Piancavallo: Nairo Quintana slekel Toma Dumoulina

Piancavallo: Nairo Quintana slekel Toma Dumoulina
26.05.2017 AVTOR: D. Z.
Sprememba na vrhu na dirki po Italiji. Mikel Landa dobil etapo na Piancavallo, vodstvo prevzel Nairo Quintana. Jan Polanc zdaj 12.

Na dirki po Italiji je za kolesarji 19. etapa. Izjemno zahtevna s ciljem na Piancavallu. Kolesarji pa so jo z napadi in hudim ritmom naredili še težjo. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone.

Takoj po startu Croce Comelico takoj po startu. Potem vzpon druge kategorije Sella Chianzutan in za konec vzpon prve kategorije na 1290 metrov visoki Piancavallo. Pri podpisu startne liste sta po besedni vojni premirje sklenila lanski zmagovalec Vincenzo Nibali in vodilni v skupnem seštevku Tom Dumoulin. Obetala pa se je izjemna etapa, v kateri Nibali in Quintana skorajda nista imela kaj izgubiti, če sta še želela ohraniti možnosti za končno zmago. Takoj po startu je prišlo do pobega velike skupine kolesarjev.

A glavno akcijo smo videli po drugem vzponu. Spredaj je še vztrajala skupina ubežnikov, med favoriti za skupni vrstni red pa je vodilni Tom Dumoulin po koncu klanca ostal nekoliko v ozadju. Takrat sta v ospredju pri napadu moči združila Vincenzo Nibali in Nairo Quintana. Glavnina se je hitro razdelila na vsaj dva dela. Quintana in Nibali sta bila v ospredju, Dumoulin pa je ostal ujet v ozadju. V tej skupini so ostali še nekateri visoko uvrščeni kolesarji. Tudi njegova rojaka Bauke Mollema in Steven Kruijswijk, pa Adam Yates. Za skupino z Nibalijem in Quintano so zaostajali že za dve minuti in takrat so združili moči, tako da so vodilne uspeli celo ujeti. Pobega je bilo konec. V ospredju pa se je izoblikoval večja skupina ubežnikov. Potem se je izoblikovala večja skupina ubežnikov.

Sestavljali so jo Clément Chevrier (Ag2r La Mondiale), Pello Bilbao (Astana), Nicola Boem (Bardiani-CSF), Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe), Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice), Tobias Ludvigsson (FDJ), Evgeny Shalunov (Gazprom-Rusvelo), Jos é Herrada (Movistar), Dries Devenyns (Quick-Step Floors), Daniel Teklehaimanot (Dimension Data), Jurgen Van den Boreck (LottoNL-Jumbo), Rui Costa (UAE Team Emirates) and Ilia Koshevoy (Wilier-Selle Italia), Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Clément Chevrier (Ag2r La Mondiale), Nicola Boem, Lorenzo Rota (Bardiani-CSF), Rudy Molard (FDJ), Jos é Herrada, Jos é Joaquin Rojas (Movistar), Ruben Plaza (Orica-Scott), Eros Capecchi (Quick-Step Floors), Mikel Landa (Team Sky), Matteo Busato in Ilija Koševoj (Wilier-Southeast).

Dumoulin je ob sebi zbral pomočnike, ki so pričeli narekovati ritem, a so vseeno dovolili, da so si ubežniki privozili več kot 11 minut prednosti. Jasno je bilo, da se bodo za zmago udarili ubežniki, favoriti pa so čakali na zaključni vzpon. 30 kilometrov pred ciljem je svoje pomočnike v ospredje poslal Nibali in Dumoulin je na zadnjem vzponu kmalu ostal sam. V ospredju je prvi napadel Sanchez. Selekcijo je hitro naredil, ritem za njim pa je narekoval Henao, ki je pomagal Mikelu Landi. Slednji je lovil prvo zmago po dveh zamujenih priložnostih.

Ko je Henao popustil, so se v lov za Sanchezom podali Rui Costa, Mikel Landa in Pierre Rolland. V skupni s favoriti je pobudo prevzel Movistar, predvsem Anacona in De La Parte sta naredila ogromno selekcijo. Kmalu se je v težavah znašel tudi Tom Dumoulin. Pellizotti pa je narekoval oster ritem. Dumoulin se je dvakrat v svojem ritmu uspel vrniti, ob tretjem pospeševanju, tik pred najtežjim odsekom pa je popustil. Jasno je postalo, da bo težko ubranil rožnato majico. V ospredju je Landa še pospešil in prehitel utrujena Sancheza in Costo.

Sanchez je kmalu zatem popustil, Rui Costa pa je združil moči s Pierrom Rollandom. V upanju, da bi Landa vendarle ujela. A Španec je bil tokrat premočan. Če je dve najtežji gorski etapi izgubil šele v sprintu, je bil tokrat odločen, da zmage ne izpusti iz rok. Nadaljeval je v hitrem ritmu in prednost pred ostalimi samo še povečeval. Po štirih urah in 53 minutah se je veselil zaslužene zmage. Costa je zaostal za 1:49, Rolland pa za 1:54. Sledili so Bilbao, Henao, Šalunov, Sanchez, Busato Rota in Koševoj. Vsi so bili člani ubežne skupine.

Dobrih osem minut za zmagovalcem se je odvijala prava drama. Nibali in Quintana sta se zanašala na svoje pomočnike, medtem ko ju ni nameraval čakati vedno napadalni Thibaut Pinot. Napadel je 7,5 km pred ciljem in nadaljeval s samostojnim pobegom. Nibali je tudi pospešil, a mu je Quintana sledil, medtem ko tudi ta ritem ni bil dovolj hiter za Zakarina in Pozzoviva, ki sta se podala v lov za Pinotom. Quintana za trenutek ni mogel slediti niti Nibaliju, a se je kmalu rešil. Začel se je položnejši del, a tokrat tudi Dumoulin ni imel dovolj moči, da bi na njemu ljubšem terenu uspel zmanjšati razliko.

Ta se je vseskozi povečevala. 1,5 km pred ciljem je Nibali napadel in poskrbel, da sta se s Quintano še približala Pinotu. A ujela ga nista. Pinot je etapo končal šest sekund pred Pozzovivom in Zakarinom ter 12 pred Jungelsom, Yatesom in Quintano. Nibali je izgubil dve doddatni sekundi. Tom Dumoulin pa je za Pinotom zaostal za minuto in 15 sekund. Jan Polanc je bil 29. V skupnem seštevku ima zdaj Quintana 38 sekund prednosti pred Dumoulinom in 43 pred Nibalijem. Samo 53 sekund zaostaja Pinot, 1:21 Zakarin in 1:30 Pozzovivo. Razlike med prvimi šestimi so tako zelo majhne. Sledijo Mollema, Yates, Jungels, Kruijswijk, Formolo in Jan Polanc, ki je s 13. napredoval na skupno 12.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ