Philippe Gilbert dobil flandrijsko klasiko

Philippe Gilbert dobil flandrijsko klasiko
02.04.2017 AVTOR: D. Z.
Philippe Gilbert je veliki junak 101. dirke po Flandriji. Po 55 kilometrov dolgem pobegu se je veselil zmage pred Gregom Van Avermaetom in Nikijem Terpstro.

Štirje Slovenci na startu
Nova izjemna dirka po Flandriji! Že 101. po vrsti. Tudi tokrat smo bili priča zares izvrstnemu spektaklu. Od predstavitve kolesarjev pa vse do razpleta 260 kilometrov dolge preizkušnje.

Na startu, tokrat so ga po 19 letih iz Brugesa prestavili v Antwerpen, so bili tudi štirje Slovenci. Luka Pibernik, Borut Božič, Marko Kump in Luka Mezgec. Do cilja je prišel samo Luka Pibernik, ki je zasedel 43. mesto. Glavni favoriti so bili trije. Peter Sagan, Greg Van Avermaet in Philippe Gilbert, ki je imel ob sebi izjemno močno ekipo Quick Step s Tomom Boonenom, Nikijem Terpstro, Matteom Trentinom …

Osem ubežnikov za uvod
Na predstavitvi ekip so prav posebej slavnostno pozdravili Toma Boonena, ki se bo naslednji teden upokojil. Obetal se je pravi spektakel v lepem vremenu. In tega je izjemna množica gledalcev prek 18 vzponov vse do cilja tudi videla. Po pričakovanjih se je izoblikovala skupina ubežnikov.

To so sestavljali Mark McNally (Wanty-Gobert), Oliviero Troia (UAE Emirates), Julien Duval (AG2R La Mondiale), Stef Van Zummeren (Veranda 's Willems Crelan), Michael Goolaerts (Veranda 's Willems Crelan), Julien Morice (Direct Energie), Edward Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise) in Andr é Looij (Roompot). Privozili so si več kot 12 minut prednosti. Potem so vse pod nadzorom imeli predvsem kolesarji prvih dveh favoritov.

Vrnitev Muura in napad Toma Boonena
Torej kolesarji moštev BMC in Bora Hansgrohe. Na ozkih cestah je prišlo tudi do nekaterih padcev, osmerica ubežnikov pa ja imela ob vznožju po šestih letih v traso spet dodanega znamenitega vzpona na Muur van Geraardsbergen vsega pet minut prenosti. V glavnini pa je ritem na tem, pred časom enem izmed odločilnih vzponov, že narekoval Tom Boonen.

Pri Quick Stepu so se očitno odločili, da z napadi pričnejo zgodaj in tako unovčijo dejstvo, da so imeli številne mojstre za tako dirko. Do cilja je bilo še 95 kilometrov, vendar je bilo prav Boonenovo pospeševanje morda ključno. Naredilo se je več skupin in kmalu zatem je postalo jasno. V ospredju se je izoblikovala skupina 14 kolesarjev. Boonenu sta se pridružila kolega Philippe Gilbert in Matteo Trentin.

Sagan in Van Avermaet "zaspala "
Potem pa še Sep Vanmarcke (Cannondale-Drapac), Alexander Kristoff (Katjuša-Alpecin), Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe), Arnaud Démare (FDJ), Luke Rowe in Gianni Moscon (Team Sky), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Bryan Coquard, Sylvain Chavanel (Direct Energie), Pieter Vanspeybrouck (Wanty-Groupe Gobert) in Sacha Modolo (UAE Emirates).

Manjkala sta Peter Sagan in Greg Van Avermaet, ki sta takrat zaostajala za minuto in 10 sekund. 67 kilometrov pred ciljem je skupina z Boonenom, prav po zaslugi belgijskega zvezdnika ujela prvotne ubežnike. Pred začetkom Oude Kwaremonta je imela Boonenova skupina vsega 35 sekund prednosti pred skupino s svetovnim prvakom. Potem pa je sledil Oude Kwaremont. Tu je napadel Philippe Gilbert.

55 kilometrov pred ciljem napadel in šel sam
Belgijski državni prvak je nadaljeval v samostojnem pobegu, pa čeprav je bilo do cilja še neverjetnih 55 kilometrov. Nihče mu ni mogel slediti. Na vrhu Kwaremonta je imel skoraj minuto naskoka pred glavnino z največjima favoritoma. Tik pred Paterbergom so padli Vanmarcke, Bodnar in Rowe.

Čez Koppenberg, Steenbeekdries in Taaienberg je Gilbert uspel ohraniti 55 sekund prednosti pred glavnino, ki je ujela preostale kolesarje, ki so predtem poskušali z begom. Na Taaienbergu pa se je v težavah znašel Boonen, saj je imel težave z verigo. Prave pomoči pa dolgo ni našel. Tudi kolo, ki so mu ga po dolgem času zamenjali, ni bilo pravo. Ravno takrat je v glavnini napadel Peter Sagan. Sledili so mu lahko le redki. To so bili Naesen, Van Avermaet, Trentin in Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert).

Padec Sagana, Van Avermaeta in Naesna
Hitro so ujeli še Van Baarleja in Fabia Fellineja, ki sta bila v ospredju. Gilbert pa je imel še vedno minute prednosti. Do cilja je bilo še dobrih 30 kilometrov. Na predzadnjem vzponu – na Oude Kwaremont – pa je prišlo do nesreče. Peter Sagan je zaostankom 55 sekund za Gilbertom napadal, sledila sta mu samo še Naesen in Van Avermaet.

Potem pa je svetovni prvak padel in s sabo potegnil oba zasledovalca. Dirka je bila odločena. Van Avermaet, ki se je prvi pobral je lahko hitro nadaljeval. Gilbert se je kasneje, po več kot šestih urah in 23 minutah, veselil zaslužene zmage. Trije kolesarji so se udarili za drugo mesto, ki je pripadlo Gregu Van Avermaetu. Tretji je bil Niki Terpstra. Za potrditev izjemnega dirkanja Quick Stepa. Van Baarle je bil četrti. Večja skupina je zaostala za 52 sekund. Sprint za peto mesto je dobil Alexander Kristoff. Sledili so Sacha Modolo, John Degenkolb, Filippo Pozzato, Syvlain Chavanel in Sonny Colbrelli.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ