Organizatorji Toura ne želijo plačati računa

Organizatorji Toura ne želijo plačati računa
04.11.2015 AVTOR: D. Z.
Prišlo je do zanimive zapleta med organizatorji dirke po Franciji in nizozemsko kolesarsko zvezo, ki je agenciji ASO izdala račun za 140 tisoč evrov.

Letos se je dirka po Franciji začela v nizozemskem Utrechtu, ki je gostil tudi prve dni dirke. Promotorji dirk ponavadi nizozemski kolesarski zvezi plačajo določen znesek. V Utrechtu trdijo, da oni niso bili zadolženi za organizacijo Toura, ampak zgolj za koordinacijo. Zato menijo, da bi morali račun plačati pri agenciji ASO. Do zdaj se kaj takega Francozom še ni zgodilo.

»Iznenada prejmemo račun za skoraj 140 tisoč evrov. To je absurdno visoka številka in brez vsakršne podlage, « je za de Telegraaf dejal direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme. »ASO noče plačati, vendar pa se mora prilagoditi pravilom države, v kateri gostuje, « je poudaril direktor nizozemske kolesarske zveze Huib Kloosterhuis.

In kako so prišli do te številke? Če Nizozemska gosti prolog oziroma prvi dan dirkanja ene izmed tritedenskih dirk, dobi Zveza kar 106 tisoč evrov. Vsaka nadaljnja etapa tritedenske dirke stane nekaj manj kot 16 tisoč evrov. »Znesek je povezan s pomembnostjo dirke, « je potrdil Kloosterhuis. Amstel Gold Race na primer stane skoraj osem tisoč evrov.

Kloosterhuis je še poudaril, da je proračun za prve dni Toura v Utrechtu znašal kar 15,4 milijona evrov: »Zato je naš znesek zelo majhen. Tudi nizozemsko kolesarstvo mora imeti nekaj od tako velikega dogodka. « S tem pa se seveda na strinja Prudhomme: »Manjka kakršnokoli pojasnilo, kako je Zveza prišla do takega zneska. Še nikoli. Ne v Londonu, ne v Monaku, Yorkshiru ali Rotterdamu. Nikjer nam zveze niso izdale takih računov. «

Seveda bi lahko ta račun pokvaril odnos med organizatorji dirke po Franciji in Nizozemsko, ki v zadnjih letih redno gosti tritedenske dirke. »Tour ima rad Nizozemsko. Po uspehu v Rotterdamu in Utrechtu, smo želeli Tour 2017 pripeljati še v Limburg. Zdaj pa čakamo na razplet tega zapleta, « je še dejal Prudhomme.

Kloosterhuis pa je potrdil, da so se organizatorji italijanskega Gira že strinjali s plačilom 138 tisočih evrov za start v Gelderlandu. A tej trditvi je nasprotovala predstavnica za stike z javnostjo v lokalnem organizacijskem odboru Masia van de Wielen: »Lahko trdim, da se, kar se tega prispevka tiče, z zvezo nismo pogovarjali.« Direktor Gira Mauro Vegni pa naj bi dejal, da je plačilo tega prispevka stvar lokalnih organizatorjev in Zveze. Sicer pa je Utrecht plačal 4 milijone kotizacije.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ