Petdeset - Revija BICIKEL številka 110

Petdeset - Revija BICIKEL številka 110
21.03.2023 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: Carmen Rey in Kyle Emery-Peck

Začeti je težko, posebej po daljši neaktivnosti, letos še nekoliko težje. Ko redna vadba ni sestavni del aktivnosti vsak teden, ne gre pričakovati, da se je moč ohranila.

Za pravilno pripravo načrta vadbe je smiselno opraviti preizkus trenutne pripravljenosti. Dober približek temu nudi programska oprema ob uporabi pametnega trenažerja. Preizkus pripravljenosti naredim na platformi zwift, ko začnem z nabiranjem kilometrov za splošno pripravljenost s pripravo na novo sezono. Kot rečeno, sem letos začel precej pozno, globoko v novem koledarskem letu. Blage vremenske razmere so mnoge spodbudile, da so prve stotice obrnili že januarja. Sledilo je hladno obdobje s snežno odejo. Idealno za vse ljubitelje zimskih radosti, za mnoge potreba, da si prilagodijo vadbene programe. V mojem primeru pa skrajni čas, da začnem s sistematično vadbo, ko ni bilo treba dolgo, da sem v coni petdeset odtenkov rdeče spoznal, da bo pot do moči, ki je bila še jeseni zgledna, postopna in dolgotrajna.

Med te, ki smo se soočili z dejstvom, da je za napredovanje potrebna sistematična vadba, se je uvrstil tudi sin Rok, ki je med lansko sezono in odpeljanimi več preizkušnjami enduro spoznal, da je splošna kondicija nujna, saj se med posameznimi etapami v okviru ene prireditve, kar je značilno za gorskokolesarsko disciplino enduro, prekolesari več kot tisoč višinskih metrov. Bordanje mu je bilo več kot dobrodošla zimska popestritev vadbe z lastno težo za ohranjanje pripravljenosti jedra, kolesarjenje na pametnem trenažerju pa je bila izbira za dvig splošne kondicije. Ko se je Rok kot izrazit gorski kolesar brez občutka za kolesarski obrat usedel na cestno kolo (na srečo sva zdaj že iste višine in lahko uporabljava isto kolo ter nastavitve), pritrjeno na pametnem trenažerju, me je vse zabolelo in samo upal sem lahko, da se ne bo kaj odlomilo. Takšnega pozibavanja še nisem videl, nemudoma sem preveril, ali je kolo sploh ustrezno vpeto na trenažer. Seveda je bilo, tako je videti razglašenost gorskega kolesarja na cestnem kolesu, ki je izrazita na trenažerju. Po tednu dni je med pedaliranjem Rok telo umiril in pridobil občutek za obrat. Bolj je pomembno, da je spoznal, da mu kolesarjenje na trenažerju pomaga tudi pri pedaliranju gorskega kolesa na terenu ter razliko med frekvenco obratov na minuto od petdeset naprej.

Kot je v intervjuju povedal Alex Carerra, športni agent, če ni motivacije za trening, potem ni napredovanja. Z mejami nima težav, vsaj tako je videti, oziroma jih več kot uspešno premika višje Tadej Pogačar, ki je v začetku letošnjega leta, po samo petih letih med profesionalnimi kolesarji v ekipi World Tour, zabeležil že petdeset profesionalnih zmag v karieri. Bolj kot število zmag me navdušuje njegov slog dirkanja, s katerim tudi preostale sili k bolj aktivnemu dirkanju in ne spomnim se, kdaj v preteklosti smo gledali boj na vmesnih sprintih med kolesarji za skupno razvrstitev.

Večina nas kolesari zaradi ljubezni do tega športa, pogosto pa potrebujemo dobršen del motivacije, ko se nam na kolo ne da, ko vemo, da je pred nami dolg klanec, ko smo v skupini, v kateri se ves čas dviguje tempo, skratka običajno, ko smo na takrat za nas neprijetni meji med udobjem in naporom. Vsako leto nastavimo števce na nič in začnemo od začetka. Če je bil zimski postanek predolg, bomo potrebovali nekoliko dlje, da se na kolesu ponovno počutimo domače. Z vsakim kilometrom bo lažje. Prvim petdesetim kilometrom jih bo sledilo naslednjih petdeset, ko bomo bližje letnemu cilju prevoženih kilometrov, ki je za nekoga tisoč, drugega pet tisoč (tukaj se najdem tudi sam) ali več oziroma mnogo več. Da se ne ujamem v spiralo štetja kilometrov, se sam raje osredotočim na to, da beležim dneve, ki sem jih preživel na kolesu. Želim vam prijetnih prvih petdeset dni na kolesu in upam, da jih bo v sezoni še veliko več.






Kazalo

>>>

50 zmag

Alex Carera

Laura Šimenc

10 kolesarjev

Alejandro Valverde

Kralji zaliva

Značke: Literatura
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ