Orica GreenEdge nadaljuje šov na Giru, Wiggins dokončal začeto v ZDA

Orica GreenEdge nadaljuje šov na Giru, Wiggins dokončal začeto v ZDA
18.05.2014 AVTOR: D. Z.
Pieter Weening nadaljuje sanjski Giro Orice GreenEdge. Cadel Evans ostaja v rožnatem. Jure Golčer odličen v Franciji, Bradley Wiggins v ZDA. Matej Marin in Andi Bajc v Avstriji.

Pred kolesarji je bila že deveta etapa na dirki po Italiji. Start je gostil Lugo, cilj pa spet na vrhu vzpona, tokrat na Sestoli. Etapa je bila dolga dobrih 170 kilometrov. Najprej so se kolesarji spopadli z bolj ali manj ravninskim delom.

Prvi izmed treh kategoriziranih vzponov se je začel šele po 110 kilometrih. Najprej dolg in položen vzpon na Sant' Antonio. To je klanec tretje kategorije. Potem spust in nov klanec. Tokrat vzpon četrte kategorije Rocchetto Sandri. Sledil je krajši spust in zaključni vzpon. Cilj je bil v Sestoli, medtem ko so se kolesarji podali na prelaz del Lupo.

Ta je bil dolg dobrih 16 kilometrov, cilj pa na 1538 metrih nadmorske višine. Govorimo o vzponu druge kategorije. Prvih osem kilometrov je bolj položnih, s povprečnim naklonom okrog 5 %, potem je najtežji srednji del. Ti štirje kilometri imajo skoraj devet odstoten naklon, najstrmejši odsek pa je kar 13 odstoten. Zaključni del vzpona je spet nekoliko lažji. Okrog 4,5 %.

Rožnato majico je nosil Cadel Evans, prvič pa se je v majici najboljšega na gorskih ciljih pokazal Arredondo. Na startu je bilo še 184 kolesarjev, med njimi trije Slovenci Jan Polanc, Borut Božič in Luka Mezgec. Ni pa bilo Francesca Chicchija. Šele po 49 kilometrih je prišlo do pravega pobega, v ospredju se je izoblikovala skupina 14 kolesarjev.

To so bili Julien Berard (Ag2r La Mondiale), Enrico Barbin (Bardiani CSF), Marco Bandiera in Jackson Rodriguez (Androni Venezuela), David Tanner (Team Belkin), Oscar Gatto (Cannondale), Leonardo Duque (Colombia), Matteo Bono (Lampre Merida), Jonathan Monsalve (Neri Sottoli), Tosh Van der Sande (Lotto Belisol), Salvatore Puccio (Team Sky), Edvard Vorganov (Team Katjuša), Pieter Weening (Orica GreenEdge) in Davide Malacarne (Team Europcar).

Hitro so si privozili več kot štiri minute prednosti, povprečna hitrosti pa je znašala kar 47,6 km/h. 70 kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki že več kot osem minut prednosti. V glavnini je prišlo tudi do padcev, med drugimi se je na tleh znašel Michael Matthews, nosilec rožnate majice do včerajšnje etape. V glavnini so večji del etape ritem narekovali kolesarji BMC, ki so branili vodstvo v skupnem seštevku.

Ob vznožju prvega vzpona so imeli ubežniki še vedno osem minut prednosti, kasneje pa so ritem v ozadju pričeli narekovali še kolesarji Movistarja in Garmin Sharpa in ta razlika se je postopoma začela zmanjševati. Na vrh prvega vzpona je prvi pripeljal Monsalve, glavnina pa je za njim zaostala za dobrih šest minut. 30 kilometrov pred ciljem se je stopnjevanje ritma v glavnini poznalo tudi na razliki do ubežnikov. Ta je bila samo še štiri minute in 45 sekund.

Na drugem vzponu je napadel Tanner, v ozadju je defekt dobil Fabio Aru - svoj obroč mu je dal Božič - in kolesarji Astane so se dolgo trudili, da so ga pripeljali v skupino z najboljšimi, saj so v tej hiter ritem narekovali člani Garmin Sharpa. Na vrhu vzpona je bila razlika samo še dobre tri minute.

Tik pred začetkom zaključnega vzpona pa je prišlo do odločilne poteze. Ubežnike je napadel Pieter Weening. Kasneje se mu je pridružil še Davide Malacarne in skupaj sta se podala na prej omenjeni vzpon proti Sestoli. Preostali ubežniki niso bili dovolj močni. Zdaj sta se dva kolesarja borila z vzponom in obenem tudi s skupino z najboljšimi, ki jima je sledila.

In sprva sta prednost uspela celo povečati na štiri minute. Deset kilometrov pred ciljem so v ozadju ritem narekovali člani moštva Tinkoff Saxo. Kasneje je prišlo tudi do nekaterih napadov, a prav nihče ni mogel narediti večje razlike. Vse dokler ni napadel Domenico Pozzovivo. Italijan je hitro naredil razliko, sledil pa mu ni nihče več.

V ospredju sta Malacarne in Weening skupaj vztrajala vse do zadnjega kilometra, ko je postalo jasno, da se bosta borila za etapno zmago. Sledil je sprint in v tem je bil Weening premočan, tako da se je lahko veselil druge etapne zmage na dirki po Italiji v njegovi karieri. Za moštvo Orica GreenEdge pa je to nadaljevanje izjemne zgodbe celotnega tedna na Giru, saj so vse do včerajšnje etape nosili tudi rožnato majico.

Drugi je bil Malacarne, Pozzovivo pa je v zaključku pripravil zares izjemno predstavo. Zmagovalcu se je približal na 42 sekund, osvojil tretje mesto, pred skupino z najboljšimi – sprint je spet dobil Diego Ulissi – pa je pridobil 26 sekund. Najboljši Slovenec je bil Jan Polanc, ki je zasedel 40. mesto. V skupnem seštevku do večjih razlik ni prišlo.

DIRKA PO KALIFORNIJI: Bradley Wiggins na dobri stari poti
Bradley Wiggins se očitno vrača tudi med najboljše kolesarje na etapnih dirkah. Po lanski zares slabi sezoni – rešil jo je z medaljo na svetovnem prvenstvu v kronometru – je letos večji del prvega dela sezone posvetil pripravam na dirko Pariz-Roubaix. Tam je bil med najboljšimi desetimi, zdaj pa je uspešno nastopal še na dirki po Kaliforniji.

V ZDA je dobil kronometer in na gorskih etapah imel pripravljen odgovor na vse napade. Britanec, zmagovalec dirke po Franciji 2011, se je lahko veselil zaslužene zmage. Premagal je dva mlada kolesarja Rohana Dennisa in Lawsona Craddocka. Kristjan Koren je dirko, na kateri je Petru Saganu pomagal do etapne zmage, končal na 17. mestu.

Jure Golčer četrti v Franciji

Končala se je tudi etapna dirka druge kategorije Rhone Alpe Isere. Zadnjo etapo je dobil Clement Venturini. Odločilna je bila sobotna tretja etapa, ki jo je sicer dobil Nicolas Edet. Golčer je takrat bil drugi, a prav v tej etapi je Hrvat Matija Kvasina prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Kvasina je vodstvo obdržal tudi v zadnji etapi in se je veselil končne zmage. Jure Golčer je dirko končal na četrtem mestu. Zaostal je za minuto in 35 sekund.

Matej Marin in Andi Bajc blestela v Avstriji
Številni Slovenci so nastopili na enodnevni dirki v avstrijskem Ranshofnu, ki je štela tudi za avstrijski pokal, v katerem vodi Jan Tratnik. A tokrat ne Jan Tratnik. Na skoraj 130 kilometrov dolgi preizkušnji sta blestela Andi Bajc in Matej Marin. Zaključek dirke je bil zelo zahteven in tam je imel največ moči Daniel Auer. Matej Marin je bil drugi, Andi Bajc pa tretji. Jan Tratnik je z zaostankom minute in 11 sekund zasedel deveto mesto in je tako obdržal vodstvo v pokalu.


Dirka po Italiji, 9. etapa

1. Pieter Weening (Niz) Orica Greenedge 4:25:51
2. Davide Malacarne (Ita) Team Europcar
3. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:42
4. Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida 1:08
5. Rigoberto Uran Uran (Kol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team
6. Wilco Kelderman (Niz) Belkin Pro Cycling Team
7. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team
8. Dario Cataldo (Ita) Team Sky
9. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo
10. Fabio Andres Duarte Arevalo (Kol) Colombia
11. Robert Kišerlovski (Hrv) Trek Factory Racing
12. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team
13. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team
14. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin Sharp
15. Wout Poels (Niz) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team
16. Alexis Vuillermoz (Fra) AG2R La Mondiale
17. Maxime Monfort (Bel) Lotto Belisol
18. Hubert Dupont (Fra) AG2R La Mondiale
19. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar
20. Ivan Basso (Ita) Cannondale
40. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida 2:20
153. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 22:02
160. Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Shimano

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 38:49:34
2. Rigoberto Uran Uran (Kol) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 0:57
3. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 1:10
4. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 1:20
5. Steve Morabito (Švi) BMC Racing Team 1:31
6. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 1:39
7. Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida 1:43
8. Wilco Kelderman (Niz) Belkin Pro Cycling Team 1:44
9. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 1:45
10. Robert Kišerlovski (Hrv) Trek Factory Racing 1:49
11. Ivan Basso (Ita) Cannondale 2:01
12. Pierre Rolland (Fra) Team Europcar 2:56
13. Wout Poels (Niz) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 3:03
14. Maxime Monfort (Bel) Lotto Belisol 3:41
15. Gianluca Brambilla (Ita) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team 3:45
16. Alexis Vuillermoz (Fra) AG2R La Mondiale 4:25
17. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin Sharp 4:30
18. Matteo Rabottini (Ita) Neri Sottoli - Yellow Fluo 4:36
19. Hubert Dupont (Fra) AG2R La Mondiale 5:36
20. Konstantin Sivtsov (Blr) Team Sky 5:42
45. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida 23:15
140. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 1:18:22
173. Luka Mezgec (Slo) Team Giant-Shimano 1:31:33

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ