. To pomeni, da vem, kaj me čaka.”

Če smo o tem, kaj je pred dirko slovenskim medijem povedal Primož Roglič, pa je seveda zdaj zanimivo, kaj sta drug o drugem povedala Roglič in Vingegaard. Letošnja zmagovalca obeh tritedenskih dirk. “Ne dirkava eden proti drugemu, ampak skupaj. Vedno zelo dobro sodelujeva in naš cilj tu je zmagati. Na Vuelto imam lepe spomine. To je bila moja prva tritedenska dirka. Leta 2020 sem imel izjemen debi ob tem, da sem Primožu pomagal do zmage,” je dejal Vingegaard.

Roglič, ki je bil na predstavitvi zelo nasmejan letos še ne pozna poraza. Novinarjem pa je dodal: “Morda pa bi lahko zmagal Sepp Kuss. Vuelta je zanimiva dirka, ki vedno ponuja zanimive zaključke in akcijo od začetka. Tu nam ni treba čakati na zadnji teden. Če pa pogledaš na statistiko, potem moraš Seppa vzeti s sabo, če želiš zmagati.” Kuss je letos res sodeloval pri obeh zmagah.

Najprej je na Giru pomagal Rogliču, potem pa na Touru še Vingegaardu, tako da bo za Američana to tretja tritedenska preizkušnja v tej sezoni, kar je svojevrsten podvig. Od leta 2019 naprej pa je nastopil na vseh tritedenskih dirkah, na katerih sta zmagala ali Roglič ali Vingegaard. Torej na Vuelti 2019, 2020 in 2021, na Touru 2022 in 2023 ter na Giru 2023). Španci največ upov polagajo na Enrica Masa, ki se vrača po padcu in poškodbi na dirki po Franciji ter na mladega Juana Ayusa.

Mas je bil lani drugi, Ayuso pa tretji. “V zadnjih treh tednih sem veliko treniral in upam, da se bo telo odzvalo na najboljši možni način,” je dejal Mas. Dirko po Španiji je na drugem mestu končal že v letih 2018, 2021 in 2022. Za Ayuso bo to drugi nastop na Vuelti. Lani je zablestel, letos se je na začetku sezone ukvarjal predvsem s poškodbo, a se je uspešno vrnil.

“Po s psihološkega vidika težkem letu upam, da bom užival na dirki, na kateri sem lani izpolnil sanje. Ko stopiš na oder ti to omogoča, da sanjaš še o nečem boljšem, pa čeprav bo letos še težje, saj je konkurenca huda. A zato treniramo in dirkamo,” je priznal Ayuso, sicer član moštva UAE. Prav UAE ima v svojih vrstah zelo dobre kolesarje. Tu je Joao Almeida, pa Jay Vine. V zadnjem trenutku se je v ekipo uvrstil še Domen Novak.

Tudi pri Ineos Grenadiers računajo na širok izbor vrhunskih kolesarjev. Poveljeval jim bo izkušeni Geraint Thomas. Vrača se Egan Bernal. “Pripravljen sem na start in sem tudi zelo motiviran. Ekipna vožnja na čas je za nas velik cilj. Imamo močne kolesarje in veliko lahko dosežemo,” je dejal Thomas, Bernal pa je obljubil, da je sem prišel v vlogi pomočnika. Na startu bodo štirje Slovenci: Primož Roglič, Jan Tratnik, Matevž Govekar in Domen Novak.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ