Pibernikovo prezgodnje veselje in prepričljivi Gaviria

Pibernikovo prezgodnje veselje in prepričljivi Gaviria
10.05.2017 AVTOR: D. Z.
Luka Pibernik se je v 5. etapi dirke po Italiji prezgodaj veselil. Zmagal je Fernando Gaviria. Jan Polanc vztraja v modri majici.

VINCENZO NIBALI za RAI:
Težava je bila v tem, da je imel prazno baterijo pri radijskih postaji, tako da nas ni slišal, ko smo ga klicali. Ni vedel, da je do konca še en krog in tako se je to zgodilo. Mlad je še. Take stvari se zgodijo."

Peta etapa dirke po Italiji je kolesarje popeljala od Pedare do Messine. V rojstnem kraju Vincenza Nibalija se je pripravljal pravi spektakel. Etapa je bila dolga 159 kilometrov.

Prvi del je bil razgiban. Kolesarji so po 38 kilometrih premagali vzpon četrte kategorije. Zadnjih 60 kilometrov je bil obolj ali manj ravninskih. Že na startu je bil najbolj oblegan kolesar prav prej omenjeni Vincenzo Nibali. Vsi so pričakovali sprint glavnine, tako da prav posebno veliko akcije nismo videli. V beg sta se podala zgolj Maciej Paterski (CCC Sprandi-Polkowice) in Jevgenij Šalunov (Gazprom-Rusvelo).

Na prej omenjenem vzponu sta imela že več kot štiri minute prednosti in sta pobrala tudi točke v boju za modro majico, ki jo je po včerajšnji zmagi nosil Jan Polanc. Točko za tretje mesto na gorskem cilju je pobral Teklehaimanot. Največ časa so v ospredju preživeli člani Quick Stepa, saj so branili rožnato majico Boba Jungelsa, obenem pa so veliko stavili na sprinterske sposobnosti Fernanda Gavirije.

60 kilometrov pred ciljem sta imela ubežnika že manj kot tri minute prednosti. Pobega je bilo konec 15 kilometrov pred ciljem in takrat so se začele priprave na sprint. Ob prihodu v Messino dobrih deset kilometrov pred ciljem je bil v ospredju tudi Nibali, ki se je tako predstavil domačim navijačem. Pred prvim prečkanjem ciljne črte je napadel Luka Pibernik in ob zvonjenju zvonca za zadnji krog se je veselil zmage. Dvignil je roke v zrak, a bilo je prezgodaj.

Do cilja je bil še en krog, oziroma slabih šest kilometrov. Sledili je boj sprinterskih vlakov. Lotto Soudal, Bora Hansgrohe in Quick Step so pri tem prevladovali. V zadnjem kilometru je bil v ospredju tudi Luka Pibernik. Max Richeze pa je opravil odlično delo za Gavirio, ki je potrpežljivo čakal v njegovem zavetrju. Prvi je sprint začel Sam Bennett, potem pa ga je prehitel Jakub Mareczko. A največ moči je na koncu imel mladi, komaj 23-letni Fernando Gaviria.

Zanj je to druga zmaga na tej dirki. Drugi je bil Mareczko, tretji Bennett, četrti pa Andre Greipel. Najboljši izmed Slovencev je bil Jan Polanc na 42. mestu. V skupnem seštevku je vodstvo ubranil Bob Jungels. Drugi je Geraint Thomas, tretji pa Adam Yates. Jan Polanc je 19. Obenem je zadnji, ki za vodilnim zaostaja za manj kot minuto. Ima pa v boju za modro majico najboljšega na gorskih ciljih 43 točk. Drugi Teklehaimanot jih ima 23.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ