Ogromno gledalcev v Brdih, hud padec in uspešni ubežniki

Ogromno gledalcev v Brdih, hud padec in uspešni ubežniki
23.05.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Dirka po Italiji je prišla v Slovenijo in slovenski navijači so predvsem v Goriških Brdih pripravili izjemen sprejem. Jan Tratnik kljub padcu prišel do cilja.

15. etapa dirke po Italiji je obiskala tudi Slovenijo. Kolesarji so večkrat prečkali mejo, v Goriških Brdih pa so opravili tri kroge, kjer so bili tudi trije gorski cilji na Gornje Cerovo. A do prve drame je prišlo že takoj po startu v Gradežu.

Pihal je močan veter v hrbet in hitrosti so bile takoj zelo velike. Potem pa je prišlo do množičnega padca. Številni so bili na tleh in komisarji so morali ustaviti dirko, saj so morali reševalci oskrbeti številne kolesarje. Med nesrečniki se je znašel tudi včerajšnji junak Jan Tratnik. Kljub bolečinam v kolenu je uspel nadaljevati. Pri moštvu Bahrain Victorious so namreč že tako krepko oslabljeni, saj jih je na dirki samo še pet.

Odstopiti je moral eden izmed favoritov Emanuel Buchmann. Poleg njega še Jos Van Emden, Natnael Berhane in Ruben Guerreiro.Tratnik tako ni mogel sodelovati v pobegu. V ospredju se je na 147 kilometrov dolgi poti znašla skupina 15 kolesarjev. Med njimi tudi Bauke Mollema, Simon Consonni, Quinten Hermans, Dario Cataldo, Victor Campenaerts, ki je imel ob sebi še dva kolesarja iz moštva Qhubeka Assos.

Kmalu je postalo jasno, da se bodo ubežniki borili za zmago, saj je glavnina zaostala za več kot deset minut. Na “slovenskih” krogih se je zbralo ogromno gledalcev, ki so predvsem v Goriških Brdih zares poskrbeli, da je vse bilo v rožnati barvi. 31 kilometrov pred ciljem so se začeli napadi med ubežniki. Pod zadnji klanec so v ospredju prišli trije. Riesebeek, Torres in Campenaerts so si privozili pol minute prednosti pred ostalimi.

Pred njimi pa še Gornje Cerovo. Zadnjič. Na najstrmejšem odseku je popustil Torres. Skupaj sta nadaljevala proti cilju v Gorici. V močnem dežju sta tudi veliko tvegala. Razlika med njima in prvimi zasledovalci se je šest kilometrov do cilja celo zmanjšala na 16 sekund, a vseeno sta imela dovolj moči. Campenaerts si je sicer privozil nekaj malega prednosti, a se je Riesebeek uspel vrniti.

Zmagovalca je odločil sprint dvojice. Campenaerts je bil tokrat močnejši. Slavil je prvo zmago v World Touru. "Mislim, da se taka priložnost ponudi enkrat v življenju in sam sem naredil napako. Seveda je bil Campenaerts močan in po 15. etapah je težko. Res sem razočaran," je povedal na koncu drugi. Kaj pa zmagovalec?

"Danes zjutraj smo rekli, kaj še lahko naredimo, da bo ta Giro za ekipo še uspešnejši? Tri zmage. To je epsko. Danes smo šli na vse ali nič, saj je to tudi zadnja priložnost za dober rezultat. Takoj po startu smo šli. Bilo je kar dramatično zaradi padcev. Že po startu smo bili spredaj, kasneje smo to ponovili. Bili smo zelo motivirani. Zdaj imamo tri zmage na tem Giru in menim, da je to neverjetna priložnost, da ekipa najde sponzorja za naslednje leto. Kakšno boljšo reklamo si še lahko želiš?" V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Pred neverjetno zahtevno ponedeljkovo etapo v vodstvu ostaja Egan Bernal.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ