Oleg Tinkov: Sem dostojna zamenjava za Riisa

Oleg Tinkov: Sem dostojna zamenjava za Riisa
11.05.2015 AVTOR: D. Z.
Lastnik moštva Tinkoff Saxo Oleg Tinkov je v blogu na spletni strani cyclingnews.com spet poskrbel za nekaj provokativnih besed in odzval se je celo njegov kolesar Peter Sagan.
Oleg Tinkov o primerjavi Gira in Toura
Giro mi je bolj všeč kot Tour. Hrana je boljša, panorama lepša, pa še manj stresno je. Policisti so prijaznejši in mi pustijo kolesariti po progi. Francoski policisti so me na Touru, tako kot številne druge, vseskozi ustavljali. To je škoda. Pri Asu so mi sicer želeli pomagati, vendar je v Franciji vse odvisno od policije.

Oleg Tinkov o vlogi favorita na Giru
Giro je pomemben cilj za ekipo in za Alberta, ki napada zmagi na Giru in Touru. Resnično menim, da je tega sposoben, pa čeprav se lahko v kolesarstvu marsikaj zgodi. Tako kot padec na lanskem Touru. Ob normalnem poteku pa je najmočnejši. Drugo mesto Alberta na Giru ne bi bilo dovolj dobro. Če bi bil na Touru drugi, potem je to drugače, saj bosta tam Froome in Nibali. Na Giru pa res ne vidim kolesarja, ki bi ga lahko ogrozil. Če bo vse potekalo tako kot mora, potem bo zmagal brez težav. Seveda bomo pozorni na kolesarje, kot so Aru, Porte in Uran. A vemo, da je Alberto precej močnejši od njih. Je na višji ravni.

Oleg Tinkov o Bjarneju Riisu
Lastniki ekip niso prisotni v spremljevalnih avtomobilih, sam pa v tem uživam. Prav zato sem kupil ekipo. Mislim, da sem dostojna zamenjava za Bjarneja Riisa. Mislim, da so ljudje zdaj doumeli, zakaj je zapustil ekipo. Pravzaprav ni veliko naredil. Njegova naloga je bila, da sedi v spremljevalnem avtomobilu, odloča o taktiki in kolesarjem daje navodila, da jih motivira. V pripravo kolesarjev in njihov trening ni bil vpleten. Prav tako ni bil vpleten v vodenje ekipe, pa čeprav sem zahteval, da počne prav to. Vendar pa ni. To je eden izmed razlogov, zakaj sva šla narazen. Ko sem kupil ekipo, je bil lastnik, potem pa je bilo, kot bi bila dva lastnika. A on je bil nekdanji lastnik in 18 mesecev ni imel nobene posebne vloge v ekipi. Zato sem moral temu narediti konec. Glede na to, da ni počel nič, je bil predrag. Spoznal sem, da ga ne potrebujemo. Že dva meseca ga ni, stvari pa potekajo normalno. Če nekoga odpustiš, do sprememb pa ne pride, to pomeni, da ga nisi potreboval. Tako tudi poslujem.

Oleg Tinkov o tem, da bo v spremljevalnem avtomobilu
Zdaj bom jaz v spremljevalnem avtomobilu. Mislim, da zato kolesarjem ne bo nič lažje in mislim, da nisem nič manj karizmatičen kot Bjarne. Mislim, da sem dobra zamenjava zanj. V taktiko se ne bom vtikal. Niti ne bom dajal navodil prek radijskih postaj. To je naloga športnih direktorjev. S prisotnostjo pa bom ustvaril dodaten pritisk na kolesarje. Mislim, da večji kot je pritisk, boljši bodo rezultati. To je njihov posel.

Oleg Tinkov o Petru Saganu
Medtem ko bom na Giru, bom spremljal tudi dirko po Kataloniji. Peter Sagan bo nastopal. On je zapleten primer. Zdi se, da je nekaj izgubil. Že več mesecev ni dobil pomembne dirke. Ne gre za Tinkoff Saxo, saj že v Cannondalu ni zmagoval toliko, kot se je od njega pričakovalo. Ne gre za njegovega trenerja Bobbyja Julicha. Gre za nekaj globljega. Sam mora ugotoviti kaj in sam mora nekaj spremeniti in spet začeti zmagovati. Sam mu ne morem pomagati. Pravzaprav sem jaz tisti, ki sem v težavah, saj mu jaz plačujem ogromno denarja, on pa je slab. To ni dobro. Upam, da bo na dirki po Kaliforniji začel zmagovati. To je lepa priložnost zanj. Na Touru bomo namreč imeli drugačen cilj. Tam niti ne pričakujemo, da bo veliko zmagoval, saj bo moral pomagati Albertu pri napadu na končno zmago.

Peter Sagan odgovarja Olegu Tinkovu
Z njim bi rad govoril na štiri oči in ne tukaj, na novinarski konferenci. Glede pritiska pa ne vem. Sam dirkam zase in za ekipo. Kolesarim, ker mi je to všeč. Zato sem tukaj.

Odziv Olega Tinkova
Če hoče, se lahko pogovoriva. Vedno sem na voljo. Ima mojo telefonsko številko, ima moj e-mail naslov. Od moje ekipe pričakujem, da ne bo odlična samo na tritedenskih dirkah, ampak, da bo zmagovala skozi celotno sezono. Na klasikah, pa tudi na drugih dirkah. Zato sem bil razočaran. Vem, da bomo dobri na tritedenskih dirkah, vendar pa bi rad zmagoval tudi na ostalih dirkah.

Značke: Dirka po Italiji, Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ