Od Pariza do Nice: Roglič, Pogačar, zahtevna trasa in številni zvezdniki

Od Pariza do Nice: Roglič, Pogačar, zahtevna trasa in številni zvezdniki
08.01.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Organizatorji dirke Pariz-Nica so predstavili traso te prestižne preizkušnje. Pričakovana. Zadnja dva dneva bodo kolesarji dirkali v okolici Nice. Po cestah prihajajočega Toura.

Dirko Pariz-Nica organizira agencija ASO, torej agencija, ki organizira tudi dirko po Franciji. Sicer osemdnevna dirka, ki uživa velik ugled bo letos za mnoge kolesarje morda še bolj pomembna, ker se bo v Nici junija začela tudi dirka po Franciji. A najprej Pariz-Nica. Organizatorji so razkrili traso in ta je taka, kot smo jo v preteklosti bili vajeni. Dirka proti soncu tudi pravijo tej preizkušnji, na začetku pa lahko pričakujemo predvsem dirkanje in boj z vetrom.

78. izvedba se bo začela 8. marca v Plaisirju. Mesto bo gostilo start in cilj prve etape. Etapa “na veter” ima v zadnjih petih kilometrih še dodatno past. S tlakovci prekrit vzpon Neauphle le Chateau. Dolg je 1,4 km, naklon pa je 7,8-odstoten. Naslednji dve etapi bosta namenjeni sprinterjev, seveda pod pogojem, da ne bo za kaos poskrbel veter. Lani so prav v tem predelu Francije številni favoriti izgubili možnosti za visoka mesta v skupnem seštevku, saj so se znašli v “veterni” pasti.

Saint Amand Montrond, ki je za Juliana Alaphilippa skorajda domače prizorišče, bo v četrti etapi gostil 15,1 km dolgo vožnjo na čas. Kratka, a tehnično zahtevna preizkušnja. Gre za razgiban teren, povsem ravni pa so zgolj zadnji trije kilometri. Peta etapa je razgibana, a po vsej verjetnosti se bodo za zmago udarili sprinterji. Naslednji dan bodo priložnost na 60 kilometrov dolgi preizkušnji s šestimi kategoriziranimi vzponi iskali ubežniki. Odločilni bosta zadnji dve etapi v okolici Nice.

Sedma se bo končala na vrhu 16,3 km dolgega vzpona La Colmiane, ki leži na 1500 metrih nadmorske višine. Povprečni naklon je 6,3-odstoten. V nedeljo, 15. marca bo še zaključek. Start in cilj v Nici. Štirje kategorizirani vzponi. Najprej Col de la Porte (13,1 km, 4,7-odstoten naklon), potem Côte de Berre Les Alpes (3,9 km, 6,1-odstotni naklon), Côte de Chateauneuf (6,5 km, 6,6-odstotni naklon). Potem pa bo na vrsto prišel še Côte d’Aspremont. Ta je dolg 3,9 km.

Povprečni naklon pa je vsega 3,7-odstoten. Na vrh bodo kolesarji prišli 18 kilometrov pred ciljem. Sledil bo še spust in ravnina do Nice. Egan Bernal je zadnji zmagovalec in po vsej verjetnosti bo branil lansko zmago. Pričakujemo pa lahko zvezdniško zasedbo. V programu imata to dirko tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar. Oba bosta prvič nastopila na tej preizkušnji.

Za Rogliča bo to sploh prva dirka v sezoni. Pogačar pa bo predtem že odpeljal dve etapni dirki, tudi UAE Tour, ki je ena izmed pomembnejši za ekipe UAE Team Emirates. Na poti do Nice pa bomo lahko že spremljali tudi prvi njun dvoboj v letu 2020. Seveda začinjen s številnimi zvezdniki. Zagotovo pa bo nastopil še kdo izmed Slovencev.

Etape dirke Pariz-Nica:
1. etapa, nedelja, 8. marec: Plaisir - Plaisir, 154 km
2. etapa, ponedeljek, 9. marec: Chevreuse - Chalette-sur-Loing, 166,5 km
3. etapa, torek, 10. marec: Chalette-sur-Loing - La Châtre, 212,5 km
4. etapa, sreda, 11. marec: Saint-Amand-Montrond, 15,1 km (posamična vožnja na čas)
5. etapa, četretk, 12. marec: Gannat - La Côte-Saint-André, 227km
6. etapa, petek, 13. marec: Sorgues - Apt, 160,5 km
7. etapa, sobota, 14. marec: Nica - Valdeblore La Colmiane, 166,5 km
8. etapa, nedelja, 15. marec: Nica, 113,5 km

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ