Phinney pričakovano, Kump na Poljskem ob majico

Phinney pričakovano, Kump na Poljskem ob majico
06.05.2012 AVTOR: D. Z.
Uvod v 95. dirko po Italiji, 8,7 kilometra dolg posamični kronometer je pričakovano dobil Američan Taylor Phinney. Gregor Gazvoda je zasedel 148. mesto.
Nekateri že izgubili dragocene sekunde
Mladi Taylor Phinney (BMC) je že pred startom veljal za enega izmed največjih favoritov za zmago in Američan je to vlogo tudi upravičil. Progo je premagal v desetih minutah in 26 sekundah. Tako je za devet sekund premagal Gerainta Thomasa (Sky), za štiri sekunde več pa še Alexa Rasmussena (Garmin Barracuda). Edini slovenski predstavnik na dirki Gregor Gazvoda je za zmagovalcem zaostal za minuto in 11 sekund. Izmed favoritov za končno zmago se je še najbolje odrezal Roman Kreuziger, ki je postavil 28 čas in je izgubil 36 sekund.

Presenetljivo hiter je bil tudi Ivan Basso, ki je bil zgolj tri sekunde počasnejši od Kreuzigerja. Joaquin Rodriguez je za Phineyjem zaostal za 43 sekund. Precej slabše je šlo Franku Schlecku, Damianu Cunegu in tokrat rožnatemu Micheleju Scarponiju. Vsi so namreč izgubili več kot minuto. Scarponi je zaostal za minuto in šest sekund in je zasedel 135. mesto. Bil pa je vseeeno deset sekund hitrejši kot John Gadret. Na desni strani si lahko ogledate fotografije s kronometra. Na eni izmed njih je tudi Gregor Gazvoda!

Kump izgubil majico
Druga etapa na dirki prve kategorije Szlakiem Grodow Piastowskich na Poljskem je bil 30 kilometrov dolg kronometer v mestu Polkowice. Pričakovano ga je s časom 37 minut in 55 sekund dobil lani drugi v skupnem seštevku in predlanski zmagovalec te dirke Marek Rutkiewitz. Drugo mesto je zasedel Stefan Schumacher, ki je za Poljakom zaostal za 29 sekund.

Sicer pa so povsem prevladovali kolesarji domačega moštva CCC Polsat Polkowice, ki so zasedli prvo, tretje, peto, šesto in sedmo mesto. Najboljši Slovenec je bil Jure Golčer. Kolesar Tyrola je z dobrima dvema minutama zaostanka zasedel 19. mesto. Marko Kump, ki je branil vodstvo po zaslugi zmage v prvi etapi pa je kronometer končal na 28. mestu. Popoldne je bila na sporedu še slabih 80 kilometrov dolga etapa, ki jo je dobil Tino Thomel pred Wadeckijem in Palinijem.

Polanc tretji v zahtevni etapi
V teh dneh se odvija tudi etapna dirka po Furlaniji, ki spada med dirke druge kategorije. Na njej nastopajo tudi mladi kolesarji Radenske. Najvidnejši rezultat pa je v četrti etapi dosegel Jan Polanc, ki je zasedel tretje mesto. Ta etapa je bila dolga 160 kilometrov, končala pa se je v Trbižu. Po skoraj štirih urah dirkanja jo je dobil domačin Davide Villella. Premagal je Steigmillerja in Polanca.

Vsi so imeli isti čas. V skupnem seštevku vodi domačin Diego Rosa, ki ima 37 sekund prednosti pred Luksemburžanom Bobom Jungelsom in sonarodnjakom Edoardom Zardinijem. Jan Polanc je z dobrima dvema minutama zaostanka deveti. Do konca dirke je samo še ena etapa, ki se bo zaključila v Moruzzu.

Steviću etapa, Mezgec najboljši Slovenec
V Rusiji se je začela etapna dirka Five Rings of Moscow. Prvo, 150 kilometrov dolgo etapo je dobil Srb Ivan Stević, ki kolesarji za moštvo Salcano, ki ga vodi Luka Žele. Stević je v sprintu četverice premagal Nemca Mullerja in domačina Bojeva. Prva zasledovalna skupina je za ubežniki zaostala za 47 sekund. V tej skupini so bili tudi trije Slovenci. Luka Mezgec je etapo končal na devetem mestu, Andi Bajc je bil 14., Vladimir Kerkez pa 17.

foto: sirotti
Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ