Piancavallo razkril razmerja moči

Piancavallo razkril razmerja moči
19.10.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti in RCS Sport

Na dirki po Italiji smo videli izjemno etapo, ki je potekala v naši bližini. Spopadli so se glavni favoriti. Geoghegan Hart je zmagal … Nibali popustil, Almeida pa ostaja vodilni.

Na dirki po Italiji so kolesarji opravili že s 15. etapo. Dan pred prostim dnevom in novimi testiranji na Covid-19 se je karavana podala na zahtevno 185 kilometrov dolgo preizkušnjo. Vojaško letališče je gostilo start, tako da smo videli tudi prelet letal in "italijanska zastava" v zraku

Pred kolesarji pa trije vzponi druge kategorije in potem še zaključni vzpon prve kategorije na Piancavallo. Joao Almeida, komaj 22 letni kolesar je z moštvom Deceuninck Quick Step branil vodstvo v skupnem seštevku, pričakovali pa smo lahko napade s strani uveljavljenih hribolazcev, saj morajo vsi nadoknaditi že kar občutnejše zaostanke.

Pobeg dneva je uspel 12 kolesarjem: Andrea Vendrame (AG2R La Mondiale), Luca Chirico (Androni Giocattoli), Manuele Boaro (Astana), Mark Padun (Bahrain McLaren), Nathan Haas (Cofidis), Daniel Navarro (Israel Start-Up Nation), Thomas De Gendt, Matthew Holmes (oba Lotto Soudal), Davide Villella, Sergio Samitier (oba Movistar), Rohan Dennis (Ineos Grenadiers), Giovanni Visconti in Edoardo Zardini (oba Zini Zabu).

V skupnem seštevku ni bil nihče nevaren, tako da si je ta skupinici privozila dobrih sedem minut prednosti. Na predzadnjem vzponu - Forcella di Palla Barzana - je na vrhu napadel Rohan Dennis, ki je v samostojni vožnji nadaljeval proti vznožju Piancavalla. Tu se je že bil boj za prevlado moštev, ki imajo v svojih vrstah kandidate za visoka mesta v skupnem seštevku.

Vzpon je dolg 14,3 km, povprečni naklon pa je 7,8-odstoten. Cilj je bil na 1287 metrih nadmorske višine. Kolesaji Sunweba so narekovali izjemen ritem. Hamilton in Oomen sta ujela Dennisa, poskrela pa sta, da so že v prvem delu klanca - prvih osem kilometrov je najstrmejših - mnogi popustili. Med njimi tudi Vincenzo Nibali, Pello Bilbao, Domenico Pozzovivo, Jakob Fuglsang, Patrick Konrad, Brandon McNulty …

Že na polovici vzpona je tudi Almeida pokazal znake utrujenosti. Jai Hindley je poskrbel za dodatno selekcijo. Vseskozi je narekoval ritem za Wilca Keldermana in poleg njiju je temu ritmu lahko sledil samo še Tao Geoghegan Hart. Britanec ni poskušal z napadom, Keldermanu pa je ritem ustrezal, tako da smo boj za zmago videli šele v samem zaključku, ko se je Hindley umaknil.

Takrat je pospešil Kelderman, Geoghegan Hart pa je pokazal, da je prihranil največ moči. Za prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah. Obenem je to že peta kolesarjev Ineosa na letošnji Vuelti, potem ko so izgubili kapetana Gerainta Thomasa. Hindley je bil tertji, Almeida pa je ubranil vodstvo v skupnem seštevku, saj je na cilj prišel s 37 sekundami zaostanka.

Sledila sta Majka in Konrad ter z zaostankom 1:36 Knox, Bilbao, Fuglsang in Nibali. Ogromno dela je za Bilbaa na vzponu opravil tudi Domen Novak, na koncu 32. Jan Tratnik je bil 33. Skupni seštevek? Joao Almeida ima še 15 sekund prednosti pred Keldermanom in kar 2:56 pred Hindleyjem. Oba sta člana Sunweba, tako da se vsekakor obeta zanimiv zadnji teden. Sledijo Geoghegan Hart, Bilbao, Majka, Nibali, Pozzovivo, Konrad, Masnada, McNulty, Fuglsang …

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ