Okoli Alp najhitrejša Matej Lovše in Tanja Elsner

Okoli Alp najhitrejša Matej Lovše in Tanja Elsner
07.07.2015 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Kljub visokim temperaturam na Maratonu Alpe Scott preko 630 kolesarjev.

Rezultati Maraton Alpe

Zmagovalci po letih

2015
3:37:43 Lovše Matej
4:18:30 Tanja Elsner
2014

3:37:04 Obal Primož
4:12:31 Šimenc Laura
2013

3:38:34 Gregor Tekavec
4:04:05 Andreja Jagodic
2012

3:42:50 Primož Roglič
4:06:33 Teja Gulič
2011

3:36:37 Tekavec Gregor
3:58:00 Pintar Urša
2010

3:39:18 Gregor Tekavec
4:02:57 Rutar Tjaša 

2009
Luka Mezgec
Urša Pintar
2008
Matej Stare
Tjaša Rutar
2007

Andrej Helešič
Ana Zupan

Kamnik je danes gostil start 9. Maratona Alpe Scott, krog okoli Kamniško – Savinjskih Alp pa sta najhitreje prevozila Matej Lovše s časom 3:37 med moškimi in Tanja Elsner s časom 4:18 v ženski konkurenci.

Maraton Alpe Scott je izziv sam po sebi, saj je 130km dolga trasa, na kateri kolesarji premagajo 2000m višinske razlike, precejšen zalogaj za udeležence. Danes so jih na poti čakale še visoke temperature, kljub temu pa je bilo v cilju čutiti zadovoljstvo, izmenjavale so se številne zgodbe s poti, krog okoli slikovitih Alp je bil premagan.

Matej Drinovec (KD Alpe) je bil tisti kolesar, ki je od prvega pobega pa do konca ostal v ubežni dvojici. Na Pavličevo sedlo sta prišla skupaj s Primožem Porento (BAM.BI), v spustu pa ju je ujel Matej Lovše (TUŠMOBIL). Drugi del maratona sta zaznamovala oba Mateja, ki sta si že v Logarski dolini ustvarila dobri 2 min prednosti pred zasledovalno skupino. Vzpon na Črnivec, ki je štel za lovoriko Vittorie, je dobil Drinovec, v Kamniku pa je o zmagovalcu odločal ciljni obračun, kjer pa je bil močnejši Lovše.

»Želel sem si zmago na Alpah in danes se je vse poklopilo. Klubska taktika je narekovala, da se skušamo čim več konkurence znebiti do Pavličevega sedla, pri čemer je veliko delo opravil Igor Kopše. Vedel sem, da lahko nekaj pridobim na spustu v Logarsko dolino, ujel sem Mateja in skupaj sva nadaljevala vse do Kamnika«, je v cilju zadovoljen komentiral Lovše. Letos je pred njim še nekaj manjših dirk, nato pa vrhunec sezone - svetovno amatersko prvenstvo v začetku septembra na Danskem.

Nekdanji smučarski kombinatorec in domači adut Matej Drinovec je bil kljub temu, da je moral v ciljnem obračunu premoč priznati bolj izkušenemu Lovšetu, z drugim mestom več kot zadovoljen. Navdušenja ni skrivala tudi letošnja zmagovalka Tanja Elsner (TUŠMOBIL). »Na maraton sem prišla prvič in povsem brez pričakovanj, uživala sem na trasi in v naravi, zmaga pa je zame kar manjše presenečenje «, je pokomentirala v cilju. Na vprašanje, ali jo lahko na maratonu pričakujemo tudi prihodnje leto, pa je brez pomislekov pritrdila.

Maraton Alpe Scott  čaka drugo leto deseta, jubilejna izvedba. Boris iz Celja je eden izmed tistih, ki se je udeležil vseh maratonov. »Pridem, ker je to zame najlepši maraton. Spomnim se, ko sem prvi maraton končal med dvajseterico. Danes je konkurenca veliko večja, fantje so res hitri, ampak to ni pomembno. Maraton je in ostaja zame izziv, tako da se vidimo spet drugo leto «, je povedal v cilju.

Davor iz Varaždina je prav tako reden gost. Na prvi maraton ga je izzval prijatelj, bila je preizkušnja, ali lahko premagata vse te vzpone, saj so njuni domači tereni precej bolj ravninski. »Ljudje, vzdušje, narava, hribi. To je tisto, zaradi česar se vračam v Kamnik vsako leto «, pravi Davor.

Na startu Maratona Alpe so organizatorji letos pozdravili tudi našega nekdanjega veslaškega šampiona Iztoka Čopa. Kot je povedal v cilju, je na maratonu užival. Malce ga je presenetil le Črnivec, ki je na papirju videti lažje kot potem, ko imaš za seboj 100 km. »Daš seveda vse od sebe, mesto gor ali dol pa ni pomembno. Pomembna je dobra družba in užitek na kolesu«, je še dodal Iztok. Med kolesarskimi prireditvami je bil njegova dosedanja stalnica vzpon na Mangart, temu pa, kot pravi, dodaja Maraton Alpe, če se le vse poklopi z ostalimi obveznostmi.

Udeleženci letošnjega maratona so bili enotni glede vzdušja ob progi, saj je bilo navijačev še več kot leta poprej. Posebej glasne podpore so bili deležni na poti na Črnivec, zadnji prelaz na trasi, kjer je bila vsaka spodbuda še kako dobrodošla. Najbolj izvirno navijaško skupino bodo organizatorji letos prvikrat tudi nagradili.

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ