Od papeškega blagoslova do kolumbijske ofenzive (foto)

Od papeškega blagoslova do kolumbijske ofenzive (foto)
04.05.2013 AVTOR: D. Z.
Ali veste, da je Papež Frančišek blagoslovil dirko po Italiji? Kdo je najmlajši kolesar na Giru? Tu so kratke novice z Gira ... in fotografije s predstavitve.

Ivan Basso odpovedal nastop
Dvakratni zmagovalec dirke po Italiji in tudi eden izmed kandidatov za najvišja mesta Ivan Basso se je v prvem delu sezone povsem posvetil pripravam na domači Giro. A zdaj so iz moštva Cannondale sporočili, da 35-letni Italijana v soboto ne bo na startu v Neaplju. Bassu je nastop omogočila cista, ki so jo najprej poskušali pozdraviti z antibiotiki. »V soboto sem imel rahlo povišano temperaturo. V nedeljo je bilo še slabše. V sredo smo ves dan preživeli v bolnišnici in to poskušali pozdraviti, vendar nismo mogli nič narediti, « je sporočil razočarani Basso: »Bil sem pripravljen in prepričan, da lahko odpeljem dober Giro. To je dirka, ki jo imam najraje. Prepričan sem, da se bom naslednje leto vrnil še močnejši. Zdaj se bom pripravil na Tour de France in Vuelto. «

Papež Frančišek blagoslovil dirko
Papež Frančišek je storil to, kar je za dirko po Italiji in Papeža že v navadi. V torek je blagoslovil rožnato majico, ki jo obleče najboljši kolesar v skupnem seštevku. Na tem dogodku je bil poleg Papeža prisoten še kardinal Tarcisio Bertone. Letos je rožnato majico, pa tudi preostale majice, ki zaznamujejo dirko po Italiji, oblikoval Paul Smith.

Predstavitev ekip
Pred dirko po Italiji je urnik vseh obveznosti izdelan do potankosti. Kolesarji so morali v četrtek dopoldne opraviti obvezne dopinške kontrole in zdravniške preglede. V petek popoldne je bila tudi uradna predstavitev vseh ekip in vseh 207 kolesarjev, ki se bodo podali na start. Ne pozabite. Na dirki bodo tudi trije Slovenci. Grega Bole (Vacansoleil DCM), Luka Mezgec (Argos Shimano) in Robert Vrečer (Euskaltel Euskadi).

Katjuša brez izrazitega kapetana
Ruska Katjuša ima za seboj odličen prvi del sezone. Predvsem po zaslugi treh kolesarjev. Govorimo o Joaquimu Rodriguezu, Danielu Morenu in seveda tudi o izjemnem Simonu Špilaku. A nobenega od teh ne bo na startu dirke po Italiji. Tam ne bo niti Denisa Menčova, ki se letos ukvarja s poškodbo kolena. Tako bodo pri Katjuši v boju za visoko uvrstitev v skupnem seštevku vse stavili na Jurija Trofimova, ki pravih izkušenj s tritedenskimi dirkami - vsaj v vlogi kapetana - še nima.

Predstavitev ženske različice Gira
Dan pred začetkom tritedenske dirke po Italiji bodo predstavili tudi traso ženske različice Gira. Letos bo ta dirka dva dni krajša, a z osmimi dnevi ostaja najzahtevnejša etapna dirka za ženske. Na sporedu bo od 30. junija do 7. julija. Zmagovalka zadnjih dveh izvedb je izjemna Nizozemka Marianne Vos.

Vrača se Franco Pellizotti
Franco Pellizotti je bil pred dvema letoma tik pred dirko po Italiji v vrhunski formi. A so ga pri Mednarodni kolesarki zvezi zaradi nepravilnosti v Biološkem potnem listu kaznovali s prepovedjo nastopanja. Pellizotti se zdaj vrača na dirko po Italiji. Letos sicer še ni dosegel vidnejših rezultatov, a vseeno mu bodo pri moštvu Androni Giocattoli zaupali vlogo kapetana in tistega kolesarja, ki bo napadal visoko uvrstitev v skupnem seštevku.

Brez prologa in po meri sprinterjev
Letos se prvič po desetih letih dirka po Italiji ne bo začela s ponavadi tradicionalnim prologom. Tokrat bo na sporedu 130 kilometrov dolga etapa v Neaplju, kjer bodo po vsej verjetnosti do izraza prišli sprinterji. Zadnjič se je Giro začel z »navadno « etapo leta 2003. Takrat se je zmage in prve rožnate majice veselil Alessandro Petacchi, ki je v neposrednem dvoboju premagal Maria Cipollinija.

V Neaplju zadnjič Cipollini
Neapelj je že gostil cilj ene izmed etap dirke po Italiji. Zadnjič daljnega leta 1996. Takrat je bila to osma etapa, ki je bila namenjena sprinterjem. Dobil jo je Mario Cipollini.

Na startu kar 207 kolesarjev
Ker je letos Katjuša naknadno in po zaslugi odločitve Mednarodnega športnega razsodišča pridobila licenco Pro Team, so se organizatorji dirke po Italiji odločili, da bodo imeli na startu dodatno ekipo. Tako jih bo kar 23, kar pomeni, da bo letos na startu kar 207 kolesarjev. Klubski kolega Luke Mezgeca pri Argos Shimanu Ji Cheng bo sploh prvi Kitajec, ki bo natopil na Giru, medtem ko bo klubski kolega Roberta Vrečerja pri mošvu Euskaltel Euskadi Ioannis Tamouridis prvi Grk, ki bo prisoten na italijanski preizkušnji.

Najmlajši in najstarejši
Moštvo Bardiani Valvole CSF je ekipa, ki ima v svojih vrstah samo Italijane, je v povprečju tudi najmlajša ekipa. Na dirki po Italiji bodo namreč nastopili kar trije novinci med profesionalnimi kolesarji, povprečna starost tega moštva pa znaša samo 24,3 leta. Najstarejši kolesar na dirki bo Stefano Garzelli. Zmagovalec Gira leta 2000 vozi za moštvo Vini Fantini Selle Italia. Garzelli ima 39 let, zanj pa je to že 16 sezona med profesionalnimi kolesarji. Med profesionalne kolesarje je prestopil leta 1996. Garzelliju sledijo Danilo Hondo, Danilo Di Luca, Pablo Lastras, Karsten Kroon, Juan Manuel Garate ... Najmlajši kolesar na dirki je Luke Durbridge, ki ima zgolj 22 let. Sledijo mu Wilco Kelderman, Tobias Ludvigsson, Mattia Cattaneo ... Povprečna starost vseh kolesarjev na dirki po Italiji znaša 28 let in 331 dni

Kolumbijci se vračajo
Kolumbija spet postaja kolesarska velesila. Sergio Henao, Nairo Quintana, Rigoberto Uran … To so samo posamezniki, ki uspešno nastopajo za tuja moštva. A letos se na dirko po Italiji vrača kolumbijska ekipa. To je Team Colombia, ki jo vodi Italijan Claudio Corti. Kolumbijska ekipa se tako vrača, potem ko smo lahko v 80-letih prav na Giru spremljali ekipo Cafe de Colombia. »Prišli smo, da vam pripravimo pravi šov, « zagotavljajo kolesarji, na katere bomo morali biti pozorni predvsem na najtežjih gorskih etapah.

Vacansoleil brez Rujana
Moštvo Vacansoleil DCM je v zadnjem trenutku s startne liste odstranilo Juseja Rujana. Venezuelec naj bi bil up za visoko uvrstitev v skupnem seštevku. A v zadnjem času so se pojavile govorice, da naj bi bil povezan v dopinško afero »Operacija Amater «, ki jo preiskujejo italijanski kriminalisti. Tako so se pri Vacansoleilu iz preventivnih razlogov odločili, da Rujano na Giru ne nastopi, čeprav zaenkrat ni pravih obremenilnih dokazov. Rujano se bo zdaj osredotočil na dirke v juniju in juliju.

Lotto Belisol postaja bogatejši
Belgijsko moštvo Lotto Belisol naj bi v prihodnje imelo kar krepko višji proračun. Za večje vlaganje v to ekipo so se odločili pri nacionalni loteriji. »Hitro smo se dogovorili, da bomo poskušali zadržati zdajšnje zvezdnike in da bomo ekipo poskušali še okrepiti, « je dejal menedžer ekipe Marc Sergeant, ki naj bi že dosegel ustni dogovor o podaljšanju sodelovanja z nekaterimi vidnejšimi kolesarji ekipe, kot so Andre Greipel, Jurgen Roelandts, Adam Hansen, Marcel Sieberg in Greg Henderson. Jurgen Van den Broeck ima veljavno pogodbo do konca sezone 2014. Po nekaterih podatkih naj bi proračun ekipe znašal deset milijonov evrov, polovico od tega pa naj bi zagotovil Lotto. Koliko več bo ta sponzor vložil v ekipo ostaja skrivnost. Poleg tega so se vodilni pri ekipi že dogovorili o sodelovanju z novim sponzorjem, ki bo denar vložil že pred začetkom dirke po Franciji. Govorimo o podjetju Soudal. Vsekakor spodbudne novice v času finančne krize.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ